Vegan Dr. Martens zijn gemaakt van synthetisch polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Heel herkenbaar is ook de Goodyear-zoolrand en het vakmanschap waarmee bovenwerk en zool aan elkaar zijn warmtegelast en aan elkaar zijn genaaid en niet gelijmd, zoals veel andere schoenen.
Een kijkje in de Dr. Martens fabriek in Cobbs Lane in Wollaston, Northamptonshire (in Groot Brittanie). In deze fabriek maken ze de 'Made in England' collectie van het merk. In de fabriek werken 50 mensen en worden 100.000 laarzen per jaar gemaakt.
De Dr. Martens Jadon is ook verkrijgbaar in een vegan variant. Deze zijn nét wat anders door de zwarte stiksels en beige hiellus. Dat deze boots vegan zijn, zegt natuurlijk meer over het materiaal dan over het model.
Vegan schoenen zijn geproduceerd zonder dierlijke materialen. Oftewel, geen leer, suède of nubuck, maar wel rubber, appelschillen en karton. Zelfs de lijmsoorten die gebruikt worden en al het andere materiaal waar de schoen mee gemaakt wordt, is geheel diervrij.
Dr. Martens werkt met een code of conduct voor goede arbeidsomstandigheden, maar de omschrijving vertelt me niet vele meer dan wat andere merken me vertellen. Op het gebied van duurzaamheid scoort het merk vrij laag. Toch ben ik blij met mijn aankoop; het is een diervriendelijk alternatief voor de coole 1460 boots.
Voor het maken van een Dr. Martens laars wordt begonnen met de PVC-zool. Om de juiste vorm van de zool te krijgen maakt het bedrijf gebruik van een speciale gietmachine. Er wordt vloeibare PVC in een vorm gespoten, vervolgens wordt dit samen geklemd onder warme omstandigheden waardoor de substantie samensmelt.
Toen Doc Martens voor het eerst verscheen in het Verenigd Koninkrijk, in 1960, waren het werkschoenen die je minder dan 3 pond per paar zouden kosten. Tegenwoordig kan een paar Made in England-laarzen je al snel meer dan 200 euro kosten.
Of je nu urenlang op een festival danst of een flinke wandeling in de regen maakt: je Dr. Martens kunnen wel tegen een stootje. Het is algemeen bekend dat Dr. Martens jarenlang meegaan en eigenlijk onverwoestbaar zijn, maar natuurlijk vragen je schoenen wel om wat verzorging om ze zo lang mogelijk mooi te houden.
Airwair is de wereldwijde exclusieve licentienemer van het merk Dr. Martens en de exclusieve producent van schoenen die onder dit merk op de markt worden gebracht. Airwair krijgt veelvuldig te maken met bedrijven die vergelijkbare schoenen op de markt brengen.
Om Dr. Martens in glad leer te verzorgen kan je het beste een schoencrème in de kleur van je schoen of een kleurloze leerlotion gebruiken. Breng de middelen het liefst aan met een speciale poetsdoek voor het beste resultaat. Heb je geen speciale poetsdoek in huis maar hebben jouw docs wel hoognodig verfrissing nodig?
Duurzamer leer wordt gemaakt van leer dat anders was weggegooid (bijv. als restproduct uit de vleesindustrie) en wordt natuurlijk gelooid, zonder zware chemicalien die belastend zijn voor het milieu. Het voordeel van leer is dat het heel lang mee gaat, het nadeel is dat er dierlijk materiaal voor wordt gebruikt.
Vegan leer: kurk
Kurkleer is 100 procent vegan, natuurlijk, hernieuwbaar en recyclebaar. Het is een heel flexibel en tevens duurzaam materiaal. Het is waterafstotend, licht in gewicht en makkelijk schoon te maken.
Polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC) zijn op dit moment zeer populair om te gebruiken bij de productie van vegan leer. PU en PVC bevatten geen dierlijke materialen en ook tijdens het productieproces worden er geen dierlijke materialen gebruikt.
Vaak worden leerproducten vervangen door een alternatief van polyester. De laatste jaren wordt dit materiaal steeds vaker geframed als vegan leer. Dit klopt in definitie, want er worden geen dierenhuiden gebruikt.
Het is geen geheim dat het een dag of twee kan duren om onze laarzen in te lopen. Maar wat minder bekend is, is dat er eigenlijk tal van kleine dingen zijn die je kunt proberen om de pijn te verlichten de eerste paar dagen dat je ze draagt.
Martens Pascal. De Dr. Martens Pascal laars lijkt sprekend op de 1460 qua uiterlijk, maar er is één verschil. Het leer dat wordt gebruikt bij de Pascal is namelijk zachter en soepeler dan bij de standaard 1460.
In 1947 startte Klaus Märtens in de buurt van München met de productie van zolen uit afgedankt rubber van de Duitse Luftwaffe. Later ging hij schoenen produceren. De zolen werden gemaakt uit epauletten en het leder voor de schoenen werd uit de lederen broeken van het officierenuniform gehaald.
Martens 1460 veterboot. Dit is de originele Dr. Martens design en behoort tot de echte klassiekers. Deze comfy boots zijn te herkennen aan de 8 veterogen, Smooth-leer, gegroefde zijkanten, gele stiksels en de comfortabele zool met luchtkussen.
BOOT ZEGT: ONZE ULTRA PROTECTOR SPRAY IS PERFECT VOOR LAARZEN EN SCHOENEN VAN ELKE LEEFTIJD - VAN JE MEEST NIEUWE TOT JE MEEST OUDE PAAR. Zelfs de sterkste laarzen van DM's hebben soms wat extra hulp nodig. Onze Ultra Protector Spray zorgt voor een beschermlaag tegen slijtage en markeringen.
De reden dat de laarzen zo pijnlijk kunnen zijn, is dat je voeten gewoon te weinig ruimte krijgen. De makkelijkste manier om dit probleem te fixen, is door te zorgen voor wat extra wiebelruimte door de zooltjes uit je Dr. Martens te halen.
Ze zijn de perfecte schoenen voor komend seizoen
Die zijn namelijk niet zo bestendig tegen regen, nattigheid, wind, kou en andere herfstige droefenis. Dr. Martens daarentegen kunnen hier heel goed tegen. Doordat ze van stevig leer zijn gemaakt zijn ze perfecte windafstoters en ook tegen regen doen ze het goed.
Bereid je voeten uit voorzorg met sporttape voor
Om blaarvorming te voorkomen, raden we je aan je voeten voor te bereiden met sporttape voordat je begint met het inlopen van je nieuwe schoenen. Balletdansers doen niet anders. Trek je Dr. Martens aan en loop een beetje rond om te voelen waar de schoen drukt.
Draag dikke sokken in je Dr.
Daarnaast worden de schoenen door de dikte van je sokken ook meteen wat ruimer, waardoor je ze direct beter inloopt. Draag dus altijd dikke sokken in je Dr. Martens en je zult zien dat de blaren veel minder snel komen.