nieuws Wie met de kerstdagen wild op het menu heeft staan, moet het vlees goed doorbakken. Wild, en dan vooral wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus. Door het eten van rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen.
Hoe smaakt Wild Zwijn? Bij de smaak van Wild Zwijn geldt: “hoe ouder het dier, hoe krachtiger de smaak van het vlees”, maar over het algemeen is Wildzwijn vlees zacht en fijn van smaak.
Het vlees van jonge wilde zwijnen is heerlijk fijn en zacht van smaak, waar het vlees van oudere soortgenoten juist krachtig en mals is, met een typerende wild smaak. Bovendien is het vlees van Wild Zwijn ook nog eens een stuk magerder dan dat van het varken!
Vlees van een geschoten wild zwijn wordt altijd onderzocht op trichine. Deze rondworm kan bij mensen een infectie veroorzaken. Meer informatie over deze ziekte Trichinellose vindt u op de website van het RIVM.
Veelzijdig is het woord dat de smaak van wild zwijn – ook wel everzwijn genoemd – het beste beschrijft. Beukennoten, wortels, vruchten, kikkers en wormen, wilde zwijnen eten het allemaal. De Keurslager voelt het al aan het vlees: dit is heel stevig. En, zeker vergeleken met varkensvlees, vrij mager.
Velen zien ree als het lekkerste wild. Het malse vlees heeft een edele, verfijnde smaak. Culinair gezien zijn de rug en de bouten het meest aantrekkelijk.
Het smakelijkste reeënvlees komt van jonge dieren. Vooral de jaarlingen (1-jarigen) zijn erg geliefd. Het vlees van jonge dieren is helrood tot bruinrood. Het vlees van de ree is mals en sappig.
Wilde zwijnen zijn alleseters; omnivoren dus. Ze eten o.a. eikels, kastanjes, wortels en knollen, maar ook wormen, larven en soms staan er zelfs knaagdieren op het menu. Ze wroeten daarbij vaak in de bodem, op zoek naar alles wat eetbaar is.
Wilde zwijnen, ook wel everzwijnen genoemd, zijn de voorouders van onze varkens. Desondanks verschillen varkensvlees en zwijnenvlees sterk van elkaar. Everzwijnen hebben steviger vlees dat ook magerder is dan het varken van tegenwoordig.
Wild, gezonder dan je denkt? Het vlees van wild is mager en bevat weinig vet, waarvan het grootste deel onverzadigd vet is. Het voordeel van deze 'wilde' dieren is hun natuurlijke omgeving: ze moeten bewegen voor hun voortbestaan. Over het algemeen is alles wat rent, vliegt of zwemt meestal goed om te eten.
Everzwijn wordt net zoals varkensvlees in porties verhandeld. Het beste vlees wordt geleverd door jonge dieren. De 'marcassins' (tot 6 maanden) of de 'overlopers' (eenjarige zwijnen) hebben lekker mals vlees. Bij oudere dieren moet je opletten, want hun vlees is taai.
Ingevroren wild kan 9 maanden in de diepvries worden bewaard.
Op wildopjebord.nl kunt u alleen wild kopen van hoge kwaliteit vlees. Dit wordt door de broers Coen en Simon Veldhuis zelf geslacht. Keuze uit ruim assortiment groot wild zoals hert, wild zwijn en ree.
Rood vlees komt van runderen, kalveren, paarden, geiten, schapen en varkens en van wild zoals hert, haas, konijn en wild zwijn. Het eten van rood vlees wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsrisico's, om meerdere redenen.
Herten zijn groter en zwaarder en het vlees van een hert is ook grover en smaakt wilder dan het malse sappige vlees van de ree. Reeën zijn lekkerbekken en dat proef je aan hun vlees. Voedsel van de ree bestaat uit verschillende soorten loofbomen, blaadjes, kruiden, gerst, klaver en erwten.
Het wild zwijn (Sus scrofa) wordt ook wel everzwijn genoemd maar ook zwart wild of borstelwild. Een mannetje heet ook wel keiler, het vrouwtje zeug en een groep noemt men rotte of rot. Hij heeft een gedrongen romp en een langwerpige kop met een afgeplatte, sterke snuit.
Een vrouwtje wordt een zeug of bagge genoemd. Jonge of eenjarige wilde zwijnen heten biggen of frislingen. Tweejarige wilde zwijnen heten overlopers.
Rustgebieden zijn stukken bos waar de dieren zich terug kunnen trekken als het te druk word in het bos. Hier slapen en rusten ze. Ga daar zeker niet in want je verstoort de dieren en ze zullen het gebied voor langere tijd verlaten.
Ja, wild zwijn kun je eten. Wild zwijn procureur bijvoorbeeld kan bijzonder smakelijk zijn, evenals het rugfilet en wild zwijn wat in wildstoof met hertenvlees en kruiden is verwerkt. Belangrijk aandachtspunt is dat u enkel wild zwijn eet wat u koopt bij een slagerij.
Wild kruiden z.z. bestaan uit koriander, peper, foelie, majoraan, laurier en tijm. Stuk voor stuk krachtige kruiden en specerijen die passen bij wildproducten. Je gebruikt per kilo vlees 5 gram van de kruidenmix.
Everzwijn: bij dit kruidige en smaakvolle wild horen garnituren die de licht bittere toets opvangen en/of ondersteunen, dat zijn onder meer rode kool, rode biet met appeltjes, rode bessen, uitjes, raapjes, zuurkool en paddestoelen.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Magere soorten rood vlees zoals rosbief en magere runderlappen bevatten minder verzadigde vetten dan vette soorten. In die laatste categorie vallen onder andere een speklapje, schouderkarbonade en rookworst.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.