Brand melden
Een goede 112 melding doe je zo. Wanneer je 112 belt, geef dan door: Welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance. Waar er hulp nodig is; het adres van het noodgeval: plaatsnaam, straat en huisnummer.
Bel 112, vraag naar de brandweer en geef duidelijke instructies over je adres. Beschrijf de brand en de omstandigheden zo helder mogelijk. Geef aan de centralist aan met hoeveel mensen je in het huis aanwezig bent en of er nog mensen binnen zijn.
Een brand ontwikkelt zich sneller dan u denkt. De brandweer adviseert dan ook om altijd te vluchten in plaats van zelf het vuur proberen te doven. In veel gevallen heeft u namelijk niet meer dan 3 minuten de tijd om het pand te verlaten.
Verse lucht wakkert het vuur aan. Gebruik nooit de lift. Open nooit een deur die heet aanvoelt, want dat betekent dat er zich vuur achter bevindt. Keer nooit op uw stappen terug.
Een trap binnen is niet verplicht en een 'brandtrap' is een functiebenaming. Dus een buitentrap die jij brandtrap noemt kan voldoende zijn, als die brandtrap normaal begaanbaar is en als gewone trap kan dienen.
Binnen kunt u het beste een sproeischuimblusser gebruiken. Die is makkelijk te bedienen en laat weinig schade achter. Er bestaan ook poederblussers, maar die veroorzaken veel nevenschade. Bovendien kunt u er minder lang mee blussen.
Neem een brandblusser mee. Nadat de BHV'ers zijn aangekomen bij de deur waarachter de brand bevindt, start je de deurprocedure. Blijf communiceren met de overige BHV'ers via een portofoon. Neem een beslissing; brand zelf blussen of ontruimen en brandweer alarmeren.
Wanneer uw woning volledig afbrand, dan is het van belang dat de verzekering genoeg vergoed om de woning in dezelfde staat opnieuw te kunnen bouwen. Het bedrag dat nodig is om dit te kunnen doen heet de herbouwwaarde van de woning.
De wettelijke opdrachten van de brandweer, zoals het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig, zijn in principe gratis.
De eventuele kosten zijn niet noodzakelijk voor rekening van de persoon die de brandweer contacteerde. In principe betaalt de persoon voor wie de interventie gebeurt de kosten. Maar als hij/zij niet aansprakelijk was, kan het bedrag wel degelijk teruggevorderd worden van de persoon die wel aansprakelijk was.
Rook is donker en verspreidt zich zo snel, dat u zelfs in uw eigen woning compleet gedesoriënteerd raakt. In heel veel gevallen zijn niet de vlammen dodelijk, maar wel de rook en het gas. Rook bevat koolstofmonoxide, een gas dat mensen bedwelmt.
De volgorde van ontruimen is: 1. de verdieping waarop brand is; 2. de verdieping boven de brand; 3. de verdieping onder de brand. Stap 3 Alles ontruimen vindt plaats in opdracht van de brandweer, de coördinator of de leiding.
De taken van een BHV'er volgens de Arbowet, artikel 15: Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen. Het bestrijden en/of beperken van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen. In noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf en omgeving.
Bij een ontruiming en het benaderen van een ruimte waar een (vermoeden van) brand is, kun je de kubus methode gebruiken. Dit is een systematiek waarbij je uit gaat dat een incident zich aan alle zijde van de kubus (de ruimte) kan uitbreiden.
Het uitvoeren van de deurprocedure is een veiligheidsmaatregel. Als je op verkenning gaat om een situatie te beoordelen, dan zal je bij deuren komen waarachter je brand verwacht. Je kunt beter een extra deur controleren, dan een deur te weinig.
Voor een onderneming is het verplicht om een brandblusser in het pand te hebben. Maar waarom hebben we er eigenlijk geen 1 in huis? Het brandgevaar is daar net zo groot. Naast dat een brandblusser in huis een goed idee is, is een blusser voor in de auto, caravan of boot ook belangrijk.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Het voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan.
De Woningwet kent in artikel 1b een verbod op het gebruik van een bouwwerk als het niet voldoet aan de voorschriften voor bestaande bouw uit het Bouwbesluit 2012. Dit verbod stelt dat niet één partij verantwoordelijk is. Zowel de huurder als de verhuurder zijn dus verantwoordelijk voor de brandveiligheid.
Voor gemeenschappelijke ruimtes in appartementsgebouwen is een brandblusser dan weer wel verplicht. In appartementsbouwen van na 1994 zijn brandblusapparaten hoe dan ook verplicht. Vanaf twee woonlagen moet je minstens één toestel per woonlaag voorzien.
Een brandscheiding is een veiligheidsmaatregel waarbij het doel is om een verder verloop en uitbreiding van brand te voorkomen. Door het aanbrengen van een brandscheiding wordt een gebouw opgedeeld in brandcompartiment(en).