Als je nog geen 18 jaar bent, mag je geen alcohol kopen of bij je hebben. Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet. Een kroegeigenaar is zelfs strafbaar als hij/zij alcohol verkoopt aan personen onder de achttien jaar.
Minister Van Volksgezondheid De Block heeft nu de regels rond alcoholgebruik bij jongeren verduidelijkt: Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn.
Ik quote: Aan jongeren tussen de 16 en 18 jaar (dus als je 16 en 17 jaar bent) mag alleen zwakalcoholische drank worden verkocht. Dat zijn alcoholhoudende dranken die een alcoholpercentage hebben tot 15%. Dat zijn bijvoorbeeld de meeste soorten bier en wijn.
Als je nog geen 18 jaar bent is het strafbaar om geopende drankjes met alcohol bij je te hebben op openbare plekken, zoals een winkelcentrum of sportkantine. Je loopt dan risico op een taakstraf of een boete. Die is: € 50 voor jongeren onder 16 jaar; en.
Jongeren strafbaar
Minderjarigen, die voor hun opleiding in de horeca werken of stagelopen, mogen vanaf 14 jaar alcohol schenken. Thuis drinken onder de 18 is wel toegestaan. De verkoper van alcohol moet in geval van twijfel aan jongeren om een geldig leeftijdsbewijs vragen.
Meerderjarigen zijn strafbaar als ze alcohol geven aan minderjarigen op openbare plekken. Minderjarigen mogen geen alcohol bij zich hebben op openbare plekken. Retailers mogen geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld cafés, sportkantines en festivals.
Volgens de nieuwe Alcoholwet mag iemand vanaf 14 jaar alcohol schenken als diegene een voor zijn opleiding werkt in de horeca. Als dat niet zo is moet de jongeren minimaal 16 jaar oud zijn.
Geef geen hoge kortingen op alcoholhoudende dranken. Hoge kortingen zijn verboden voor alcoholhoudende dranken. Dat zijn dranken met een alcoholpercentage boven de 0,5%, zoals bier, wijn en sterke drank. Ook uw drankrestanten mag u niet tegen hoge kortingen aanbieden of verkopen.
Of u alcohol mag drinken op straat verschilt per gemeente. Uw gemeente bepaalt op welke plekken u alcohol mag drinken. Op sommige openbare plekken is het verboden om alcohol te drinken. Een gemeente neemt dit op in haar Algemene Plaatselijke Verordening.
Na de campagne weten meer ouders dat het belangrijk is om hun kind onder de 18 jaar geen alcohol te geven om verkeersongelukken te voorkomen. Veilig thuiskomen is één van de redenen die in de campagne wordt genoemd waarom het goed is om geen alcohol te geven aan kinderen onder de 18 jaar.
Van deze drinkende jongeren van 12 t/m 17 jaar was in 2022 - volgens het CBS - 15,4% een zware drinker. Daarvan is bij meisjes sprake als ze minstens één keer per week ten minste 4 glazen drinken; bij jongens gaat het om minstens één keer per week 6 glazen of meer.
Het alcoholgebruik van jongeren gebeurt op verschillende plaatsen zowel thuis (bij ouders of vrienden) als buitenshuis (e.g., hok / schuur / keet; op straat / hangplek / discotheek). Jongeren die alcohol drinken, drinken het meeste daarvan bij (anderen) thuis.
PARIJS - Er komt in Frankrijk een verbod op de verkoop van alcohol en tabak aan jongeren onder de achttien jaar.
Flügel wordt volgens de Belgische regelgeving echter beschouwd als sterke drank, die verboden is voor minderjarigen en pas toelaatbaar is vanaf 18 jaar.
In cocktails zit sterke drank zoals gin, rum, whisky, … . En sterke drank verkopen, schenken of aanbieden mag eigenlijk niet aan -18 jarigen.
Alcohol kan juist als je jong bent schadelijk zijn: Je hebt kans op schade aan je hersenen, ruzies, verkeersongelukken of een verslaving. Als je nog geen 18 jaar bent, drink dan geen alcohol. Als jongere merk je te laat op dat je te veel alcohol op hebt. Je wordt ineens suf of je raakt bewusteloos.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Na Finland zijn Ierland en Zweden de duurste dranklanden. In België is drank iets duurder. Daar betaal je iets meer dan het Europese gemiddelde. In Duitsland is drank juist wat goedkoper dan het EU-gemiddelde.
110 liter bier. 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn als champagne, prosecco of cava. 20 liter lichte likeur of likeurwijn zoals sherry en port (maximaal 22% alcohol) 10 liter sterke drank, zoals wodka, whisky en rum (meer dan 22% alcohol)
Alcoholverbod na 20.00 uur blijft intact
Het blijft verboden om alcohol te kopen of te laten leveren na 20.00 uur en dus mogen supermarkten nog altijd geen alcoholhoudende dranken verkopen na dat tijdstip. Het kabinet wil daarmee voorkomen dat mensen elders gaan drinken nu de horeca gesloten is.
Trivia. Panch betekent in het Hindi Vijf. Vanwege de vijf ingrediënten heeft de drank deze naam gekregen. Punch wordt in veel warme landen als aperitief gedronken.
Er is geen leeftijdsbeperking, omdat er geen alcohol in zit. Toch vindt staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het niet goed als kinderen bier drinken, ook niet als het alcoholvrij is. Ook hij vindt het logisch dat de stap naar bier mét alcohol snel is gemaakt.
De grens van 18 jaar is gekozen om jonge mensen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het drinken van alcohol.