De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen te eten, omdat de chocolade mogelijk salmonella kan bevatten.
Bij Ferrero staan kwaliteit, voedingsveiligheid en de zorg aan onze consumenten centraal. Indien u de producten heeft gekocht die deel uitmaken van de terugroepactie (Kinder Surprise, Schoko-Bons, Mini Eggs, Mix Peluche, Happy Moments), kunt u de consumentendienst van Ferrero contacteren.
Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd. Begin april was er een terugroepactie voor bepaalde producten.
Toch nemen we deze zaak uiterst serieus, omdat de zorg voor de consument onze hoogste prioriteit heeft. De consumenten worden geadviseerd het product niet te eten.
In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn al 105 salmonellabesmettingen gelinkt aan het eten van o.a. Kinder Surprise, Schokobons, en Kinder Mini Eggs. De populaire chocolade-eieren worden in ons land gemaakt, in Aarlen. Maar hoe kunnen chocolade-eieren nu besmet worden met salmonella?
Ferrero Rocher 2e update producten. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1). Dit betreft de Belgische fabriek waar Salmonella is in aangetroffen.
Ruim 300 salmonella-infecties in Europa door Kinder-chocolade, drie in Nederland. De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld. Bijna alle gevallen zijn de herleiden tot de Kinderchocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen.
De chocolade van Kinder, bekend van de kleine reepjes en suprise-eieren, bevat stoffen die 'waarschijnlijk kankerverwekkend' zijn. Dat concludeert de Duitse voedingswaakhond Foodwatch.
Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.
De eerste besmettingen met de bacterie, in het Verenigd Koninkrijk, blijken al te dateren van 21 december vorig jaar. In diezelfde maand trof de fabrikant salmonella aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren vervolgtesten negatief en werd de productie hervat, meldt ECDC.
De producent heeft daar zelf uit voorzorg toe besloten, vanwege een mogelijk verband tussen chocola die is gemaakt in een Belgische fabriek en salmonella-infecties in Europese landen. Dinsdag werd bekend dat in ieder geval twee kinderen in Nederland besmet zijn geraakt met de salmonellabacterie.
Voor alle duidelijkheid: met producten als Kinder Bueno of Kinder Melkschijfje is tot nader order niets mis. Die producten worden namelijk in een andere fabriek gemaakt.
Het federaal voedselagentschap FAVV riep gisteren op om vijf producten van het merk Ferrero niet meer te consumeren. Het gaat onder meer om Kinder Surprise en Kinder Mini Eggs. De producten worden gelinkt aan een salmonella-uitbraak in verschillende Europese landen.
Pure chocolade bevat het meeste cacao. Wil je de meest gezonde soort chocolade eten, eet dan pure chocolade. Maar ook pure chocolade hoeft niet gezond te zijn. Bij het verwerken zullen veel flavonoïden weer uit de chocolade verdwijnen, dus ook het bereidingsproces van pure chocolade is belangrijk.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent.
Witte chocolade 28 % (cacaoboter, suiker, magere MELKPOEDER, BOTERCONCENTRAAT, emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; aroma's), suiker, palmolie, TARWEMEEL, magere MELKPOEDER, MELKPOEDER, gemalen HAZELNOTEN 5%, WEIPOEDER , TARWEZETMEEL, magere cacao 0,4%, zonnebloemolie, MELKEIWITTEN, emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; ...
'Salmonellabesmetting gerelateerd aan Kinder Surprise-chocolade maakt kinderen ziek' Salmonella-bacterie gevonden in Kinder Surprise-eieren. Amsterdam - In ieder geval twee kinderen zijn in Nederland besmet geraakt met de salmonellabacterie, waarvan de oorsprong terug te voeren is tot chocolade van Kinder Surprise.
De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.
Ferrero benadrukt dat het in Nederland geen klachten van consumenten heeft ontvangen en dat geen van de producten die het op de markt heeft gebracht positief is getest op salmonella.
Veiligheidswaarschuwing: melksporen in pure chocolade Ferrero. De chocolade van Grand Ferrero Rocher Dark bevat mogelijk sporen van melk en kan daardoor potentieel gevaarlijk zijn voor mensen met een melkallergie. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Ook worden Kinder Happy Moments teruggeroepen met vervaldata tussen 9 maart en 17 augustus 2022, Kinder Mix met vervaldata tussen 20 april en 21 augustus 2022, en Kinder Schokobons met vervaldata tussen 28 mei en 20 augustus 2022.
Ferrero is gespecialiseerd in de verwerking van cacao, hazelnoten en melk. Het bedrijf is voornamelijk bekend van de merken Nutella , tic tac, Kinderchocolade en Ferrero Rocher.
Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn.
De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C verhit wordt. Invriezen en koelen van producten doodt de bacterie niet maar gaat wel vermeerdering tegen. Ouderen, zuigelingen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep voor een salmonella infectie.