Op 13 mei 2022 organiseren de drie grote vakbonden regionale acties rond het thema koopkracht, in aanloop naar de grote nationale manifestatie op 20 juni 2022. In Vlaanderen zijn acties voorzien in Limburg, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Wallonië gaat het om onder meer Luik, Namen en La Louvière.
Op dinsdag 14 februari 2023 rijden niet alle trams en bussen wegens een staking van de vakbond. Via de website van De Lijn kan je nakijken of jouw bus of tram rijdt. Deze actie is niet tegen De Lijn gericht maar is gericht op maatregelen voor meer koopkracht en meer fiscale rechtvaardigheid.
Op dit moment zijn er geen grote landelijke verstoringen in het openbaar vervoer. Zodra er grote landelijke verstoringen zijn in het openbaar vervoer dan wordt dat op deze pagina gemeld. Op dit moment zijn er geen grote landelijke verstoringen in het openbaar vervoer.
Op 14 februari 2023 organiseren de vakbonden vakbondsacties en stakingen in heel het land. Tijdens deze actiedag zal er actie gevoerd worden voor het behoud van de koopkracht in deze crisistijd. Deze acties kunnen aanleiding geven tot afwezigheden binnen jouw bedrijf.
Op maandag 22 mei 2023 organiseren de 3 grote vakbonden (ACV, ACLVB en ABVV) samen een nationale betoging in Brussel. Zij roepen op om te manifesteren tegen “de praktijken van sociale dumping en de zware aanvallen op het stakingsrecht, naar aanleiding van het conflict bij Delhaize”.
Dit type actie ligt meer in de risicosfeer van de werknemers als totaliteit. Ook werkwilligen die door de acties niet kunnen werken, hebben daarom geen aanspraak op doorbetaling van het loon, tenzij de werknemers lid zijn van een vakbond die een staking organiseert en een vergoeding uitkering uit hun stakingskas.
Op donderdag 5 oktober 2023 organiseren de grote vakbonden samen een nationale betoging in Brussel. Ze willen 'het recht op collectieve actie' behouden en protesteren tegen 'de Wet-Van Quickenborne'. Deze dag wordt beschouwd als een stakingsdag.
Buschauffeurs van Qbuzz en Arriva leggen het werk neer. De treinvervangende bus tussen Groningen en Leer rijdt wel. Ga je met de trein? Alleen op woensdag wordt er gestaakt, alleen bij Arriva.
Er zijn momenteel geen grote storingen.
Voor betere arbeidsvoorwaarden
Je staakt als werknemer meestal voor een beter loon, betere arbeidsvoorwaarden of omdat de cao-onderhandelingen stuk zijn gelopen. Of voor een goed en eerlijk sociaal plan bij een reorganisatie.
De 9292 planner toont de actuele dienstregeling van alle OV vervoerders in Nederland voor trein, bus, tram.metro en veer. De uitgevallen ritten worden kort voor een staking zoveel mogelijk uit de planners gehaald door de vervoerder.
Tijdens de vakbondsactie van 14 februari zal ongeveer 65 procent van de ritten van De Lijn doorgaan. Dat laat de openbaarvervoersmaatschappij weten.
Voor donderdag 16 maart 2023 tot en met vrijdag 24 maart 2023 zijn er geen landelijke stakingen in het regionale streekvervoer gepland. Als de vakbonden geen akkoord bereiken dan volgen er vanaf woensdag 29 maart 2023 en donderdag 30 maart 2023 weer landelijke stakingen in het streekvervoer.
Antwoord van Erik Jan
Binnen de bebouwde kom moeten bestuurders een bus of touringcar die met zijn richtingaanwijzer aangeeft van de bushalte weg te willen rijden, voor laten gaan. Buiten de bebouwde kom geldt deze regel niet.
In principe geldt dat bestuurders die van rechts komen op gelijkwaardige kruispunten voorrang krijgen. Maar dat geldt ook weer niet altijd. Zo gaan verkeerstekens zoals haaientanden boven verkeersregels en gaan verkeerslichten weer boven verkeerstekens. Verder worden voetgangers niet als bestuurders gezien.
Als de bus een halteplaats verlaat die gelegen is buiten de bebouwde kom, geldt deze voorrangsregel niet. In dat geval spelen de gewone regels. Dat wil dus zeggen dat de buschauffeur aan jou voorrang moet verlenen. De bus die de halteplaats verlaat voert namelijk een maneuver uit en moet dus voorrang verlenen…
Veel kruisingen zijn gelijkwaardig, vooral binnen de bebouwde kom. Nadert u zo'n kruising, dan moet u voorrang verlenen aan álle bestuurders die van rechts komen. Dus ook aan fietsers.
De stakingen in het regionale streekvervoer bij de streekvervoerders Arriva, Transdev (incl.Breng, Overal, OV regio IJsselmond), Qbuzz (incl U-OV), EBS, Keolis (incl Syntus Utrecht en Allgo), RET Bus, Hermes en Connexxion zijn van de baan.
We informeren je op deze pagina over de huidige situatie. Onze dienstverlening verloopt normaal, we ondervinden momenteel geen hinder door een staking of vakbondsactie. Raadpleeg onze routeplanner om je reis te plannen.
Als de vakbonden geen akkoord bereiken dan volgen er vanaf woensdag 29 maart 2023 en donderdag 30 maart 2023 weer landelijke stakingen in het streekvervoer. Op vrijdag 24 maart 2023 volgt er meer informatie. Check op de stakingsdagen de RET App voor een actueel reisadvies.
Stakingsregeling woensdag 24 augustus
De stakingsregeling van NS is van toepassing op reizigers van NS die op deze dag in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en delen van Flevoland en Overijssel worden geraakt door de staking omdat ze niet kunnen reizen.
Geen stakingen in het streekvervoer
Breng, Overal, OV regio IJsselmond), Qbuzz (incl U-OV), EBS, Keolis (incl Syntus Utrecht en Allgo), RET Bus, Hermes en Connexxion zijn van de baan.
De vakbonden hebben aangekondigd om op donderdag 5 oktober een nationale betoging te organiseren. Tijdens deze actiedag willen ze protesteren voor het recht op sociale actie. Deze acties kunnen aanleiding geven tot afwezigheden binnen uw bedrijf.
Gemiddeld wordt in Nederland zo'n 22 keer per jaar gestaakt, 2022 was dus met 33 stakingen een roerig jaar. Maar het aantal stakers was juist erg laag. In 2020 bijvoorbeeld waren er maar negen stakingen, maar waren er 105.000 stakers. In dat jaar staakten de onderwijzers en dat is een grote groep.
Over het doel van de staking
Werknemers in het Openbaar Vervoer willen dat werkgevers snel met een concreet bod komen met betrekking tot de aanpak van de werkdruk. Daarnaast willen de werknemers een fatsoenlijke loonsverhoging.