Een fles Ichishima Sake heeft een alcoholpercentage van 14,8% en voor 720 ML betaal je rond de €12-17,-.
Wil je sake graag proberen? Je kan bij Gall de junmai sake kopen! Junmai betekent puur en wil zeggen dat alle alcohol in de saké tot stand gekomen is door een natuurlijke vergisting van de rijst.
De zachte en complexe smaak – inclusief een vleugje umami – maakt sake lekker om bij het eten te drinken. Het smaakprofiel varieert van hartig en aards tot fruitig, bloemig en nootachtig. Normaal gesproken wordt deze drank ingedeeld op basis van van de mate waarin de rijst gepolijst is.
In principe serveer je sake koud, tussen de 7 en 10 graden. Gebruik hiervoor wijnglazen en houd in gedachte dat hoe sterker de smaak, des te groter het glas moet zijn. Hierdoor kan de sake ademen en komt de smaak alleen maar beter tot zijn recht.
Sake (Nihonshu) is een traditionele Japanse drank die gemaakt van gefermenteerde rijst. In tegenstelling tot wat vele mensen denken is Japanse saké geen sterke drank. Deze wordt gebrouwen net zoals bier en is dus gefermenteerd, niet gedestilleerd. Alcoholpercentage ligt tussen de 5 en 18 graden (meestal 15-16°).
Een fles bewaar je dus best in een donkere, koele en droge ruimte. Indien je sake in goede omstandigheden bewaart, is ze ca. 1 tot 2 jaar na productie- datum houdbaar. Eens geopend kan je sake gerust enkele weken in de koelkast bewaren.
Volgens Wine-searchers.com is de duurste fles Sake de Gozenshu 'Bodaimoto' Nigori Junmai Sake met een gemiddelde prijs van €684,- maar de beste is de Asahi Shuzo Dassai '23 Ni-Wari San-Bu' Junmai Daiginjo Sake en die kan je al krijgen voor rond de €70,-.
Afhankelijk van de soort sake, de tijd van het jaar en de voorkeur van de drinker wordt die koud, op kamertemperatuur, warm of heet gedronken. Verder wordt sake veel gebruikt in de Japanse keuken, in marinades, soepen en sauzen.
De beste sakes worden meestal on the rocks gedronken (tussen een temperatuur van 8 en 12 graden). Alle andere sakes drink je best warm, waarbij de temperatuur rond de 37 graden ligt.
Allereerst is een zachte zuivere saké puur en ondersteunend. Een saké (de koude variant) vangt vaak de uitgesproken smaken op en ondersteunt de pure vis. Het voorkomt dat de sushi te 'vissig' wordt.
Een goede shaoxing rijstwijn kun je natuurlijk gewoon drinken. Eventueel verwarmd, net als sake. In de keuken wordt het veel gebruikt om eventuele nare geurtjes van vis of vlees te neutraliseren. Gewoon even kort “marineren” in een beetje rijstwijn is genoeg.
Sake is een traditionele en authentieke Japanse alcholische drank met een duidelijke kenmerkende smaak. De Sake wordt van rijst gemaakt en heet daarom ook wel rijstwijn. Sake heeft net als wijn verschillende smaken droog, fruiting en zoet.
De rijstwijn wordt trouwens ook vaak gebruikt in marinades voor vis, vlees en gevogelte, het neemt de scherpe geur ervan weg en geeft je gerecht een verfijnde smaak. Een fles Shaoxing rijstwijn is overigens onbeperkt houdbaar buiten de koelkast.
Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond de 5 tot 19%. Er bestaan diverse categorieën sake, waarbij een belangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen soorten sake waaraan alcohol wordt toegevoegd en soorten waarbij dit niet het geval is. Sake kan zowel koud, op kamertemperatuur, warm als heet gedronken worden.
Sake is een alcoholhoudende drank die wordt gemaakt door rijst te laten fermenteren, niet distilleren. Rijstbier zou dus een betere naam zijn dan rijstwijn, want het productieproces lijkt meer op dat van bier dan op dat van wijn. En net als met bier zijn er vele soorten, in vele kwaliteiten.
Een absolute must in een Chinees banket is het drinken van baijiu. Baijiu (letterlijk wit of transparant alcohol) behoort tot de categorie sterke dranken gestookt op basis van granen en met meer dan 50% alcohol.
Sake Japanse rijstwijn. Als drank wordt het verwarmd opgediend. In gerechten kan het vervangen worden door droge sherry.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar? Je bewaart het op een droge plek zoals in de voorraadkast. Ook na opening is het product nog een flinke tijd houdbaar buiten de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.
Saitaku cooking sake is een ideale smaakverrijker voor de bredere Japanse keuken, voor bijvoorbeeld marinades en sauzen.
MIRI (Mid-Infrared Instrument) is een instrument voor de James Webb-ruimtetelescoop (JWST) speciaal voor straling in het mid-infrarood (golflengtes van enkele micrometers). Het instrument bestaat uit twee hoofdmodules: een imager en een spectrometer.
Sake waarbij geen alcohol toegevoegd is, die puur en alleen van rijst, water, gist en koji gemaakt is, noem je 'junmai'.
De rijstwijn wordt gemaakt door het laten gisten van onder meer rijst en water. Het alcoholpercentage van sake varieert van 13,5 tot en met 19 %. Dit zoals de meeste alcoholische dranken die door "natuurlijke" gisting alcohol hebben ontwikkeld. Bij een hoger alcoholpercentage gaat de gistcel meestal dood.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.