In veel gevallen raden we het drinken van water uit een tuinslang af. Deeltjes van het materiaal waar sommige tuinslangen van gemaakt zijn kunnen in het water terecht komen. Een van deze stoffen is BPA, een chemische stof die voorkomt in plastic. Deze stof is ongezond voor het menselijk lichaam.
Water. Elk type slang is geschikt voor water. Dat betekent dat je PVC, NBR, EPDM of RVS kunt gebruiken.
Hoe lang kraan doorspoelen tegen legionella? Laat alle kranen een minuut lang lopen om legionella te voorkomen.
Voor korte perioden kan de watertemperatuur tot 60 °C zijn. Bij continu gebruik mag de watertemperatuur echter niet boven 35 °C uitkomen Warm water tot 95 °C kan alleen continu worden gebruikt met onze Premium rubberen slang.
Je bevestigt eerst de adapter op de schroefdraadgedeelte dat eerder op de kraan is geïnstalleerd. Vervolgens kun je op de schuifregelaar op de adapter duwen, zodat deze stevig vastgemaakt kan worden aan de binnenkraan. Daarna kun je aan het uiteinde van het koppelstuk de tuinslang koppelen.
Legionellabacteriën kunnen zich in elke leiding met stilstaand water tussen de 20 en 65 graden ontwikkelen. Daarom is het bijvoorbeeld ook belangrijk alle kranen in uw huis na de vakantie eerst een minuut te laten lopen.
Binnen 48 uur kan 100 kve/l legionella zich onder de juiste omstandigheden namelijk vermenigvuldigen tot wel 10.000 kve/l. Raakt u besmet met legionella, dan kunt u ernstig ziek worden.
Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het langer dan een week stil heeft gestaan.
De tyleen waterleidingen kunt u gebruiken voor drinkwater, beregening en persriool. De Unifit tyleen koppelingen worden het meest gebruikt voor beregening en huis en tuin aansluitingen, dit ook vanwege zijn ranke design.
Als uitgangspunt kunt u aanhouden dat voor systemen voor de beregening op een waterleiding een tyleenslang met een diameter van 25mm een juiste maat is. Bij systemen voor beregening op een beregeningspomp adviseren wij om te beginnen met een tyleenslang in de maat 32mm.
Vorstbestendig, en daarom onder en bovengronds toepasbaar.
Hoe lang gaat HDPE mee? De levensduur van HDPE is wel 50 tot 150 jaar. Dat betekent dat tyleen meer dan een mensenleven kan meegaan. Bovendien is het ook nog eens 100% recyclebaar na gebruik!
Het water in een tyleenslang kan bevriezen, maar de tyleenslang zelf is niet gevoelig voor vorstschade. De tyleen op zich is vorstbestendig. Als het water in de tyleenslang weer is ontdooid, kan de tyleenslang weer gebruikt worden zoals voor de vorst.
Hoe diep moet een tyleenslang? Het is verstandig om bij gebruik in de grond, de tyleenslang op een diepte van 60cm in te graven.
Het grondwater kan ook besmet zijn doordat er een breuk zit in een rioolwaterleiding of doordat het in aanraking komt met lozingen van verontreinigd water. Zelfs daar waar waterbehandeling wordt toegepast, moet men constant bedacht zijn op uitbraken van ziektes.
Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C.
Wat zijn de verschijnselen van veteranenziekte? De meeste mensen worden niet ziek van de legionella-bacterie. Wordt u wel ziek dan begint dat meestal een week na besmetting. De ziekte begint meestal met verkoudheid, hoest, koorts en spierpijn.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren. Doe dit met warm en koud water.
Zelfs onder gunstige desinfecterende omstandigheden in het zwemwater, zoals het geval is bij voldoende vrij beschikbaar chloor in combinatie met een goede zuurgraad (pH), kan een contacttijd met chloor van 30 minuten of meer noodzakelijk zijn om de legionellabacterie af te doden.
Om groei van legionellabacteriën tegen te gaan, is het sterk aan te raden om in periodes dat het drinkwater opwarmt tot boven 25°C dagelijks te spoelen. Op deze wijze koppelt u de uitkomsten van de temperatuurmetingen (temperatuur water boven 25°C) aan directe preventieve maatregelen.
temperatuur van het douchewater in uw warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 60 °C. Bij temperaturen boven de 60 °C wordt de bacterie gedood. Als u twijfelt aan het watersysteem, kunt u na enige weken afwezigheid na thuiskomst de douche doorspoelen met alleen heet water.
Legionella bestrijden kan op 2 manieren: een thermische desinfectie en een chemische desinfectie. Bij thermische desinfectie wordt de legionellabacterie uitgeroeid door de leidingen door te spoelen met heet water boven de 60°C. Bij deze temperatuur overleeft de bacterie gegarandeerd niet.
Een tuinslang ingraven is zeker een mogelijkheid, maar dan kan je hem ter bescherming inderdaad het best in een PVC-buis leggen. De druk kan wel een probleem geven, maar dat kan opgevangen worden met behulp van een drukverhoger. Andere mogelijkheid is dat je een grondwaterput laat boren.
Hoe diep de vorst in de bodem dringt, hangt uiteraard van de temperatuur af, maar ook en vooral van de hoeveelheid water in de bodem. Hoe natter de grond, hoe dieper deze bevriest. Vandaar dat in zuidelijk Flevoland gedurende de vorstperiode in januari de laag bevroren grond varieerde van 12 tot 20 centimeter.