Warm gerookte zalm kan zowel warm als koud gegeten worden. Ga je de zalm opwarmen? Doe dit dan niet te heet of te lang. Wilde zalm is namelijk minder vet dan kweekzalm waardoor het iets eerder kan uitdrogen en dat zou natuurlijk zonde zijn!
Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën. De kans dat de listeria-bacterie in verse of warm gerookte vis voorkomt, is kleiner. Maar het veiligst is om ook verse of warm gerookte vis niet onverhit te eten.
Je kunt warm gerookte zalm zowel warm als koud eten. Het is daarom geschikt als voor- en hoofdgerecht. Bij de borrel op een toastje, of in een heerlijke ovenschotel. Superlekker!
Bij warmgerookte zalm is de vis als het ware gebakken in de rookoven en met zout en de rook geconserveerd. De warmte zorgt ook voor een soort korstje op de zalm wat ik dus heel lekker vind. De rooksmaak komt omdat ze de zalm minimaal 3 kwartier in de rook te zetten.
Bij warmgerookte zalm wordt de vis boven een heet vuur gerookt en bereikt deze een veilige kerntemperatuur van 72oC. Dit product is gepasteuriseerd en heeft een veel langere houdbaarheid dan de koudgerookte vis. De houdbaarheid bedraagt ongeveer 20 dagen mits het netjes vacuüm verpakt is.
Uiterlijke verschillen
Het verschil tussen warm en koud gerookte vis is makkelijk te zien en te proeven. Warm gerookte vis wordt door de intense warmte rimpelig, het vel van koud gerookte vis blijft strak en de kleur is intenser. Het visvlees van koud gerookte vis is compacter en zoutiger van smaak.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Als de vis intens, visachtig, of ammoniak-achtig ruikt, dan is hij waarschijnlijk bedorven. Verse zalm hoort een erg milde geur te hebben. Zoek naar een melkachtige laag op de vis die aangeeft dat hij bedorven is. Een teken dat rauwe vis bedorven is is de aanwezigheid van een wit, doorzichtig velletje er bovenop.
Op 13 van de 20 onderzochte producten staat een tenminste-houdbaar-tot-datum (tht) in plaats van een te-gebruiken-tot-datum (tgt). De tht-datum suggereert dat de gerookte zalm na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog prima gegeten kan worden, wat absoluut onwenselijk is bij zo'n kwetsbaar product.
In gerookte zalm zit veel eiwit. Eiwit zorgt ervoor dat je spieren sterk en gezond blijven. Wanneer je niet genoeg eiwit binnenkrijgt begint je lichaam spierweefsel af te breken. In gerookte zalm zit ook veel vet, maar wel de goede vetten.
Gerookte zalm kan slechte bacteriën bevatten
Heb je een verslechterd immuunsysteem, ben je zwanger of ben je al wat ouder, dan kan dit zeker schadelijk zijn. Omdat gezonde mensen vaak niet ziek kunnen worden van het eten van gerookte zalm, staat de vissoort niet op de zwarte lijst en mag je het vaak gewoon eten.
Gerookte of rauwe zalm, en dan vooral de voorverpakte supermarktvariant, kan de Listeria bacterie bevatten. Omdat deze variant lang bewaard kan worden is de kans groter dat de Listeria bacterie zich vermenigvuldigt tot schadelijke hoeveelheden.
De winnaar
De gerookte zalm van Boni kwam als overwinnaar uit de bus. Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde.
Je mag dus geen rauwe zalm eten tijdens de zwangerschap. Laat alle rauwe vis tijdens de zwangerschap maar staan. Eet ook geen gerookte rauwe zalm en andere gerookte vissoorten. Je kunt wel (gerookte) zalm eten als die is verhit en zalm uit blik is ook een goede keuze.
Zo kun je gerookte zalm het best eerst insmeren wat olie en luchtdicht te verpakken, om het vochtgehalte hoog te houden bij ontdooien van gerookte zalm. Bevroren gerookte zalm kun je zo ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Listeria in vis
Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De kans dat je ziek wordt is groter. Kwetsbare groepen kunnen deze producten wel eten nadat ze zijn verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.
Een echte no-go is zalm opnieuw opwarmen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig: koud is-ie net zo lekker als warm. Zit je toch met kliekjes? Gooi de zalm door een salade of bekleed er je sandwich mee.
Goed doorbakken
Vis kan besmet raken met ziekteverwekkers, zoals de bacteriën listeria en salmonella. Deze zijn niet met het blote oog te zien en u kunt ze niet proeven, zien of ruiken. Maar u kunt er wel ziek van worden. In rauwe vis kan ook de parasiet haringworm voorkomen.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Gerookte zalm bewaren in de koelkast
In de koelkast kun je gerookte zalm twee dagen bewaren. Zorg ervoor dat je het product in een afgesloten bakje of doosje in de koelkast legt. Het liefst leg je de zalm onderin de koelkast bij een temperatuur van zo'n vier graden Celsius.
Na openen is gerookte zalm doorgaans 2 dagen houdbaar in de koelkast. Let wel: dan is het wel belangrijk dat je de koelkast goed koud hebt staan. Het blijkt namelijk dat veel voedselvergiftigingen ontstaan omdat mensen de koelkast te hoog hebben staan. In de vriezer is gerookte zalm nog 3 maanden houdbaar.
Koud gerookte zalm wordt meestal gegeten als voorgerecht of hapje. Je kunt het bijvoorbeeld tussen wraps doen, of serveren op een broodje of toastje. Het wordt meestal niet als hoofdgerecht gegeten, omdat je het niet kunt opwarmen. Maar je kunt koud gerookte zalm wel gebruiken in warme gerechten.
Waarom wordt het zout toegevoegd aan gerookte vis? Door de vis te zouten voordat deze wordt gerookt, behoud de vis zijn vetgehalte en textuur, maar verliest het vocht. Dit zorgt voor een mooi roze zalm als resultaat, met veel smaak en compacte textuur.
zalm mag van binnen nog rose of zelfs iets rauw zijn. 6. bak een stuk zalm met vel altijd eerst op de velkant totdat hij krokant is en daarna nog heel even op de andere kant.