Smaakmakers zijn onmisbaar in gerechten. Je hebt helemaal geen speciaal keukenmateriaal nodig om ze te gebruiken. Gember, knoflook, nootmuskaat en truffel kun je prima raspen. Ideaal voor wie geen knoflookpers of speciale gemberrasp heeft.
Als je voedingsmiddelen meestal tot vlokken snijdt, dan kun je het beste een grove keukenrasp halen. Als je echter over het algemeen alleen maar fijn gemalen voedingsmiddelen wilt hebben, dan kun je beter een rasp kopen die wat fijner is.
De Jamie Oliver fijne rasp: een echte Jamie rasp die geschikt is voor alles wat je fijn wilt raspen. Denk aan nootmuskaat, knoflook en Parmezaanse kaas. Deze rasp kost normaal € 20,95 en is nu in de aanbieding voor € 16,75.
Kies het geschikte gereedschap om gember mee te raspen.
De gaatjes van een gewone rasp raken snel verstopt. Je kunt overwegen om te investeren in een rasp die is bedoeld om gember te raspen. Je kunt bijvoorbeeld gemberraspen van porselein gebruiken, of gemberraspen van het merk Microplane.
Maak citroenrasp met een gewone fijne rasp of met een speciale citroentrekker. Je krijgt dan alleen de smaakvolle gele schil als rasp. Het wit dat onder de schil zit, is bitter en dat wil je liever niet. Heb je geen rasp of citroentrekker, dan kun je een stevige citroen ook schillen met een dunschiller.
Vijlen en raspen gebruik je om hout, metaal of kunststof bij te werken. Een rasp komt ook van pas bij zachte steensoorten, gipsplaten of gipsblokken. Vijlen en raspen helpen je daarnaast gebogen vormen te maken. Voor ruw bijwerken gebruik je een houtrasp en voor het fijne werk een houtvijl.
Bijna alle Hollandse kazen kunnen geraspt worden, maar aan (zeer) jonge kaas moet dan wel zetmeel worden toegevoegd om het minder plakkerig te maken. Volgens de Warenwet mag er echter niet meer dan 3% zetmeel worden toegevoegd. Hoe ouder de kaas, hoe minder plakkerig en des te makkelijker te raspen.
Er zijn speciale nootmuskaat-raspen verkrijgbaar, deze zijn zeker aan te raden, omdat deze hele kleine gaatjes bezit waardoor de rasp niet met te grote hoeveelheden tegelijk op het object terechtkomt. Gebruik je liever poeder, zorg dan voor een kruiden-strooier met zeer verfijnde gaatjes.
Parmezaanse kaas raspen gaat je gemakkelijk af met de Handrasp Molen Romano. Deze handrasp is, met zijn slanke vorm en het handige draaimechanisme, geschikt voor harde kazen.
Je schaaft producten als kaas en truffel. Verschillende producten hebben hun eigen schaaf, afgesteld naar de maat van het product. Een kaasschaaf is dus groot genoeg voor een plak kaas en bij een truffelschaaf kan je vaak de dikte afstellen. Quenelles maak je met 1 of 2 lepels.
Denk maar aan de geraspte wortel in een salade of geraspte rode biet in een poké bowl. Vooral harde groenten zijn erg geschikt om te raspen. Door de groenten kleiner te maken kun je ze makkelijk gebruiken als decoratie of bijvoorbeeld verwerken in een saus of groentepannekoek.
Sommige groenten moet je eerst schillen voor je gaat raspen, zoals wortels. Pak de rasp en zet hem op een snijplank. Haal de wortel langs de grove kant van de rasp. Let wel op je vingers!
"Het is een compromiskaas, die goed past bij de Nederlandse keuken. Het heeft een smaak richting de Italiaanse kazen en het smelt goed op een pasta of pizza.
Schaaf plakjes kaas met de kaasschaaf. Leg de plakjes kaas op elkaar en snij nu hele dunne strookjes. Draai je snijplank een kwartslag en snij vervolgens de kaas zo dun mogelijk. Wil je de kaas nog fijner dan kun je nog een beetje kruislings hakken.
Mozzarella zorgt voor een zachte korst met een zachte smaak. Emmentaler en Gruyère zorgen voor een krokanter korstje en een pittigere smaak. Echte kaasliefhebbers voegen wat blauwe kaas of geitenkaas toe voor een lekker verfijnde gratin met wat meer pit.
Indien u ze met water en zeep wilt schoonmaken, is het noodzakelijk dat u ze snel droogt. Eenvoudiger en effectiever kunt u een nagelvijl reinigen met een oude tandenborstel of plakband. Indien uw nagels zijn besmet, kunt u ze het beste met een nagelvijl voor eenmalig gebruik vijlen en deze na gebruik direct weggooien.
Ook bij vijlen en raspen geldt het principe dat je van grof naar fijn werkt. Welke vijl je kiest hangt daarnaast ook af van de steensoort waarin je werkt en de vorm die je wilt bereiken. Raspen zijn geschikt voor zachtere en middelharde steensoorten zoals albast en serpentijn.
Een halfronde rasp wordt ook wel een kabinetrasp genoemd. De ronde helft van het blad heeft middelgrove tanden en de rechte zijde heeft fijne tanden. U kunt ze gebruiken voor het raspen van ronde en rechte vormen.
Hoeveel citroenrasp krijg je van de schil van één citroen? Ongeveer twee theelepels citroenrasp. Ongeveer 25-30 milliliter sap. Dat zijn twee eetelepels.
Meng de citroenrasp met de suiker en doe alles in een afsluitbaar bakje of een schone lege jampot. Druk de citroenrasp iets aan. De gesuikerde citroenrasp is nu klaar om te gebruiken en te bewaren. In de koelkast kun je de citroenrasp een lange tijd bewaren.