Er is één belangrijke reden pro vriendschap tussen exen: als jullie kinderen hebben. Je weet dat je elkaar nog heel je leven lang gaat zien, en ook voor je kroost is het een goed idee om amicaal met elkaar om te gaan. Maar ook in andere gevallen kan er best een mooie vriendschap ontstaan.
Je ex is lief voor jou
Een reden waarom je ex-partner graag vrienden met jou wilt blijven is simpelweg dat hij of zij dan het gevoel heeft dat de relatie op een vredige en vriendelijke manier is beëindigd.
Wees je bewust van het feit dat de overgang van vriendschap naar relatie geen natuurlijke volgende stap is. Hoewel je beste vriend/vriendin veel waarde hecht aan jullie vriendschap en jou vertrouwt, is het goed mogelijk dat hij/zij zich niet fysiek tot jou aangetrokken voelt en niet verliefd op je is.
Maar hoe weet je of jouw ex spijt heeft? Als hij of zij steeds contact met je blijft zoeken. Vooral als je zélf hebt aangegeven dat je daar nu geen behoefte aan hebt. Trina: “Als de breuk is veroorzaakt door te heftig reageren, dan kun je contact zoeken met je ex om erover te praten – het liefst face to face.
Zijn/haar berichten zijn misschien niet wereldschokkend, maar stiekem wil hij/zij toch heel graag nog bepaalde gebeurtenissen met je delen, of wil hij/zij graag weten hoe het met je gaat. Kortom, veel berichtjes krijgen van je ex is een overduidelijk teken dat hij/zij aan je denkt en je terug wilt.
Wanneer je vrienden blijft met een man die gevoelens voor je heeft dan is dat hetzelfde als dat je op de Titanic blijft zitten terwijl je weet dat hij zinkt. In zo'n geval is het vaak beter om de vriendschap te stoppen voordat jullie echt beschadigd raken.
Als je merkt dat de liefde weg is, kun je verschillende kanten uit. De eerste stap is uitmaken of jij nog verder wil en dus wel of niet wil werken aan jouw relatie. Je maakt voor jezelf uit of je die liefde al of niet leven wil inblazen en dat antwoord bespreek je met je partner.
Liefde komt en gaat, maar ware vriendschap is voor altijd. Vandaar dat het zo belangrijk is om tijd door te brengen met je vrienden, waar of wanneer dit ook is. Volgens Robin Dunbars onderzoek is het goed voor je om je tijd met je partner op te delen in plaats van deze 100% aan hem of haar te besteden.
Ja, ex partners komen dus altijd terug, maar niet altijd op het moment waarop je het zou verwachten. Naarmate de tijd verstrijkt bestaat de kans dat jij anders naar de situatie en de relatie gaat kijken. Het is dan ook heel goed mogelijk dat je uiteindelijk beslist om je oude relatie niet meer te herstellen.
Je ex laat weten dat hij of zij beter dan ooit is
Een ex stuurt je niet altijd een berichtje met de achterliggende gedachte om je terug te willen. Vaak wel; want we zijn natuurlijk niet te missen. Maar soms is het juist om te laten blijken dat ze over je heen zijn. Iets wat onnodig en vervelend voelt om te horen.
Misschien wil je ex om vergeving vragen, of is de relatie op een niet zo'n leuke of positieve manier aan een eind gekomen. Het is ook mogelijk dat je ex goede afspraken wil maken omtrent de wat meer zakelijke afwikkeling van jullie breuk. Je ex wil zekerheid hebben dat je nog altijd positief over hem of haar denkt.
Je bent rustiger. Je gevoelens zitten niet meer in een achtbaan als jullie contact stopt. Juist doordat jullie met elkaar bezig zijn, ben je onrustig. Vooral omdat jullie nog zoeken naar een 'normale relatie' met elkaar.
En volgens dr. Ferretti blijven dit soort mensen "in contact met hun exen om toegang te blijven hebben tot waardevolle bronnen, tot informatie over de kwetsbaarheden en zwaktes van hun exen, zodat ze die vervolgens uit kunnen buiten en manipuleren.
"Knipperlichtrelaties ontstaan meestal wanneer één partner minder toegewijd is dan de ander," legt datingcoach James Preece uit aan The Independent. Volgens hem tolereert de ander het vage gedrag, omdat hij of zij niet wil riskeren de partner te verliezen.
Als je een gelukkige relatie hebt, wil je tijd doorbrengen met je partner. Je bent enthousiast voor date-avonden en je kan niet wachten om in de armen van je lover te kruipen. Maar als dat gevoel veel minder wordt en je alleen maar zin hebt om met je andere af te spreken, kan dat einde relatie betekenen.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Als jullie afspreken om friends with benefits te worden, zorg dan dat dit ook echt is wat je wilt. Heb je gevoelens voor de ander en zou je het liever in de richting van een serieuze relatie zien gaan, wees daar dan eerlijk over. Dan is deze vorm van relatie niet geschikt voor jou. Echt niet.
Vrijen met een vriend heeft allerlei voordelen: seks is gemakkelijk voorhanden, je doet het met iemand die je vertrouwt, en zonder verdere verplichtingen. Maar er schuilt ook een addertje onder het gras. Friends with benefits (fwb) worden ze in het Engels genoemd – vrienden met een beetje meer.
“Eigenlijk is het verschil tussen liefde en vriendschap heel erg klein, in beide gevallen voel je je aangetrokken tot een persoon. Dan bedoel ik niet aangetrokken als in “ik vind je geweldig, ik wil met je trouwen”, maar aangetrokken als in “je lijkt me een leuk persoon, ik zou graag meer van je willen weten”.
Doorgaans is dat 30 dagen. Je ex kan alleen op die manier zichzelf afvragen wat jij allemaal uitspookt. De ene keer zorg je dat je wat informatie geeft over jezelf, en de andere keer ben je weer heel ongrijpbaar. Als een man onzeker is over jou en hoe het met je gaat is dat juist prima.
Hoe lang laat ik hem met rust? Als de relatiebreuk nog vers is, is het goed om minimaal een maand geen contact op te nemen. Dit blijkt uit praktijkervaring en een bevraging. Je kunt zelf het beste bepalen hoe lang je je ex de tijd moet geven.