Want Vlieland maakt je blij! Van Vlieland gaat je hart zingen! Dit kleinste bewoonde Waddeneiland heeft alles in huis voor een weekendje uitwaaien of onbezorgde vakantie. De sfeer, de stranden, de gezelligheid, het even-weg-van-alles gevoel, de fijne plekjes, de rust, de natuur…
De gemeente Vlieland telt 1.197 inwoners (31 januari 2022, bron: CBS). Met 32 inwoners per km² is Vlieland na Schiermonnikoog de dunst bevolkte gemeente van Nederland; veruit de meeste inwoners wonen in de dorpskern.
Per jaar komen er ongeveer 140.000 toeristen naar Vlieland. Dit klinkt veel maar dat is echter niet zo. Naar het buureiland Texel gaan bijvoorbeeld 870.000 toeristen per jaar. Vlieland is het dus een paradijs voor rustzoekers.
Vlieland is het kleinste bewoonde eiland van de Nederlandse Waddeneilanden en ligt het verste van de kust.
In een notendop: Texel is het grootste en drukste eiland, Terschelling het bekendste, Vlieland het hipste, Ameland het rustigste en Schiermonnikoog is het kleinste eiland uit het rijtje. En wat hebben ze gemeen: weidse stranden, adembenemende natuur en ook culinair kom je op elk eiland aan je trekken.
Qua oppervlakte is het ruim driehonderd vierkante kilometer groot en het is een van de populairste Waddeneilanden van de TVTAS-groep. Onbekende en bekende Nederlanders zoals Robert ten Brink, Marco Borsato en Monique van der Ven hebben er een vakantiehuis of meren aan in de haven.
Monumenten en toerisme
Het is vooral populair als vakantieplaats doordat het eiland 20 km strand heeft en 26 km aan fietspaden. Vlieland telt 40 rijksmonumenten. Deze liggen allemaal in Oost-Vlieland. Een bekend monument is het Raadhuis van Vlieland.
Vlieland is autoluw en dit betekent dat het in principe niet is toegestaan gemotoriseerde voertuigen mee te nemen naar Vlieland.
Vlieland is niet geschikt voor veel auto's, omdat er maar 1 weg is. Schiermonnikoog is een beschermd natuurgebied en om die reden autovrij. Het eiland heeft de status Nationaal park.
Waarom op vakantie naar Vlieland? De natuur op Vlieland is misschien wel het grootste pluspunt van het eiland. Vlieland wordt niet voor niets De parel van de Waddenzee genoemd. Vlieland is gezegend met het schoonste zandstrand van de Waddeneilanden.
Stap vooral binnen bij de bakker en proef de typische lekkernijen van Vlieland, zoals het Vliedûntje, een Juthout, de Vlielandse duimpjes of het Vlielandse suikerbrood. Ga de kaasbunker in, waar ze in een oude bunker o.a. zeewierkaas maken of laat je op een terrasje verrassen door een lokaal gebrouwen zeewierbiertje.
Kenmerken van de 603 woningen in de gemeente Vlieland.
Het Friese eiland staat op nummer 31 in het lijstje van 327 duurste stranden ter wereld. In het onderzoek is de prijs van zonnebrandcrème, water, bier, ijs, lunch en faciliteiten als ligbedden vergeleken. Op Vlieland kom je op 53,26 euro uit als je de kosten bij elkaar optelt.
Boot Vlieland. » Info over de veerboot
De boot naar Vlieland vaart vanaf de Friese havenplaats Harlingen. De boot naar Vlieland wordt verzorgd door Rederij Doeksen. De boot naar Vlieland vaart 7 dagen per week minstens 3 keer per dag naar het eiland. In het seizoen en op drukke dagen vaker.
ca. 1 uur en 35 min.
Op het eiland zijn er verschillende manieren om bij jouw accommodatie te komen. Als de boot aankomt staat er een bus en een taxi klaar. Je kunt natuurlijk ook een fiets huren. Arriva verzorgt het busvervoer op Vlieland.
Texel is wederom het goedkoopste eiland voor een oversteek als voetganger, met een prijs van 2,50. Voor Schiermonnikoog en Ameland betaal je zo'n 17 euro per persoon voor een retourtje en de duurste eilanden zijn Vlieland en wederom Terschelling, waar je zo'n 30 euro betaalt.
Ook qua landoppervlakte verschilt Texel aanzienlijk met maar liefst 161,12 km². Texel is dan ook het grootste Waddeneiland. Terschelling is het eerstvolgende eiland met 86,16 km² oppervlakte, dan Ameland met 58,83 km², Schiermonnikoog 43,99 km² en Vlieland met 36,13 km².
In de zee rond Vlieland zijn zeehonden te spotten. Vaste verblijfplaats van de dieren is zandplaat de Richel, die ten oosten van Vlieland in zee ligt. Ze zijn ook wel te vinden rondom de westelijke zandvlakte Vliehors en duiken af en toe op naast zwemmers in de Noordzee.
Het eiland heeft twee strandpaviljoens. Ze liggen met name aan het oosten van het eiland aan de prachtige brede stranden. Je kunt er heerlijk eten en drinken. Vlieland is niet zo groot, dus het is zeker de moeite waard om alle strandtenten op Vlieland te ontdekken en ervaren.
Vlieland is een "auto vrij" eiland. Alleen de eilandbewoners mogen van hun auto's gebruik maken, de gasten moeten dit vervoermiddel achterlaten op de parkeerplaats in Harlingen, vanwaar de boot vertrekt. U mag de auto pas meenemen als u daarvoor een ontheffing heeft.