“Brood is een onderschatte aassoort voor grote wintervoorn”, zegt Lucien de Rade. Kies voor het maken van witte broodkruimels en brood als haakaas voor een zo goedkoop mogelijk verpakt (en gesneden, bij voorkeur casino) witbrood – geen bruin! Dit brood mag best een paar dagen oud zijn.
Omdat je met brood ook aan het wateroppervlak kunt vissen, wordt er vooral veel karper en ruisvoorn mee gevangen.
Slecht voor de vissen én het water
Niet alleen de dieren in en rondom de vijver kunnen negatieve effecten van brood voeren ondervinden, ook voor het water zelf is het niet best.
De fijne brooddeeltjes lokken eerst kleine vis naar de stek, die op hun beurt weer grote vissen aanlokken. De broodpap en broodmeel als basisvoer zijn voor wedstrijdvissers ook perfect te combineren met haakaas als een deeg op basis van brood of een schijfje brood dat je met een zogenaamde 'breadpunch' kunt maken.
Zowel witbrood als bruinbrood kan uitstekend gebruikt worden. Het binnenste zachte gedeelte kun je uitstekend gebruiken onder de dobber terwijl de korst het goed doet als drijvend aas. Brood dat wat ouder is werkt meestal wat beter omdat het dan wat harder is en minder plakt.
Kaas Is een goed vangend aas, zeker voor barbelen, kopvoorns en karpers, maar ook voor andere vissen die in dit aas een lekkere hap zien. Dat getuigen de talrijke bijvangsten. Mijn favoriete kaas is het Babybel-mini kaasje. De reden hiervoor is simpel, het is een zacht maar taai kaasje dat goed op de haak houd.
Bij levend aas kunt u denken aan muggenlarven, maden, casters of wormen. Muggenlarven zijn een sterk aas en gelukkig gewoon te koop in hengelsportzaken. De vleesmade is ongetwijfeld de meest populaire aassoort; gemakkelijk, goedkoop en overal te krijgen. Vissers gebruiken ook vaak casters als aas.
Druk de punch in een geplette boterham, druk de haak in de uitsparing in de kop van de punch en trek die er met beleid weer uit. Nu heb je een mooi, klein puntje brood op de haak zitten. In het koude, winterse water bijt de vis uiterst voorzichtig.
Baars, snoek, snoekbaars of paling was veel geliefder als vangst. Voorn kon je overigens gemakkelijk vangen omdat ze in brood beten, Het was dus ook een vis die kleine kinderen konden vangen. Je had er geen worm of made voor nodig, al ging het met 'maaien' wel veel beter.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem, maar beschimmeld brood is voor de vuilnisbak.
Brood bevat weinig voedingsstoffen
Vogels hebben voeding nodig die rijk is aan eiwitten, vitamines en mineralen, en brood levert daar niet genoeg van. Wanneer vogels te veel brood eten, krijgen ze niet de voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven en kunnen ze ziek worden.
Veel lokvoer heb je voor het vissen op voorn niet nodig. Neem een wat groot uitgevallen koffiekopje en vul die 4x met bruin broodmeel, 2x met notenmeel en 1x met maïsmeel.Gooi al dit droge meel in een teiltje of emmer en meng het goed door elkaar.
Watervlooien, insecten en insectenlarven worden graag gegeten, net als slakken, mosseltjes en kreeftachtigen. Grote voorn heeft ook geen moeite met kleine visjes. Dit verklaard waarom er wel eens grote voorns worden gevangen aan klein kunstaas zoals kleine spinners.
Een stevig, voorgekookt krieltje is prima op de hair te vissen. Een zacht stuk gekookte aardappel laat zich beter direct op de haak en onder de pen vissen. Hoe je zo'n kruimig stukje pieper het beste op de haak zet, zie je hieronder: Snij met een mesje of je hoofdlijn een stuk van 3 bij 3 cm uit een aardappel.
Naast pellets kan als lokvoer ook tijgernoten, hennep of speciaal grondvoer voor witvis worden gebruikt.
Alle vissoorten in Nederland zijn wel te lokken met maïsmeel als bestanddeel. Het is bindend door de bloem die in het maïsmeel zit. Er kan behoorlijk wat maïsmeel door het voer, de voedingswaarde is beperkt al kan teveel door het voer wel weer schadelijk zijn.
Lange tijd heeft men gedacht dat vissen geen pijn kunnen voelen. Inmiddels staat onomstotelijk vast dat vissen gevoelens van pijn en stress kunnen ervaren.
Van een goede waterkwaliteit wordt elke vis blij. Veel sierslakken, garnalen en algeneters kun je blij maken met een schijfje komkommer. Dit kun je bijv. met een elastiekje vast maken aan een steen, zo kunnen ze er makkelijk bij komen.
In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten. Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast. Sommige mensen denken dat vissen altijd honger hebben omdat ze om voedsel smeken.
Van visvoer krijg je algen. Voer maximaal 3x per week 2 minuten lang, voer extra bij als het voer binnen 2 minuten op is. Na de 2 minuten mag er geen visvoer aan de oppervlakte, in het water of op de bodem van het aquarium zichtbaar zijn.
Lange tijd was de heersende gedachte dat we ons daar vooral geen zorgen over hoeven te maken, want vissen zouden niets voelen. Althans, niet zoiets menselijks als 'pijn'. Maar daar komt de wetenschap nu op terug. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren.
Vissen kunnen horen en daarom van geluiden afschrikken. Geluiden onder water verplaatsen zich gemakkelijk en snel. Deze trillingen gaan ongeveer 4 keer zo snel als trillingen die door de lucht worden overgedragen. Op deze trillingen reageren de vissen.
U mag ook geen vissen (of delen ervan) als aas gebruiken. Het gebruik van kunstaas is wel toegelaten. Ook tijdens de nachtvisserij moet u elke gevangen vis onmiddellijk en voorzichtig weer vrijlaten in het water waar u hem gevangen hebt.