Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Vertrouw op je zintuigen
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.
Houd u altijd aan de houdbaarheidsdatum, want over de datum zijnde voedingsmiddelen kunnen schadelijk of ziek maken, inclusief voedselvergiftiging als u ze eet . Voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, mag niet worden gekookt, ingevroren of gegeten en moet worden weggegooid.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Rauwe vis en schelpdieren moeten slechts 1 of 2 dagen in de koelkast (40 °F/4,4 °C of lager) worden bewaard voordat ze worden gekookt of ingevroren. Bewaar zeevruchten na het koken 3 tot 4 dagen in de koelkast. Alle bevroren vis of schelpdieren zijn onbeperkt veilig ; de smaak en textuur zullen echter afnemen na langdurige opslag.
Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 graden 3 maanden houdbaar. Gerookte vis is minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden. Salades kunt u minimaal 4 dagen bewaren in de koelkast tussen 2 en 7 graden.
Vervaldatums
Verpakte zalm moet altijd een "verkoopdatum" hebben, dus gebruik die als richtlijn voor wanneer de vis over de datum is. Maar als u zalm bij de slager koopt, staat er geen datum op. Gebruik in plaats daarvan de richtlijn van USDA: Rauwe zalm is maximaal twee dagen houdbaar in de koelkast .
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Verse vis heeft een frisse geur en ruikt naar de zee. Zodra de vis een geurtje verspreidt, is hij niet meer vers. Heeft hij een ammoniakgeur, dan is hij niet meer geschikt voor consumptie. Verse vis heeft een glanzende huid zonder verkleuringen en met een heldere slijmlaag.
De FSA-richtlijnen voor huishoudens met betrekking tot houdbaarheidsdata omvatten het volgende: eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs niet als het er goed uitziet en ruikt . Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel is gekookt of ingevroren.
Niet consumeren na THT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
In het Verenigd Koninkrijk worden eieren gemarkeerd met een houdbaarheidsdatum – een wettelijke vereiste van 28 dagen nadat het ei is gelegd. Natuurlijk wordt aanbevolen om de eieren binnen deze datum te consumeren, maar ze zijn vaak nog veilig om te eten na deze datum. Als u ze in de koelkast bewaart, kunt u ze 2-3 weken na de houdbaarheidsdatum eten .
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.
De USDA raadt aan om rauwe zalm in de koelkast binnen 1 tot 2 dagen te consumeren . De temperatuur van de koelkast is ook belangrijk: zorg ervoor dat deze is ingesteld op 40 graden F of lager.
Ongekookte bedorven zeevruchten kunnen een zure, ranzige, visachtige of ammoniakgeur hebben. Deze geuren worden sterker na het koken. Als u zure, ranzige of visachtige geuren ruikt in rauwe of gekookte zeevruchten, eet deze dan niet . Als u een vluchtige of aanhoudende ammoniakgeur ruikt in gekookte zeevruchten, eet deze dan niet.
Symptomen van voedselvergiftiging kunnen misselijkheid, braken, diarree en buikpijn zijn. Deze symptomen verschijnen meestal binnen enkele uren na het eten van de bedorven sushi. Afhankelijk van de bacteriën of virussen die aanwezig zijn, kunnen de symptomen variëren in ernst en duur.
Een paar uur na de vangst treedt rigor mortis op, de vis wordt stijf. Dat blijft hij twee tot drie dagen. "Als een vis slap is, is hij ouder en niet meer vers", legt visexpert Arie Kuijt uit. Pas als een vis stinkt, kun je hem niet meer eten.
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
Niet consumeren na TGT. Kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.