Snoeien Viola-viooltje. Viola labradorica: De snoei zich tot het verwijderen van te ver uitdeinde uitlopers. Die uitlopers kunnen bijzonder sterk gaan uitdeinen. Knip ze eventueel op de gewenste lengte terug als ze te ver uitbreiden of haal ze met een spitriek uit de bodem op terug te dringen.
Het is niet nodig om viooltjes te snoeien. U kunt haar oude bloemen weghalen om een eventueel tweede bloei te stimuleren.
Verwijder steeds uitgebloeide en dode bloemen, anders stoppen ze met bloeien. Houd de grond licht vochtig en laat de plantjes niet uitdrogen. Zet ze het liefst op een warme, zonnige plek, maar geef ze wel veel water. Ook in halfschaduw doen viooltjes het prima.
Violen die in de vroege zomer gezaaid en dan opgekweekt worden, bloeien in de winter en in het voorjaar. De violen die in de winter gezaaid worden bloeien in de zomer. De viooltjes die je in het najaar in tuincentra ziet zijn meestal Viola cornuta, ook wel hoornviooljes genoemd.
Als je de uitgebloeide bloempjes regelmatig wegknipt, bloeien ze extra lang door. Je kunt ze ook overhouden. Een paar graden vorst kunnen ze wel hebben, maar wordt het kouder dan kun je ze beter tijdelijk even vorstvrij wegzetten.
Bosviolen zijn meerjarig
Je kunt planten die binnen hebben gestaan daarom als ze zijn uitgebloeid gerust in de volle grond van je tuin planten en er nog jaren plezier van hebben.
Na een paar jaar kunnen de planten wel tegen een paar graden vorst. Deze soort zaait zichzelf gemakkelijk uit. Het is ook mogelijk om vanaf september buiten te zaaien.
Het driekleurig viooltje wordt bij voorkeur vermeerderd door zaaien, en zaait zich ook spontaan makkelijk uit. Het Maarts viooltje kan gezaaid worden, maar laat zich ook vermeerderen door delen (in de herfst), of door stekken in voorjaar of zomer.
Cool Wave violen vertakken van nature beter en waaieren breder uit dan andere violen. Hij is makkelijk in onderhoud, is winterhard en bloeit snel weer op in de lente na het verdwijnen van vorst en sneeuw.
Tot hoe lang bloeit winterviool
Winterviolen bloeien vanaf de vroege herfst en blijven vrolijke bloemen produceren totdat de vorst intreedt. Dan houden ze ermee op, d.w.z., ze stoppen met de aanleg van nieuwe bloemknoppen. Zodra het weer warmer wordt, zullen ze zeker weer gaan bloeien.
Knip dan scheuten van het viooltje en snijd deze onder het blad af en steek hem in een pot met wat stekpoeder. Doe hier overheen een plastic zakje en zet deze op een warme plek maar uit de zon. Haal tussendoor afstervende stengels en afgevallen blad weg . Na enkele weken kan de stek in de potgrond .
Deze mooie kleurrijke bloemen hebben weinig onderhoud nodig en een beetje zonlicht is meestal wel voldoende. In de schaduw doen de viooltjes het meestal ook erg goed en met wat potgrond bloeien ze helemaal op. Vergeet niet af en toe de dode bloemen te verwijderen, dan gaan ze langer mee en bloeien ze sneller.
Daar kun je het hele najaar en in de winter van genieten. Want deze dappere plantjes verdragen wind, regen en zelfs een paar graden vorst. Opvrolijken dus die najaarstuin, de violen zijn er klaar voor!
De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo'n zes tot tien weken. De bekende Phalaenopsis (ook wel vlinderorchidee of maanorchidee genoemd) is een uitzondering. Deze orchidee bloeit zo'n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar!
Als je zonnehoed is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De uitgebloeide bloemen blijven nog lang decoratief dankzij het dikke hart. Je kunt er ook voor kiezen om de uitgebloeide bloemstengels in de zomer af te knippen. Doe dit vlak boven een zijscheutje, mogelijk gaat de zonnehoed dan nieuwe bloemknoppen maken.
Water geven hoeft echt niet op structurele basis. Alleen als het gedurende een langere periode droog is geweest, wordt het aangeraden om de planten even een handje te helpen. In Nederland zal dit echter niet vaak nodig zijn. Geef ze tijdens het bewateren tegelijkertijd een beetje plantenvoeding mee.
Violen als vaste plant of verwildering
Een geschikte viool als vaste plant is met name Viola odorata met hartvormig blaadjes en geurige paarse bloemetjes met een vleugje wit. Of de Viola labradorica met een paarsachtig blad en bloemen van licht tot donker violet.
In het vroege voorjaar zijn viooltjes de dankbaarste plantjes. In het voorjaar belonen violenplantjes u met een overdaad aan prachtige bloemen. Zomerbloeiers kunnen pas vanaf half mei (na de IJsheiligen, dus na 15 mei) geplant worden, maar al ruim voor die tijd staan de viooltjes uitbundig in bloei.
Ondanks dat een violier een vaste plant is, bloeit de plant het jaar erop meestal minder goed.
Verzorging viooltje
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is blijft de viool flink doorgroeien en bloeien.
Violen voor binnen en buiten
Je kunt de violen ook in een leuke pot of mand binnen op een niet al te warme plek, dus niet bij of boven de verwarming, zetten. Geef ze een keer per week vloeibare voeding. Als ze zijn uitgebloeid kun je de violen in de tuin uitplanten, want het zijn in principe vaste planten.
Bemesting: Het is in principe niet nodig om viooltjes extra mest te geven. Voordat u echter viooltjes plant is het wel aan te raden de grond van basismest te voorzien. Hiervoor is standaard tuinmest of compost geschikt.
Een redelijk bespeelbare viool koop je al vanaf €350,-. De prijzen lopen echter op tot ongeveer €15.000,- Het grote verschil in prijs komt met name door de vraag of een viool handgemaakt is, of fabrieksmatig. Lees in dit artikel over een goede viool kopen die echt te bespelen is.