Intrusieve gedachten of
De vraag die je moet stellen bij negatieve gedachten
Je hebt er niets aan. Leid jezelf af en ga iets doen wat goed voor je is, wat je uit deze staat haalt, zoals wandelen, sporten, iets leuks lezen, een vriend bellen. Het gaat er niet om dat je je hier beter door gaat voelen, maar om het loslaten van de gedachten.
Opdringerige gedachten zijn ongewenste en onvrijwillige gedachten die erg verontrustend en moeilijk te beheersen (kunnen) zijn en die je haast niet zomaar weg kan stoppen. 'Ze voelen sticky aan omdat ze storend zijn en je er vaak niet vanaf kunt komen', legt psychiator Gail Saltz uit.
Het kan om kwade gedachten gaan, bijvoorbeeld de gedachte dat je iemand iets aan zou kunnen doen. Of de gedachte hoe het is om voor de trein te springen. Of de aandrang om iets beschamends te doen zoals schelden tegen je baas of je kleren uit trekken in het openbaar.
Dwanggedachten zijn gedachten die je niet wilt hebben en die steeds weer in je hoofd opkomen. Ze kunnen beangstigend of verontrustend zijn en gaan vaak over dingen zoals geweld, vuilheid of religieuze regels die je niet wilt breken. Ze kunnen heel hinderlijk zijn en moeilijk te stoppen.
Gedachten worden wel ingedeeld in verschillende typen, zoals goede en slechte gedachten, positieve en negatieve gedachten, en obsessieve en verwerpelijke gedachten. Deze onderverdeling is belangrijk in psychotherapie en religie.
Verzamel consequent al je gedachten.
Je hersenen kunnen niet goed tegen losse eindjes. Zodra er wat rust is in je hoofd, halen je hersenen deze losse eindjes naar voren. Doorgaans is het voldoende deze losse eindjes te verzamelen door ze op te schrijven in een notitieboek of -app die je later leegt.
Vaak komen negatieve gedachten voort uit angst. Je bent bijvoorbeeld bang de controle te verliezen of je bent bang dat het niet goed komt. Je kunt ook negatieve gedachten hebben, omdat je een negatief zelfbeeld hebt of omdat je onder veel stress staat.
Bij rumineren wordt het voedsel herkauwd en doorgeslikt of uitgespuugd. De eerste symptomen kunnen zich al voordoen in de zuigelingentijd, maar ook in de kindertijd, adolescentie of op volwassen leeftijd.
Ineffectieve gedachten
Gedachten zijn ineffectief als ze: • niet leiden tot effectief gedrag/emoties, waarmee je zelf uit de voeten kunt; • niet kunnen worden onderbouwd met feitelijke gegevens; • niet logisch consistent zijn oftewel de redenering klopt niet. Dit zijn de gedachten waar je aan kunt werken.
intrusieve symptomen zoals zich opdringende herbelevingen en nare dromen; aanhoudende vermijdingen; negatieve veranderingen in cognities en stemming; veranderingen in arousal (alertheid, opwinding), waakzaamheid en reactiviteit.
Weet dat de grootste oorzaak van nare gedachten en intrusies een emotionele onderdrukking is. Emotionele onderdrukking komt voor wanneer we bewust of onbewust emoties of nare gevoelens onderdrukken of wegdrukken. Nare gevoelens ontstaan door emotionele blokkades.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Een bekende manier om je gedachtes los te laten is het opschrijven van je slechte gevoel. Doe dit op papier, zodat je je gedachtes letterlijk een pak rammel kunt geven. Wanneer je uitgeschreven bent, kun je het papiertje lekker opfrommelen of verscheuren voor het de prullenbak ingaat.
Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over.
Het effect van negatieve gedachten
Negatief denken is verbonden aan angst, depressie en obsessieve-compulsieve stoornis. Maar waar niet iedereen last krijgt van een depressie of angststoornis, worstelen bijna alle mensen weleens met negatieve gedachten. Dit komt door de manier waarop onze hersenen opgebouwd zijn.
Oorzaken van negatief denken, waaronder angst, persoonlijkheidstrekken, negatieve levenservaringen, depressie, negatieve zelfspraak, en invloed van de omgeving. Negativiteit over jezelf, met nadruk op zelfkritiek en zelfafwijzing. Het creëren van je eigen werkelijkheid en realiteit door middel van denken.
Druk in je hoofd zijn kan verschillende oorzaken hebben. Het kan natuurlijk zijn dat je ergens grote zorgen over hebt en daar veel over piekert. Maar het is net zo goed mogelijk dat je ergens zó enthousiast over bent dat je het moeilijk kunt loslaten.
Doordat je onvoldoende nachtrust krijgt, kunnen je klachten verergeren. Te veel piekeren kan uiteindelijk leiden tot stress, een burn-out, depressie en angststoornissen.Piekeren zorgt ervoor dat je hoofd overvol raakt.
Een van de beste manieren om je gedachten te veranderen van negatief naar positief is door te oefenen in positief denken. Dit betekent een bewuste inspanning leveren om gedurende de dag positiever te denken. Een manier om dit te doen is een dagboek met positieve gedachten bij te houden.