Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen. Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”.
Ingrediënten. 43% paprika, korianderzaad, zwarte peper, 9,9% kaneel, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel, cayennepeper. Bevat geen toegevoegd zout.
Nu kom je deze kruiden zo af en toe in mijn recepten tegen, vooral de Baharat. Regelmatig vragen mensen mij hoe ze deze kruiden kunnen vervangen, en mijn antwoord is dan: met paprikapoeder en een snufje cayennepeper.
In de Marokkaanse keuken worden veel kruiden gebruikt. De smaken, geuren en kleuren van bekende gerechten zoals tajine en couscous worden bepaald door de kruiden die er in gaan. Populaire kruiden zijn zwarte peper, witte peper, gember en kurkuma.
De hoofdingrediënten zijn bijna altijd paprikapoeder, zwarte peper en komijn, en daarnaast zitten er vaak nog kaneel, kruidnagel, koriander, kardemom en nootmuskaat in (jup, een heleboel kruiden die met een k beginnen). De smaak is warm en ietwat zoet, zoals perfect past in de keuken van het Midden-Oosten.
Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
Onze geurige Thai 7 Spice is een verrukkelijke mix van de zeven belangrijkste kruiden die men gebruikt in de Thaise en Aziatische gerechten. Deze ingrediënten zijn chilipeper, komijn, knoflook, gember, peper, koriander en steranijs.
tijm (zn): الزعتر , حَاشَا(en) plant of the genus Thymus., زعتر , زَعْتَر(en) plant of the genus Thymus., صَعْتَر
Ras el hanout bewaren
Ras el hanout kruiden blijven op een koele donkere plaats ongeveer een jaar goed. Na dat jaar kun je de mix natuurlijk nog wel gebruiken, maar de smaak wordt dan minder.
Râs el hânout betekent letterlijk "het hoofd van de winkel": râs (رأس) betekent "hoofd", hanout (حانوت) betekent "winkel", terwijl de gehele term een idafa is, een genitief, zoals die ook in oud Nederlands bestaat. Bijvoorbeeld in "Heer des Huizes", dit is de heer die aan het hoofd van het huis staat.
Za'atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano (Origanum syriacum) die verwant is aan marjolein.
Za'atar kan je gebruiken voor een lekkere dip – gewoon aangelengd met een beetje olijfolie. Ik gebruik het als basis voor een kipmarinade, maar het is ook lekker door salade of over gegrilde groente.
7 kruiden: gember, zwarte peper, kaneel, nootmuskaat, koriander, kruidnagel en piment.
Al-Andalus is een specerijenmelange gebaseerd op een oud Moors recept. Deze volle, zoete melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals gerookte paprika en komijnzaad. Het vormt de basis voor smaakvolle gerechten met een Zuid-Spaanse tint. Heerlijk voor een paella of gebruik het als smaakmaker door een frisse salade.
paprika, knoflook, chili, 6,1% oregano, komijnzaad, 1,9% jalapeño, peterselie, korianderblad, zwarte peper, gerookte paprika, lavaswortel, kaneel, piment.
Wat zijn berbere kruiden
Berbere kruiden worden ook wel de ruggengraat van de Ethiopische keuken genoemd. Deze traditionele specerijenmix bestaat meestal uit rode chilipeper, fenegriek en gember, aangevuld met warme kruiden als koriander, komijn, gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, cayennepeper en kardemom.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Onze ras el hanout bestaat uit kurkuma, koriander, kaneel, venkel, kruidnagel, knoflook, komijn, anijs, cayennepeper, zwarte peper, maïsmeel, fenegriek en zout.
Kaneel is net zoals andere specerijen jarenlang houdbaar. Onder invloed van warmte en licht kan wel de smaak en geur verminderen. De kaneel kan ook vocht aantrekken. Om die redenen zal de fabrikant een ten minste houdbaarheidsdatum hebben genoemd.
oregano in Arabisch. In Arabisch vertaalt oregano naar: الاوريجانو, زَعْتَرّ .
salie (zn): مريمية , مَرْيَمِيَّة
Za'atar. Ook za'atar is een populair kruidenmengsel in het Midden-Oosten. Het is een soort wilde oregano, die smaakt naar een combinatie van tijm en oregano. Za'atar wordt vooral gebruikt in combinatie met brood.
Shichimi Togarashi is ook bekend als Japanse zevenkruidenpoeder of Japanse 7 spice of Yagenbori. Het is een pittige veelzijdige Japanse kruidenmix gemaakt van 7 specerijen: chili, zwart sesamzaad, wit sesamzaad, sinaasappelschil, gember, sichuan peper en zeewier.
Big in Japan! Shichimi Togarashi is in Japan een populaire specerijenmelange. Shichi betekent zeven in het Japans en verwijst naar de zeven specerijen in deze melange. Deze pittige, warme melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals szechuanpeper en nigellazaad.