Stel duidelijke grenzen en wees hier ook consequent in: 'nee' betekent echt 'nee', elke keer. Je kleintje raakt in de war als iets de ene dag wel mag en de andere dag niet. Benoem waarom iets niet mag. Bijvoorbeeld: “Nee, dat is heet”.
Nee zeggen moet je ook doen met emotie. Niet schreeuwend, want dan laat je jezelf als ouder net iets te veel gaan en heeft het als effect dat het kind er bang van kan worden. Ook het: “Schatje, wil je dat nu even niet meer doen” is geen handige manier van nee zeggen.
De nee-fase is onderdeel van de peuterpuberteit. Hiermee bedoelen we de periode tussen 1 en 4 jaar waarin peuters dwars en koppig gedrag vertonen, zich gaan afzetten en de strijd aangaan met hun ouders.
Mensen hebben moeite met nee zeggen, omdat ze hun eigen mening en behoeften niet genoeg waarderen. Ze geven voorrang aan wat een ander wil en lopen daarmee zichzelf voorbij.
Ploeger stelt dat het nee zeggen en de driftbuien (én het slaan, bijten en afpakken) te maken hebben met de onrijpheid van de prefrontale cortex. Dit hersengebied speelt een belangrijke rol bij de inhibitie (het kunnen stoppen van ongewenst gedrag). Peuters hebben dit nog niet of nauwelijks ontwikkeld.
Driftbuien, niet luisteren en ontzettend eigenwijs zijn, dat is wel zo'n beetje mijn eigen samenvatting van de gevreesde terrible two-fase. Deze fase, waarin kinderen van de rond de twee jaar hun afhankelijkheid opzoeken, kan behoorlijk pittig zijn. Hoe je 'm overleeft? Geduld en begrip schijnen de codewoorden te zijn.
Dan ben je zeker niet alleen. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat maar liefst 60 procent van alle Nederlandse vrouwen geen nee durft te zeggen. Exacte cijfers voor mannen zijn nog niet bekend, maar ook zij hebben er regelmatig last van.
Zeg waarom je nee zegt
Noem de reden waarom je iets niet wilt doen. Gebruik het woordje omdat of want. Dat zijn magische woorden. Ook is jouw reden stom, nemen mensen het van je aan.
Je kind wordt naarmate hij ouder wordt steeds anders genoemd, voor jou blijft het altijd je kleine baby. Na de eerste verjaardag veranderde je baby in een dreumes. Wanneer je kind twee kaarsjes uitblaast is hij officieel een peuter. De peutertijd duurt vanaf het tweede tot het vierde jaar van je kind.
Kan 10 tot 20 woorden zeggen. Leert zo'n 250 woorden begrijpen. Voert kleine spelopdrachten uit. Kan twee blokjes op elkaar stapelen.
Als dreumes (dus in zijn tweede levensjaar) groeit hij nog ongeveer 12 centimeter. Qua gewicht komt er nog ongeveer 3 kilo bij in dit jaar. Dat komt meestal omdat je kind als dreumes een stuk minder gaat eten en veel actiever is dan een baby.
Leg uit waarom je peuter straf krijgt.
Je kind moet snappen waarom iets niet mag, zodat hij intrinsiek gemotiveerd wordt om het de volgende keer niet meer te doen. Geef duidelijke uitleg. 'Niet zo stout doen', is voor een kind te vaag. 'Je mag niet schoppen, want dat doet pijn,' is beter.
Een stuk of vijf, zes regels is voldoende. Stel alleen regels op over dingen die jij belangrijk vindt. Het kan best zo zijn dat jouw peuter wel met eten mag spelen en zijn buurjongetje niet. Hanteer geen regels alleen omdat andere moeders het ook doen, dan wordt het moeilijk om consequent te blijven.
De verklaring 'We hebben geen tijd' of 'We hebben andere dingen te doen' kunt u prima de volgende keer weer gebruiken om af te zeggen. En daarna weer. Zoals iedereen weet: geen tijd is geen prioriteit. Als mensen zeggen dat ze ergens geen tijd voor hebben, bedoelen ze dat ze het niet zo belangrijk vinden.
Peuter heeft een eigen wil
Dan gaat hij zich afvragen welke positie hij in die wereld heeft. Dit is de start van de sociale ontwikkeling. 'Langzamerhand merkt de peuter dat hij een eigen mening en gedachten heeft. Door 'nee' te zeggen, laat het kind dit ook blijken aan de mensen om hem heen.
Peuters willen de wereld ontdekken en gaan meer en meer hun grenzen verkennen. Ze willen steeds meer zelf doen en van alles uitproberen. Je kind heeft behoefte aan meer onafhankelijkheid en wil zo veel mogelijk zelf bepalen, zelf dingen kiezen en dingen zelf gaan doen.