Zuivelproducten horen uiteraard in de koelkast, waar de ideale temperatuur rond de 4ºC graden ligt. Op deze manier blijven je favoriete melk, yoghurt en vla langer vers! Het is handig om pakken melk en yoghurt in de deur van de koelkast te plaatsen; daar zijn ze goed toegankelijk en blijven ze koel.
Middelste plank
Bewaar zuivelproducten in het midden van de koelkast en niet in de deuren. De temperatuur is hier koeler en uw zuivelproducten blijven langer houdbaar.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Bewaar melk op koelkastplanken waar het koeler is, in plaats van in de koelkastdeuren . Laat melk indien mogelijk in de originele verpakking om de smaak en voedingswaarde te behouden. Vermijd blootstelling van melk aan licht, omdat licht bepaalde vitamines vernietigt, zoals vitamine D en riboflavine.
Het beste is om melk te bewaren in flessen van borosilicaatglas. Deze flessen staan achteraan op de middelste of onderste plank. Dit zijn de koudste plekken in de koelkast en zijn ideaal om melk in te bewaren.
Een andere manier om melk langer vers te houden, is om het achterin de koelkast te bewaren . Dit komt omdat de achterkant van de koelkast meestal het koudste deel is, wat helpt de groei van bacteriën te vertragen. Het is ook belangrijk om melk uit de buurt van de deur van de koelkast te houden, omdat de temperatuur in dit gebied meer fluctueert.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven. En melk kan ingevroren, maar is daarna wellicht wat gescheiden.
De houdbaarheid
Mits koel bewaard is melk en yoghurt vaak nog goed, ook als de THT-datum is verlopen. Vertrouw op je zintuigen: gebruik je ogen, neus en mond om te weten of iets nog goed is. Kijk of het er goed uitziet, ruik even en proef of het nog lekker is!
Net als melk blijven room en halfvolle melk het langst houdbaar op een koele plek in de koelkast . Vermijd de deur! De deur is voor specerijen. Je kunt room ook invriezen voor langere bewaring, in een ijsblokjesvorm of in een plastic bakje.
Kun je melk in plastic flessen invriezen? Ja, melk kan prima worden ingevroren in plastic containers . De plastic flessen waarin melk wordt verkocht, zijn prima om melk in in te vriezen nadat ze zijn geopend, zolang ze een stevige, luchtdichte deksel hebben en niet vol zijn. Het is belangrijk om nooit een volle container melk in te vriezen.
Met een spons is dat risico uit de lucht, het neemt meer op dan papier én het ziet er ook gewoon net wat beter uit dan een stel oude kranten in je koelkast. Pak de spons er regelmatig weer uit, was 'm even en je kunt de droge spons weer in de koelkast leggen.
Het middengedeelte van de koelkast is bijzonder geschikt voor zuivelproducten zoals room of yoghurt.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
"Wanneer je producten met zuivelproducten invriest, zal het vet zich scheiden van de vloeibare vormen in zuivelproducten .
Je kan ook eieren invriezen. Verse eieren haal je hiervoor best wel uit hun schaal, want die zou kunnen breken bij vriestemperaturen. Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren.
Kun je kwark invriezen? Ja, je kunt kwark invriezen. Je kunt kwark invriezen om de houdbaarheid te verlegngen of om een heerlijk dessert te maken. Bevroren kwark is een uitstekende vervanger voor traditioneel ijs.
Een ongeopende fles of karton met lang houdbare melk kan je buiten de koelkast bewaren. Hou wel de houdbaarheids- of THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot) in het oog om verspilling te vermijden.
Absoluut!Je kunt alle soorten invriezen, inclusief volle melk, halfvolle melk en magere melk . Vergeet niet dat je voor al deze melksoorten in de koelkast moet ontdooien in plaats van op kamertemperatuur of warmer – verwarm melk nooit om te ontdooien.
Vrijwel alle zuivelproducten moeten in de koelkast bewaard worden. Uitzonderingen zijn onder andere melkpoederproducten en producten zoals UHT (Ultra–high temperature) producten, die in de voorraadkast bewaard kunnen worden , of ijs dat in de vriezer bewaard moet worden.
De houdbaarheid van gepasteuriseerde melk in HDPE-flessen en LDPE-zakjes is vastgesteld op 10 tot 21 dagen bij opslag bij 4–8 °C. Andere factoren zoals licht- en temperatuurmisbruik hebben effect.
De uiteindelijke resultaten laten zien dat glas een ideale verpakking is voor het bewaren van de melksmaak , maar dat plastic verpakkingen extra voordelen bieden en bovendien de versheid behouden bij afwezigheid van blootstelling aan licht.
PET biedt veel voordelen voor alle soorten producten in de voedings- en drankenindustrie. In het geval van melk is het een schokbestendig materiaal dat het product op de ideale temperatuur bewaart en het beschermt tegen lucht, licht en micro-organismen.