U bent niet automatisch vrij tijdens dagen als Kerstmis en Pasen. Tevens is er in de wet geen regeling omtrent werken met feestdagen opgenomen. Dit zorgt ervoor dat u als werknemer niet af kunt dwingen dat u dan verlof heeft. In de arbeidsovereenkomst of in de cao staan de afspraken ten aanzien van dit onderwerp.
Als een werknemer noodgedwongen moet werken op een wettelijke feestdag, dan heeft hij recht op inhaalrust. De rust bedraagt een volle dag als het werk langer dan vier uren heeft geduurd. Heeft het werk op de feestdag niet langer dan vier uur geduurd, dan bedraagt het recht op rust ten minste een halve dag.
Er bestaat geen wet die zegt dat feestdagen verplichte vrije dagen zijn. Uw werknemers hebben daarom geen wettelijk recht op een vrije dag wanneer het een bepaalde feestdag is. In uw cao of in het arbeidscontract staat of een feestdag een vrije dag is binnen uw bedrijf.
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Een deeltijdse werknemer met een vast uurrooster die net als de voltijdse werknemers 5 dagen per week werkt, heeft recht op alle feestdagen. Het loon wordt dan berekend op basis van het aantal uren dat de werknemer die dag normaal gezien had moeten werken.
Werk je op een feestdag, krijg je hier geen extra loon of premie voor, tenzij die voorzien is in de cao of de arbeidsovereenkomst. Klop je overuren, krijg je wel een toeslag van 100%, net zoals voor het verrichten van prestaties op een zondag.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
Feestdagen die samenvallen met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in de onderneming moeten worden vervangen door een gewone activiteitsdag in de onderneming. De vervangingsdag kan vóór of na de vervangen dag worden vastgelegd maar moet verplicht in hetzelfde kalenderjaar vallen.
Een werknemer die minder dan 5 dagen per week deeltijds tewerkgesteld is met een vast rooster, heeft recht op de feestdagen die samenvallen met zijn gewone werkdagen en op een vervangingsdag voor alle feestdagen die samenvallen met een dag waarop normaal niet gewerkt wordt in de onderneming.
Indien 1 januari samenvalt met een zaterdag, zal de vervangingsdag een maandag, een dinsdag, een woensdag, een donderdag of een vrijdag zijn.
Voor het werk op een feestdag krijg je dus je normale loon in verhouding tot je prestaties. Voor overuren op een feestdag krijg je een loontoeslag van 100 %. In veel sectoren krijg je nog extra vergoedingen, ook al gaat het niet om overwerk.
Er bestaan geen wettelijke regels voor extra betaling als u werkt op zondag. Uw werkgever hoeft u dus niet meer te betalen dan uw normale loon. Ook hoeft hij u geen extra vrije uren te geven voor werk op zondag.
Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald. De volgende dagen zijn wél officiële feestdagen: Nieuwjaarsdag.
De betaling van het loon voor een feestdag, een vervangingsdag of een inhaalrustdag valt ten laste van de werkgever. De werknemer heeft echter geen recht op het loon voor een feestdag wanneer hij zonder rechtvaardiging afwezig is geweest op de gewone arbeidsdag die aan de feestdag voorafgaat of erop volgt.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
De wettelijke feestdagen volgens de Algemene termijnenwet zijn in 2022 als volgt: Nieuwjaarsdag: zaterdag 1 januari 2022. Goede Vrijdag: vrijdag 15 april 2022. Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 17 en maandag 18 april 2022.
Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
U moet ieder jaar het wettelijk aantal vakantiedagen kunnen opnemen. Uw werkgever mag daar geen bezwaar tegen maken. Ook niet met een beroep op 'zwaarwegende bedrijfsbelangen'.
Er is geen wettelijk maximum aan het aantal verplichte vrije dagen dat je mag opleggen. In sommige sectoren wordt de periode van bijna alle vrije dagen vastgelegd, denk maar aan de bouw (bouwvak) of het onderwijs (schoolvakanties).
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
Per jaar liggen er tien wettelijke feestdagen vast. Op deze dagen mogen werknemers in principe niet werken. Wanneer deze feestdagen op een zondag of een andere inactiviteitsdag vallen, moet je als werkgever vervangingsdagen kiezen en deze uiterlijk op 15 december aan je werknemers meedelen.