Wat mag ik zo uit Suriname meenemen in mijn bagage? Het gaat dan om vruchten en groenten die gekookt, geblancheerd, gebakken, gefermenteerd, ingevroren, in stukjes gesneden en geschild of gepureerd zijn.
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
De basis van vele gerechten bestaat uit rijst, roti en aardvruchten zoals Chinese tayer, pomtayer, napi en cassave. Vaak wordt kip gebruikt, maar ook zoutvlees (gepekeld en gekruid rundvlees) en bakkeljauw (gedroogde en gezouten kabeljauw) zijn populair.
Neem zoveel mogelijk katoenen kleding mee, die niet te zwaar is, goed tegen een stootje kan en gemakkelijk te wassen is. Het kan 's avonds afkoelen, denk dus ook aan iets warms met lange mouwen voor de avonden. De zon is scherp in Suriname dus vergeet niet een hoofddeksel en een zonnebril mee te nemen.
Geld opnemen of wisselen
Op de luchthaven kun je maximaal 400 Surinaamse dollar opnemen en in de stad is dit vaak 1.000 of 2.000 SRD, afhankelijk van bij welke bank je pint. In de hoofdstad Paramaribo vind je genoeg banken en pinautomaten, maar daarbuiten zijn deze een stuk moeilijker te vinden of helemaal niet.
Veiligheid water en voedsel
In Paramaribo is het kraanwater geschikt voor consumptie. In het binnenland is het raadzaam gebotteld mineraalwater te drinken. De kwaliteit van het voedsel is doorgaans goed.
Sranantongo, kortweg Sranan en in het Nederlands ook wel het Surinaams genoemd, is een in Suriname gesproken creoolse taal en wordt daarom ook soms aangeduid als het Surinaams Creools. Het geldt samen met het Nederlands als lingua franca in Suriname en de Surinaamse diaspora als een wijdverspreide contacttaal.
Roti is het bekendste gerecht uit Suriname, maar ook Maksi Alesi, een Creools rijstgerecht, en bruine bonen met rijst is populair.
Surinaams goud is duurder…? Nee!Goud is goud en is daarom evenveel waard. Het is een misvatting dat elk Surinaams sieraad gemaakt wordt van goud dat uit de grond in Suriname komt.
Het richtbedrag aan zakgeld op deze reis is € 300 per persoon per week. Dit bedrag is een gemiddelde van wat reizigers de laatste jaren tijdens deze reis hebben uitgegeven aan maaltijden en drankjes, bijkomende excursies, entreegelden, eventuele plaatselijke luchthavenbelastingen en fooien.
Het verbod geldt onder andere voor verse vruchten van Momordica uit Suriname. Deze vruchten zijn ook wel bekend onder de naam sopropo, balsempeer of bittermeloen. Daarnaast mag u niet naar de EU meenemen: Alle verse groenten, vruchten, fruit en bloemen zonder fytosanitair certificaat.
Fruit ( vruchten ), vleeswaren ( rauw vlees, maar ook worst, ham, salami, kip enz ), planten, ( of delen van planten zoals bladeren stekjes, ook groenten ), koffie, cacao, rijst, vis en alle verdovende middelen ( ook hash en marijuana.
De Surinamers begroeten elkaar door een hand te geven of te omhelzen.
Woordenlijst: van straattaal naar ABN
A blub ya! Hou je bek! A dobbo! Donder op!
Dushi betekent schatje
Van de vele koosnaampjes wordt dushi het meest gebruikt, zowel in relaties als daarbuiten. “Mi dushi” betekent mijn schatje, terwijl “Danki dushi” – wat bedankt schatje betekent – ook tegen een onbekende gezegd kan worden.
"Zo werd de taal versimpeld tot het absoluut noodzakelijke en ontstond Sranantongo." Sranan betekent Surinaamse, tongo betekent taal. Surinaamse taal dus.
Kon Esi Baka betekent 'kom snel terug' in het Surinaams, en dat doen veel mensen dan ook voor het populairste gerecht van dit restaurant: de roti kip.
In Paramaribo kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Buiten Paramaribo zijn pinautomaten amper te vinden. Voor bestemmingen buiten Europa geldt dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn.
Het stadsdeel van Paramaribo waar zich de meeste internationale hotels bevinden kan als veilig worden beschouwd. Daartegenover wordt de toeristen aanbevolen om de niet-toeristische buurten, waar veel aanvallen worden gemeld, te vermijden. Het binnenland kan als veilig worden beschouwd.
In Suriname worden stekkers en stopcontacten van type A, type B, type C en type F gebruikt. De netpanning is 110 / 220 V met een frequentie van 60 Hz. Ja, je hebt een reisstekker nodig voor stopcontacten type A en B in Suriname.