Standaard laat je sencha zo'n 2 tot 3 minuten trekken.
Sencha hoort van hele theeblaadjes gemaakt te zijn: gebruik 3 gram sencha (dat is ongeveer 2 theelepels) per kopje van 90ml water, maar iets minder als je van slappe thee houdt. Het water moet gekookt hebben, maar laat je daarna afkoelen tot tussen de 75 en 80°C voor je het gebruikt.
Groene thee hoeft helemaal niet zo lang te trekken. Wanneer je de thee te lang laat trekken in het water, wordt de thee zelfs een beetje bitter. De ideale tijd om de groene thee te laten trekken is 2 tot 3 minuten. Je kunt hiervoor een timer zetten, of goed de kleur van de thee in de gaten houden.
Sencha (Japans:煎茶) is een Japanse groene thee die wordt gebruikt zonder de theebladeren te rollen. Het theeblad wordt geplet en gestoomd. Het woord "sencha" betekent "gewelde thee". Dit verwijst naar de methode waarop de thee wordt gemaakt; van gedroogde theebladeren.
Volle romige thee met een frisse smaak, die je doet denken aan grashalmen. Deze groene Sencha thee wordt op Japanse manier geproduceerd in China.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
De bittere smaak wordt veroorzaakt door polyfenolen ('tannine'). Aminozuren lossen op bij 60 graden terwijl tannine oplost bij 80 graden. Bij het zetten van groene op lagere temperatuur zorg je ervoor dat de zoete en complexe aroma's niet zal worden overweldigd door de bitter smaken.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Oolong thee ligt tussen groene thee en zwarte thee in. Waar zwarte thee volledig- en groene thee helemaal niet geoxideerd is, is oolong thee ongeveer voor de helft geoxideerd. Afhankelijk van het oxidatieproces kan oolong thee dus meer naar zwarte of groene thee smaken.
Bovendien staat jasmijnthee bekend als goed voor de concentratie, helpt het spierpijn te verminderen en is goed om allergieën af te zwakken. Tevens de concentratie antioxidanten en vitamines zorgen voor een betere immuniteit tegen kwaaltjes.
Thee bevat cafeïne en heeft dus een dehydraterend effect. Van teveel sterke thee te drinken, zou je dus eerder uitdrogen dan andersom. Nu niet onmiddellijk panikeren, door de hoeveelheid water die je tegelijk opneemt, is het effect van thee op je hydratatie status niet noemenswaardig. Water drinken blijft de boodschap.
Goed voor je hersenfunctie. Verbetert de gezondheid van je gebit en verlaagt het risico op infecties. Vermindert het risico op welvaartsziekten. Helpt je met afvallen en verlaagt het risico op obesitas.
Groene thee is een erg gezond drankje. Veel van de gezondheidsvoordelen zijn te danken aan de antioxidanten die het bevat. Het helpt onder andere bij het gezond houden van je hart, bloedvaten, hersenen en tanden. Ook kan het bijdragen aan een gezond gewicht en een lager risico op diabetes type 2.
Natte theebladeren zijn een nest voor schimmels en leidt tot gisting en/of rotting. Je thee droog bewaren is daarom heel erg belangrijk. Misschien bewaar je de thee wel in een doosje vlakbij de wasbak of in de kast onder de gootsteen.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Zodra het water zijn 100 graden heeft bereikt, schenk je het uit in je theepot of theekopje zonder dat de thee erin zit. Hier koelt het water al ongeveer 10 graden mee af. Wacht je vervolgens een kleine 5 minuten, dan koelt het nog eens 10 graden af. Dit betekent dat het water 80 graden is.
Handige richtlijnen bij het laten afkoelen zijn: Wanneer je het water kookt is het 100 graden. Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af. Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.
Wil je het dus goed aanpakken, dan kun je het beste je water koken in een waterkoker om deze vervolgens ná het bereiken van het kookpunt nog eens 5 minuten te laten afkoelen. Dan kom je ongeveer uit op de 70-80 graden Celsius.
Water blijft veilig, ook als je het vaker kookt
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde.
Gekookt water dat is afgekoeld moet je niet opnieuw aan de kook brengen voor consumptie.
Doe een theezakje in een glas, giet er kokend water op en laat 2 tot 3 minuten trekken. Het water verkleurt alleen onder in het glas.
De juiste dosis catechines en antioxidanten in groene thee verlagen je cholesterolgehalte en het risico op nare ziekten waaronder hart- en vaatziekten. Maar zodra concentratie van deze stoffen te hoog wordt, ligt hepatotoxiciteit op de loer. Hiervan krijg je ernstige buikpijn, geelzucht en het hevige vermoeidheid.