In de griepprik zitten dode stukjes griepvirussen. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. Van de griepprik kan je dus geen griep krijgen of ziek worden.
U kunt na de griepprik een dag een gevoelige arm hebben. De plaats van de prik op uw arm kan pijnlijk, rood of dik zijn. U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder goed voelen. Dit is geen griep.
Het is mogelijk dat (vooral oudere) mensen toch griep krijgen terwijl ze gevaccineerd zijn (zie ook vorige vraag). Mensen die toch griep krijgen ondanks een griepprik, zijn meestal minder ernstig ziek en hebben een lagere kans op complicaties van griep, zoals longontsteking, ziekenhuisopname of overlijden.
Na de vaccinatie krijgt u mogelijk klachten die lijken op griep, zoals verhoging, koorts, spierpijn of hoofdpijn. Deze bijwerkingen betekenen dat uw afweersysteem reageert op de coronavaccinatie. Als u zich zorgen maakt, kunt u contact opnemen met de huisarts.
De griepprik bestaat al sinds 1945, maar vanaf 1993 kent Nederland een vaccinatieprogramma. Ieder jaar krijgen kwetsbare groepen een oproep. Behalve 60-plussers zijn dat mensen met een verhoogd risico op complicaties zoals hart-, astma- of suikerpatiënten.
Wat is het verschil tussen griep en corona (COVID-19)?
De ziekteverschijnselen bij COVID-19 ('corona') lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus.
Val je buiten de risicogroep, maar wil je toch een griepprik? Dan kun je hiervoor contact opnemen met je huisarts. De huisartsassistente kan de griepprik dan voor je zetten. Je betaalt de kosten hiervoor (circa 25 euro) uit eigen portemonnee.
Meeste voorkomende bijwerkingen COVID-19-vaccins
Ook spierpijn, gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en braken kunnen optreden na vaccinatie met COVID-19 vaccins. Deze klachten ontstaan binnen één of enkele dagen na vaccinatie en gaan vanzelf weer over, maar kunnen wel vervelend zijn.
Er is geen onderscheid meer tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, wat de maatregelen betreft. Een gevaccineerde persoon moet ook worden getest (met PCR of RAT) als hij/zij symptomen vertoont en in isolatie worden geplaatst als de test positief is.
De wachttijd is ook opgenomen in de bijsluiters van de vaccins. Hoewel het zeer zeldzaam is, kunnen er na vaccinatie levensbedreigende anafylactische reacties en ernstige allergische reacties optreden, waarvoor snel medisch ingrijpen noodzakelijk is.
Bijwerkingen na de griepprik komen weinig voor en zijn meestal mild. U kunt op de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Ook kunt u zich niet lekker voelen of last hebben van hoofdpijn of spierpijn.
Hoe lang biedt de griepvaccinatie bescherming? Na vaccinatie zijn gezonde mensen binnen 1-2 weken beschermd. Deze bescherming duurt ongeveer 24 weken.
De griep en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt.
U krijgt geen griep van de griepprik zelf. Zoals na elke vaccinatie kunt u wel last krijgen van (milde) bijwerkingen, zoals pijn, roodheid of een lichte zwelling op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat vanzelf over binnen 1 tot 2 dagen.
Voor- en nadelen van de griepprik
Na de prik kunt u moe zijn, spierpijn en hoofdpijn hebben; U moet elk jaar een nieuwe griepprik halen.
Bij griep heb je last van koude rillingen, (hoge) koorts, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en keelpijn. Meestal duren je klachten ongeveer één week, daarna verdwijnen ze vanzelf. Na het doormaken van griep kun je nog een paar weken hoesten en moe zijn.
Er bestaat een kans dat u corona krijgt nadat u gevaccineerd bent. Het blijft daarom altijd belangrijk om u te laten testen bij klachten die passen bij corona.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Als je ziek bent en je hebt een afspraak voor vaccinatie
Als je klachten hebt die kunnen passen bij corona (verkoudheidsklachten, verhoging/koorts benauwdheid, hoesten, verlies van smaak en reuk) kun je niet naar de vaccinatieafspraak komen.
Bij levend verzwakte vaccins is de tijd tussen vaccinatie en het ontstaan van malaiseklachten afhankelijk van de soort ziekteverwekker in het vaccin. Na BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond) is dit 5 tot 12 dagen na vaccinatie. Bij het gele koorts vaccin is dit binnen 3 tot 7 dagen.
In de griepprik zitten kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. Ze zorgen ervoor dat uw lichaam afweerstoffen gaat maken tegen het griepvirus. 2 weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.
De jaarlijkse griepvaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en midden december. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Want elk jaar circuleren er andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast.
In 2008 is de leeftijd waarop mensen de griepprik gratis aangeboden krijgen, verlaagd van 65 naar 60 jaar. Het is gebleken dat mensen al vanaf 60 jaar meer risico lopen op ernstige gevolgen van griep. Ook al voelt u zich heel fit, als mensen ouder worden, veroudert ook hun afweersysteem.