Zout water maak je zoet door middel van ontzilting. De bekendste technologie hiervoor is omgekeerde osmose met behulp van membranen, vertelt Franca Kramer, onderzoeker op het gebied van membraantechnologie bij Dunea.
Zo zegt hoogleraar watermanagement Kees van Leeuwen van Universiteit Utrecht dat het duur is om oceaanwater te ontzilten. En dat de benodigde materialen niet duurzaam zijn, waardoor een gedeelte van het effect weer wordt opgeheven. Reinoud Feenstra: ,,Het kost tussen de 1 en 2 euro per 1.000 liter water.
Destillatie is de meest gebruikte techniek voor zeewaterontzilting. Het principe is eenvoudig: zeewater wordt verwarmd tot het verdampt waarna de zuivere waterdamp vervolgens weer condenseert. De zouten verdampen niet mee en blijven achter.
Zout kun je wel verwijderen met een techniek genaamd omgekeerde osmose; onder hoge druk het door een filter persen. Dat is op de trail niet te doen, doorgaans niet nodig en bovendien verwijder je dan ook alle mineralen.
Zout water is zwaarder dan zoet water doordat zout water een hogere dichtheid heeft dan zoetwater. Van nature wil het zoute water hierdoor een waterlaag (zouttong) vormen onder de zoete waterlaag. In sommige watersystemen zie je dit ook gebeuren. Dit noemen we gestratificeerde (gelaagde) systemen.
Vervolgens laat men het verdampen door de warmte van de zon. Naarmate het water verdampt, raakt de zoutoplossing oververzadigd (geconcentreerd) . Deze oververzadigde oplossing kan het overtollige zout niet vasthouden. Hierdoor scheidt het zich af in de vorm van zoutkristallen.
Echter is ontzilting meestal duurder dan waterzuivering of dan het verbeteren van het water management. Daarnaast kan het afval product, pekel, ook voor lokale milieubelasting zorgen.
De meest gebruikelijke en effectieve manier om zout uit water te verwijderen is door middel van fysieke filtratie . Omgekeerde osmosesystemen zijn specifiek in staat om zout en een breed scala aan andere verontreinigingen uit onthard water te verwijderen.
De belangrijkste verontreiniging in zout water zijn zouten, voornamelijk natrium- en chloride-ionen. Om deze ionen uit het water te verwijderen, zijn ontziltingstechnologieën vereist . Voor zout water is de meest energie-efficiënte ontziltingstechnologie omgekeerde osmose, een membraanontziltingsmethode.
Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen. Door dit proces verlies je kostbare vloeistoffen en word je nog meer gedehydrateerd! Je spieren zullen verschrompelen, je krijgt hartritmestoornissen en je zal uiteindelijk sterven van uitdroging.
De meest efficiënte manier om zout water te ontzilten is door een methode te gebruiken die distillatie heet . Hierbij kook je het water en verzamel je vervolgens de condensatie. De condensatie zorgt voor vers zoutloos water om te drinken.
Zout water maak je zoet door middel van ontzilting. De bekendste technologie hiervoor is omgekeerde osmose met behulp van membranen, vertelt Franca Kramer, onderzoeker op het gebied van membraantechnologie bij Dunea.
Dubai gebruikt ontziltingsinstallaties om hun drinkwater te leveren uit het overvloedige zeewater waar ze toegang toe hebben.
Zeewater heeft in vergelijking met keukenzout meer mineralen, maar is voor de dagelijkse consumptie veel te zout en dus af te raden. Zoals Stieger uitlegt: het voedsel dat je kookt neemt maar een klein deel van het zout in het water op, schommelend tussen 4 en 14%.
Het kraanwater op Curaçao is van goede kwaliteit. Het wordt al sinds 1928 gewonnen uit zeewater.
Koken verwijdert echter niet het zoutgehalte . Om het water drinkbaar te maken, moet u een proces gebruiken dat ontzilting heet, waarbij het zoute water wordt gekookt en de waterdamp wordt verzameld, waarbij het zout achterblijft. Wanneer de waterdamp afkoelt en condenseert, vormt het vers, drinkbaar water.
De eenvoudigste manier is door destillatie. Je neem zout water uit de zee, kookt het en de waterdamp condenseert op een kouder oppervlak, zodat je het zoete water kunt verzamelen. Dit werkt, maar vereist grote installaties en is niet erg energie-efficiënt.
2 Zoet, zuur of zuivel
Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken. Zoet en zuur dus. Ga voor de smaak die het best bij je gerecht past.
Verdamping werkt hetzelfde als distillatie, alleen dan langzamer. Giet het zoute water in een ondiepe pan. Terwijl het water verdampt, blijft het zout achter. U kunt het proces versnellen door de temperatuur te verhogen of door droge lucht over het oppervlak van de vloeistof te blazen.
Zoutwaterfilters maken voornamelijk gebruik van ionenuitwisselingsfilters (IX), RO-membraanfilters of mediafilters zoals zandfilters voor zout water .
Je start met een grof mengsel. Na toevoeging van water (extractie) krijg je een heterogeen mengsel van zand verdeeld in zoutwater. Bij het filtreren is zand het residu en zoutwater het filtraat. Bij het indampen verdampt het water en bekom je het zout.
Israël produceert 85% van het drinkwater van het land, dat wordt gedistribueerd door gemeentelijke en regionale nutsbedrijven, via grootschalige ontzilting van zout en brak water.
Zeewater . Zeewater is de duurste bron om te behandelen vanwege de grote hoeveelheid energie die nodig is om het water te ontzilten.
Ons water zit dus vol met goede bacteriën die kunnen sterven. Als u het water belucht, heeft het een onbeperkte houdbaarheid (bij voorkeur zo donker mogelijk vanwege de vorming van algen).