Krijg je bloemen cadeau van iemand die niet wist dat je hooikoortsgevoelig bent? En zitten er bloemen in met flink wat stuifmeel, zoals lelies of tulpen? Knip dan met een schaar de stuifmeeldraden uit de bloem en gooi deze weg.In veel gevallen helpt dit al tegen hooikoorts.
Ook bevatten tulpen allergenen, als je langer dan 12 uur blootgesteld staat aan tulpen, kan het zijn dan je last krijgen van tintelingen in je vingers. Als je hier last van krijgt kunt je het beste een arts bellen. Als laatste kunnen mensen allergisch zijn voor tulpen. Hierbij ontstaat irritatie aan de neus en ogen.
Pollen kan voortkomen in bloemen, bomen, kamerplanten, gras en onkruid. Onder hooikoorts verstaan de meeste mensen, boompollen- of graspollenallergie. Gelukkig kun je nog steeds genieten van bepaalde fleurige bloemetjes binnen je huis of in de tuin met deze jaarlijkse allergische reactie.
Hooikoortsklachten. In Nederland hebben mensen met hooikoorts vooral last van de berk, els en de hazelaar. Je kunt ook allergisch zijn voor de eik, populier, beuk en plataan. Behalve deze bomen zijn er nog meer planten die voor hooikoortsklachten kunnen zorgen.
Welke bloemen en planten moet u dan vermijden? U kunt beter geen contact hebben met de volgende bloemen en planten in uw tuin: chrysanten, margrieten, kamille, asters, korenbloemen, afrikaantjes, solidago, achillea, ageratum, zonnebloemen en zinnia's.
Bloembollen die veel nectar en stuifmeel hebben trekken bijen en vlinders aan. Dit zijn blauwe druifjes, crocussen, sneeuwroem, anemonen, botanische tulpen, hyacinten en alliums.
Bij hooikoorts krijgt u klachten door stuifmeel van sommige grassen of bomen. Een andere naam voor stuifmeel is pollen. De klachten ontstaan als u stuifmeel in uw ogen, neus, mond, keel of luchtpijp krijgt. Hierdoor worden de slijmvliezen dikker en gaan ze meer slijm maken.
Aanleg voor overgevoeligheid
Als u 'plotseling' hooikoorts ontwikkelt, betekent dit dat u altijd al een mate van overgevoeligheid voor pollen had. Anders gezegd: u had er al een aanleg voor.
De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook de meeste kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.
Daardoor zijn deze bloemen een veilige optie voor bij jou in huis. Wil je dus een mooi bloemetje in huis hebben staan of cadeau geven aan iemand die allergisch is voor bloemen? Dan raden we aan om te kiezen voor onder andere rozen, gerbera's, hortensia's en tulpen.
Kamerplanten veroorzaken niet direct hooikoorts, maar de klachten die je krijgt als je allergisch bent voor planten kunnen hier wel op lijken.
Elke bloem heeft wel zijn eigen geur en kleur, een hyacint ruikt bijvoorbeeld heel sterk terwijl een tulp geurloos is.
Na het koppen van je uitgebloeide tulpen mogen ze in de grond blijven staan. De bladeren mag je gewoon aan de steel laten. Je plant haalt daar dan namelijk nog steeds voeding uit. Je mag de bollen van je uitgebloeide tulpen in de grond laten tot de bladeren bruin kleuren en de planten zijn bestorven.
Het resultaat is verbluffend: onze tulpen bloeien jaar na jaar met prachtige, grote bloemen. Niet alleen zijn onze biologische tulpen goed voor het milieu, maar ze zijn ook een bron van voedsel en nectar voor belangrijke bestuivers zoals bijen en hommels.
Drink voldoende water
We moeten altijd voldoende water drinken, maar bij hooikoortspatiënten kan het klachten verlichten. Water houdt de slijmvliezen vochtig waardoor het moeilijk is voor stuifmeel om vast te blijven zitten.
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen of bomen. U niest veel, heeft een verstopte neus, jeukende of tranende ogen, u heeft het benauwd en bent moe. Een neusspray of medicijnen tegen allergie kunnen helpen. Ook een neusspray met een ontstekingsremmer kan helpen.
Het korte antwoord is 'nee'. Doordat de bloemen géén pollen meer vrijgeven, aangezien deze compleet ingedroogd zijn, zul je geen hooikoorts van droogbloemen krijgen. Mocht je hooikoorts hebben, dan kun je dus alsnog genieten van een prachtig, kleurrijk droogboeket.
Bekende bloembollen voor binnen zijn bijvoorbeeld imposante amaryllissen, heerlijk geurende hyacinten en een droogbloeiende colchicum. Maar ook tulpen en narcissen kan je op pot zetten.
Stuifmeelkorrels, ook wel pollen genaamd, afkomstig van dennen, berken, sparren en andere coniferen kunnen bij een krachtige wind afstanden afleggen van honderden kilometers. Wanneer de wind in de nacht gaat liggen, valt het stuifmeel op het aardoppervlak. Hier wordt het als een dun lichtgeel laagje zichtbaar.
Maar wat als je last van hooikoorts hebt of gevoelige luchtwegen? Dan kan het stuifmeel van de bloemen voor vervelende klachten zorgen. Gelukkig zijn er ook bloemen die géén allergische reactie geven.