Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
De schimmel breekt biologische afvalstromen af, zoals wij ons voedsel verbranden. Bij dit verteringsproces komt er veel CO2 en H2O vrij. Als de schimmel eenmaal dood is, wordt het stro niet verder afgebroken en komt er geen CO2 meer vrij.
Schimmels planten zich voort door middel van sporen. Dit zijn microscopische deeltjes die door de lucht vervoerd worden. Om tot nieuwe schimmels uit te groeien zijn voldoende vocht, een geschikte temperatuur en voedingsbodem (organisch, vaak houtachtig, cellulosehoudend materiaal) essentiële voorwaarden.
Maak een oplossing van soda en water (ongeveer 6 gram soda per liter water). Hiermee kan je de schimmel van de muur schrobben. Is het schimmelprobleem hardnekkiger, dan kan je ook bleekwater gebruiken. Los ongeveer 250 ml bleekwater op in een emmer water.
Het evenwicht tussen de bacteriën en schimmels herstelt zich vaak vanzelf waarna de schimmelinfectie ook vanzelf weer overgaat. Het kan alleen soms wel een paar weken duren voordat de afscheiding en jeuk vanzelf overgaan.
Schimmels komen altijd door te veel vocht in huis. Heb je schimmelplekken schoongemaakt en doe je verder niets? Dan komen ze waarschijnlijk snel terug. Om dat te voorkomen moet je het vocht in huis verminderen, je huis voldoende verwarmen en goed ventileren.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
In de natuur spelen schimmels een wezenlijke rol doordat ze zorgen voor de noodzakelijke afbraak van dood organisch materiaal. Ze verwerken bijvoorbeeld dode bladeren of omgevallen boomstammen en zijn zo de opruimers van de natuur.
Maar anders dan planten, hebben schimmelcellen geen bladgroenkorrels. Ze halen hun energie niet uit de zon zoals planten. Veel schimmels halen hun voedsel uit dode planten of dieren.
Schimmel hecht zich sneller aan kalk en vuil. In vochtige ruimtes, zoals de badkamer, kun je schimmelwerende muurverf aanbrengen. Zet toch even de verwarming aan als het kouder wordt dan 18 graden. Boven die temperatuur gedijen schimmels minder goed.
Azijn kan een betaalbare en effectieve oplossing zijn om schimmel te verwijderen. Meng gelijke delen water en azijn en breng dit aan op de muur met een spons of sprayfles. Laat de oplossing ongeveer een uur intrekken en veeg dan de schimmel weg met een schone doek.
Tot voor enkele jaren kwamen resistente schimmels nauwelijks voor. In 2000 dook voor het eerst een resistente variant op van een aspergillus-schimmel. Het staat niet vast hoe de resistentie van schimmels voor azolen ontstaat.
Schimmels zijn ook zeer sterk. Zo kunnen ze tot wel een jaar overleven op deze oppervlakken om zich op het juiste moment verder te verspreiden. Iemand in de familie die voetschimmel heeft kan anderen dus zeer snel besmetten. Bepaalde beroepen vormen een groter risico voor voetschimmel dan anderen.
Schimmel krijg je van een ander
De zaadjes van de schimmel heten schimmelsporen. Je vindt ze op vloeren, tapijten, handdoeken, schoenen... Daar kunnen ze wel een jaar lang overleven, wachtend op een nieuw slachtoffer.
Soda is het milieuvriendelijkste middel om schimmel te verwijderen. Los 6 gram soda op in een emmer met 1 liter water. Doop een harde borstel in de emmer en wrijf over de schimmelplekken. Loskomende schimmeldeeltjes zijn heel slecht voor je.
Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal. Hoe vochtiger het materiaal hoe sneller de meeste schimmels groeien.
Schimmels kunnen groeien op drogere producten of in producten waarbij het water gebonden is. Daarom zullen brood, koekjes en jam eerder door schimmels bederven dan door bacteriën.
Schimmels houden van warme en vochtige plekken. Huidschimmels ook. Daarom komen infecties met huidschimmels ook vaak voor op plekken zoals de oksel, vagina en voeten. Ze kunnen echter voorkomen op iedere plek van het lichaam, zelfs de nagels kunnen aangetast worden.
Zwarte schimmel: een gevaar voor je gezondheid
Eens ze op de muren genesteld is, kan dat heel wat gezondheidsrisico's meebrengen. Ze stoten mycotoxins uit. Het is niet dodelijk, maar het kan wel voor heel wat symptomen zorgen: Pijn aan zenuwen en gewrichten.
Voor hardnekkigere schimmelvlekken kan je ook een oplossing op basis van bleekwater gebruiken. Giet in dit geval zo'n 250ml bleekwater in een emmer water, en breng deze oplossing vervolgens aan op de schimmel. Laat een nachtje inwerken, en probeer de schimmel van de muur te schrobben.
Uit onderzoek blijkt dat het inademen van schimmelsporen kan leiden tot diverse problemen met de luchtwegen. Fysieke klachten en symptomen die vaak worden vastgesteld zijn benauwdheid, astmatische klachten, irritaties ter hoogte van de luchtwegen en hoestbuien.
Sommige mensen hebben een stoornis in hun afweersysteem waardoor ze voortdurend met Candida-schimmels blijven geïnfecteerd. Bij de dominante vorm van deze chronische ziekte (Autosomal Dominant Chronic Mucocutaneous Candidiasis - ADCMC) ontstaan ernstige infecties, die vooral huid, nagels en slijmvliezen aantasten.
Schimmels in huis zijn naast schadelijk voor de structuur of materialen ook absoluut niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Het zijn vooral de schimmelsporen die veel schade kunnen aanrichten, omdat deze continu in de lucht circuleren.
Ga naar je huisarts als de klachten vaker dan 3 keer per jaar terugkomen. Samen met de huisarts zoek je uit of er een oorzaak is waardoor je steeds een ontsteking door schimmel krijgt.