Magnesium wordt ook wel het energie-mineraal genoemd. Het kan zijn dat je na een nacht slapen toch nog moe bent.
Magnesium tekort symptomen
Maar als het lichaam niet genoeg magnesium krijgt kan het dat ook op een andere manier uiten:Tintelend of verdoofd gevoel. Vermoeidheid, slapeloosheid, algehele malaise.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Daarom is het aanbevolen een voedingssupplement te nemen dat magnesium bevat, vooral in periodes van stress, spanning, vermoeidheid of intense sportinspanningen...
Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen.
Neem je naast je gewone voeding een supplement met meer dan 250 mg magnesium per dag? Dan kunnen er bijwerkingen optreden. Veelvoorkomende symptomen van een teveel aan magnesium zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, diarree, hoofdpijn en slecht slapen.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
GABA receptoren zijn neurotransmitters die je slaap verbeteren door te zorgen voor minder hersenactiviteit. De receptoren laten je lichaam en geest rusten. Dit is nodig om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Door 's avonds magnesium in te nemen, heb je minder angst en stress.
Veel mensen voelen het verschil van een magnesiumsupplement al binnen een week. Bij sommige mensen duurt het tot enkele maanden voordat ze het effect van magnesium merken. De duur hangt ook af van de toepassing, de dosering en de vorm die gebruikt worden.
Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking. Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.
Magnesium heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid: Het is goed voor de werking van de spieren en voor het skelet. Het bevordert de energiestofwisseling en helpt om moeheid te verminderen. Ook is magnesium betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen.
Magnesium helpt de stress te verlichten door je spieren rust te geven. Kortom, je hebt magnesium wel degelijk nodig. Teveel is niet goed, maar te weinig dus ook niet. Weet ook dat als je veel magnesiumrijke voeding eet, jouw lichaam niet alle magnesium uit die voeding opneemt.
Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie); slechte slaapkwaliteit door een andere slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld een slaapademhalingsstoornis (slaapapneu-syndroom);
Probeer je slaapgewoontes te veranderen. Zoek hulp om piekeren, spanning of somberheid minder te maken. Zorg goed voor jezelf: Beweeg genoeg, eet gezond en stop met roken. Bij moeheid door medicijnen, pijn of een ziekte: bespreek het met je huisarts.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Daarnaast is gebleken dat magnesium de GABA-receptor stimuleert. Als deze te actief is, heb je een gevoel van onrust en kun je moeilijker in slaap komen. Magnesium en melatonine gaan dus hand in hand. Zodra het magnesiumgehalte in het lichaam schaars is, kan de melatonineproductie sneller verstoord raken.
De Magnesium Bisglycinaat van Nutribites zijn momenteel de beste magnesium tabletten en bestaan uit de twee best opneembare magnesiumverbindingen: bisglycinaat en -citraat. Een tablet bevat 125mg aan magnesium en is voor veel personen al voldoende om de dagelijkse magnesiumbehoefte aan te vullen.
De GABA-receptoren in je hersenen zijn betrokken bij het in slaap vallen[3]. Meer onderzoek is nodig om duidelijker te weten te komen wat het verband is tussen extra magnesium en slaap. Het is momenteel nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen dat extra magnesium bijdraagt aan een betere nachtrust.
Wanneer slaap je nu echt te lang? Wanneer je 9 uur slaapt en vervolgens nog altijd erg moe wakker wordt. Het is in dat geval zeker aan te raden om even naar je huisarts te gaan. Lang slapen kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van verschillende lichamelijke klachten of een onderliggende aandoening.
Bij een normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen.Teveel magnesium kan echter wel een negatieve invloed hebben op je darmen en diarree veroorzaken.
Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk. Ook botontkalking kan een verband hebben met een magnesiumtekort.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.