Met de tv-ontvanger kun je in overal huis draadloos tv-kijken, vanuit elke ruimte waar je maar wilt. Er is namelijk ook geen internet vereist en je kijkt dus tv zonder internet. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact voor je tv.
Je gebruikt een coaxkabel om tv te kijken via het kabelnetwerk. Via coax worden beeld en geluid overgedragen. De ene kant van de kabel sluit je aan op je televisie, de andere op een speciale ingang in het stopcontact. Je hebt deze kabel nodig als je provider televisie aanbiedt via het kabelnetwerk.
Wanneer je met een decoder, of 'kastje', kabeltelevisie kijkt, verbind je deze ontvanger via een coax kabel met je hoofdaansluiting voor tv ontvangst. Het kastje ontsleutelt het signaal en verzendt het via een hdmi kabel naar je tv. De meeste providers van kabel tv bieden verschillende pakketten met zenders.
Niet alle aanbieders brengen op dezelfde manier digitale tv tot bij je thuis. Proximus en Scarlet gaan via de telefoonlijn, waardoor je geen extra kabelaansluiting nodig hebt. Voor Telenet en Orange heb je een coaxkabelaansluiting nodig.
Draadloos tv kijken via wifi: Het mag duidelijk zijn dat je geen kabel nodig hebt net televisie kijken via wifi of mobiel internet. Geen tv-ontvanger nodig: Kijk je via de internetverbinding, dan heb je geen tv-ontvanger meer nodig. On-demand tv kijken. Een voordeel van online-tv zijn de interactieve mogelijkheden.
Via Kijk.nl kun je online voor niks de zenders SBS6, SBS9, Net5 en Veronica terugkijken. Er is ook een Kijk-app waarmee je on demand kunt kijken. Met een gratis account kun je deels toegang krijgen tot live-content, zoals Europees voetbal.
Diensten zonder kabels
Ook internet kun je thuis via het mobiele netwerk ontvangen. Bijvoorbeeld met T-Mobile 4G voor Thuis en KPN Internet Buitengebied 4G. Deze opties zijn wel duurder, dus voor de lange termijn kan het verstandiger zijn om zelf voor een nieuw aansluitpunt te betalen.
Draadloos tv-kijken zonder kabel of schotel
Het kan met draadloos tv-kijken! Voor deze vorm van televisie kijken heb je namelijk geen kabel, schotel of HD-ontvanger nodig. Je volgt al je favoriete programma's gewoon via een stabiele internetverbinding, namelijk wifi of mobiel internet.
Wanneer je live tv kijkt verbruik je gemiddeld 10 MB per minuut. Dit kan flink aantikken wanneer je voor een langere tijd via internet tv kijkt. Wanneer je een uur via je tablet of mobiele telefoon via internet tv kijkt, kan dit dus oplopen tot 600 MB.
Het compacte tv-signaal kan je ontvangen zonder digibox, digicorder of tv-kaartje. Elke Telenet-klant met een televisieabonnement kan de zenders van het compacte tv-signaal rechtstreeks ontvangen op zijn flatscreen-tv. Deze flatscreen-tv moet wel beschikken over een DVB-C-tuner die het MPEG4-videosignaal ondersteunt.
In de meeste regio's kan je de antenne binnen gebruiken, maar in bepaalde gebieden waar het signaal minder sterk is, moet je de antenne buiten plaatsen. Het ontvangstbereik vind je op onze signaalkaart. De zenders van de VRT (Eén, Canvas en Ketnet) zijn gratis en vrij te ontvangen via DVB-T.
Deze televisies, met ingebouwde wifi-antenne, beschikken vaak ook nog eens over Smart-TV. Dit wil zeggen dat jouw televisie "slim" is en dat je nog een hoop extra entertainment in huis kunt halen. Gelukkig beschikken tegenwoordig alle televisies met wifi wel over Smart-TV.
Het goedkoopste pakket was daarom voorheen de combinatie tussen 75 Mbps internet en online tv via Ziggo Go, voor 48,50 euro per maand. Daar komt nu een optie zonder online tv bij, voor 42,50 euro per maand. De drie andere internetabonnementen van Ziggo zijn zonder tv ook goedkoper.
Bij welke internetproviders kan ik nog tv kijken via de kabel? Er zijn weinig providers die televisie via de kabel aanbieden in Nederland. Sterker nog, het zijn er twee, namelijk Ziggo en Delta. Delta levert bovendien alleen kabelinternet in Zeeland, in andere provincies verloopt dit via het glasvezelnetwerk.
1. Wat is een Chromecast? Een Chromecast is een klein, relatief goedkoop apparaatje dat je in de hdmi-poort van je televisie en via een adapter in het stopcontact stopt.
Wanneer je ergens een internetverbinding wilt opzetten, heb je vaak twee apparaten nodig: een modem en een router. Het minimale dat je nodig hebt voor internetverbinding is een modem. Indien je meer dan één apparaat hebt dat je met het internet wil verbinden, heb je ook een router nodig.
De data simkaart plaats je in de dongel. Soms krijg je die meegeleverd bij het Data Only abonnement dat je afsloot, maar via webwinkels als Coolblue kun je ook zelf een 4G dongel of 5G dongel kopen. Deze kosten tussen de € 70 en € 100.
De meeste verwarring ontstaat door onduidelijkheid over de begrippen telefoonlijn, telefoonaansluiting en telefoonabonnement. Voor internet via ADSL is altijd een telefoonaansluiting nodig. Immers, de ADSL-techniek maakt gebruik van het datagedeelte van een telefoonverbinding.
Wilt u op de televisie kijken? Dan heeft u naast uw toestel een digitale antenne en een DVB-T2 ontvanger nodig. De meeste nieuwe televisies hebben deze ontvanger. U hoeft voor de programma's van de publieke omroep geen abonnement af te sluiten.
In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.
Bij 4 uur per dag verbruikt een televisie tussen de 40 en 220 kWh per jaar . Voor de digitale decoder kan je daar 28 tot 110 kWh bij optellen. Er zijn dus flinke verschillen! Het energielabel op televisies helpt je om een zuinig toestel te vinden.