Een verrekte lies gaat gepaard met scherpe pijn en krampen in het liesgebied. De pijn kan snel verdwijnen of aanhouden, en kan veranderen in een kloppende pijn in rust met scherpe pijnscheuten bij het bewegen of lopen. De spieren voelen gespannen en zwak aan.
Deze blessure dient behandeld te worden met rust, evt.tapen en later revalidatie met gedoseerde sporthervatting en spierversterking van de been- en rompspieren. Het genezingsproces duurt gemiddeld 6 tot 12 weken voordat volledige sporthervatting op oorspronkelijk niveau weer mogelijk is.
Symptomen liespijn
Een beknelde zenuw geeft klachten als: Een brandende, soms stekende pijn in de liesstreek, die kan uitstralen naar de binnenzijde van het bovenbeen of voorzijde van het been, de schaamstreek en soms de rug.
De chronische liesblessure ontstaat in de regel door overbelasting. De aanhoudende klachten ontstaan door een terugkerende, plaatselijke irritatie of (niet bacteriële) ontsteking van de peesaanhechtingen ter hoogte van de lies.
In het beginstadium van een liesblessure ontstaat meestal een stijf gevoel of licht zeurende pijn na zware of langdurige inspanning. Deze pijnklachten gaan in eerste instantie weg na een warming-up, maar na de training kunt u weer pijn krijgen. Als u doorgaat met sporten, worden de pijnklachten vaak weer erger.
Bij een liesgezwel is er sprake van een zichtbare of voelbare zwelling in uw lies. Dit wordt vaak veroorzaakt door een liesbreuk, allergische reactie of geslachtsziekte. Ook een lipoom of cyste kan de zwelling veroorzaken. In zeldzame gevallen kan de zwelling komen door een kwaadaardige tumor.
Belangrijkste advies: rust en revalidatie
Vooral de ernst van de ruptuur, maar ook de leeftijd van de speler, bepaalt hoelang het herstel duurt (van twee weken bij een eerstegraads ruptuur tot soms wel twintig weken bij een derdegraads ruptuur).
In het algemeen wordt gesproken wordt over vergrote lymfklieren als deze palpabel zijn (gemiddeld groter dan 1 cm), hoewel de meeste mensen in de lies en de hals palpabele klieren hebben zonder dat sprake is van een afwijking.
Meralgia paresthetica is een syndroom, waarbij een zenuw in de lies wordt bekneld. Hierdoor kunt u last krijgen van tintelingen, pijn of een verdoofd gevoel in het bovenbeen. In HMC kunnen we meralgia paresthetica behandelen met een operatie.
Als de spieren stijf aanvoelen, kunnen rekoefeningen helpen de klachten te verminderen. Niet om de spieren 'langer' te maken, maar vooral om de spierspanning te verminderen. Verder helpt koelen soms tegen de pijn.
Symptomen liesbreuk en hoe herken je een liesbreuk
Dit kan een zeurderige, branderige of stekende pijn zijn. Soms heeft u helemaal geen klachten. U kunt een liesbreuk herkennen aan een zwelling in de lies die u kunt zien of voelen. Soms heeft u wel pijn in de lies, maar ziet of voelt u geen bult.
Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel. Zo nodig kan uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller voorschrijven.
Wat begint als een mild aanvoelende liesbreuk, kan na verloop van tijd pijnlijk worden. Meestal kan het geen kwaad om enige tijd met een liesbreuk rond te blijven lopen. Maar er zijn uitzonderingen: in een enkel geval kan een liesbreuk wel gevaar opleveren. Dit gebeurt wanneer de darm bekneld begint te raken.
Bij pijn in de lies die blijft duren of waarbij je zelf geen duidelijke oorzaak ziet, zoals een sportletsel, contacteer je best je huisarts.
De liezen (voorvoegsel: inguinaal/inguinale) zijn bij de mens de twee huidplooien die de grens vormen tussen de bovenbenen en het onderlijf. Onderhuids zitten bij de liezen lymfeklieren. Deze spelen een rol bij het afweersysteem. Bij bepaalde ziekten kunnen deze klieren opgezet raken.
De plek van de lymfeklieren doet pijn. De plek van de lymfeklieren voelt warm aan. De lymfeklieren zijn aan één kant of beide kanten van de nek voelbaar. In de nek kunnen de lymfeklieren snel vergroten, maar nemen ook snel weer af als de ontsteking voorbij is.
Symptomen van lymfeklierkanker (lymfoom)
Patiënten hebben niet altijd symptomen. De meest voorkomend symptomen zijn echter: gezwollen lymfeklieren, gewichtsverlies, eetlustverlies, koorts, nachtelijk zweten en hardnekkige jeuk.
Pijn en spasmes in de liesstreek. Bloeduitstortingen in de liesstreek. Zwakte in het been als u probeert te lopen, traplopen of probeert te bewegen. Moeite met het uitvoeren van dagelijkse dingen waarbij u moet staan en lopen.
Voel je dat je meer rust kan gebruiken, maar wil je graag in conditie blijven? Beoefen dan voor een tijdje een andere sport (bv.fietsen) die minder belastend is voor je lies. Rekoefeningen helpen om pijn in je liesstreek te behandelen.
Ga op je linkerzij liggen met je rechterbeen gebogen en je rechtervoet op de vloer, voor het linkerbeen.Til je linkerbeen op en laat het weer zakken. Je hoeft maar een kleine beweging te maken. Gaat dit heel gemakkelijk, dan maak je de oefening zwaarder door gewichtjes of een weerstandsband om je enkels te bevestigen.
Kanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren.Deze lymfeklieren zitten onder andere in de liezen.
Kanker gaat niet altijd gepaard met pijn. In de beginfase van de ziekte heeft ongeveer 30% van de patiënten pijn, in een later stadium gemiddeld 60-80% van de patiënten. De meeste pijn ontstaat als er sprake is van uitzaaiingen. Naast lichamelijke oorzaken spelen ook emoties een rol bij de beleving van pijn.
Een kwaadaardige tumor
We spreken van kanker als de tumor kwaadaardig is. Dat wil zeggen dat de 'ontspoorde' cellen omliggende weefsels en organen kunnen binnendringen. In tegenstelling tot goedaardige gezwellen kan kanker zich uitzaaien naar andere delen van het lichaam.