Als je plastic bakje het magnetron icoontje heeft dan mag je het potje met voedsel erin zonder problemen in de magnetron opwarmen. Als je geen icoontje vindt dan mag je het niet in de microgolf opwarmen! Je potje kan smelten of er kunnen schadelijke stoffen vrij komen die in je eten terecht kunnen komen.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Folie in de microgolfoven
Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven/magnetron af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.
Er is aluminiumfolie en magnetronfolie. Aluminiumfolie kun je niet gebruiken als je de magnetronfunctie gebruikt. Magnetronfolie is kunststoffolie met (soms) kleine damp-gaatjes. Die kun je altijd gebruiken met de magnetronfunctie (maar weer niet in een combi-oven-functie).
Ook erg handig voor het opwarmen van kliekjes, kant-en-klaargerechten en het ontdooien van diepvriesproducten. In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken.
Kunststof in de oven? Ja, dat kan! De innovatieve ovenschaal met deksel van Tupperware laat een wereld voor je opengaan in de keuken! Het unieke alles-in-eenmateriaal van onze UltraPro-collectie is niet alleen geschikt voor de oven, maar ook de microgolfoven, koelkast en diepvries.
Een magnetron warmt jouw maaltijd op met elektromagnetische golven. Deze golven creëren een elektrisch veld dat constant beweegt. Dit zorgt voor wrijving tussen moleculen en voilà, je hebt warmte. Wanneer je een metalen vork in de magnetron legt, ontstaan er vonken en daardoor brandgevaar.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Wanneer plastic kookgerei gebruikt wordt wanneer voedsel boven de 70 graden verhit wordt, kunnen er schadelijke oligomeren vrijkomen en in het voedsel belanden. Wanneer die in hoge dosissen genuttigd worden, kunnen ze leiden tot aandoeningen aan de lever en de schildklier.
Geschikt voor de magnetron. Vaatwasserbestendig.
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
De watermoleculen worden verhit en gaan stomen. De stoom wil ontsnappen. De moleculen uit de tomaat hebben een hogere viscositeit en bevatten vezels en pectine die niet zomaar aan de kant gaan voor het stoom. Er ontstaat druk waardoor er in één keer een bubbel barst en er een een kleine explosie ontstaat.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Reacties. Ja, dit kan. Maar of het verstandig is, is een tweede. Als het van kunststof is zal het smelten bij hoge temperaturen.
Glazen kan: Gebruik de kan altijd zonder deksel. Mag alleen gebruikt worden voor het lichtjes opwarmen. De meeste glazen kannen zijn niet hittebestendig en kunnen dus barsten. Glaswerk: Hittebestendig ovenglaswerk mag gebruikt worden.
Het gebruik van een magnetron wordt afgeraden, net als het schudden met het flesje.
Volgens de deskundige zit er een klein verschil tussen de twee soorten folie. Zo zitten er al kleine gaatjes in magnetronfolie waardoor de hete lucht kan ontsnappen, bij vershoudfolie is dat niet het geval. 'Dan moet je er zelf gaatjes in prikken als je eten in de magnetron verhit', aldus Astrid.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Nee, dat kan niet. Aardewerk voor in de oven (en zeker dat voor in de magnetron) is speciaal hardgebakken aardewerk waarin minder vocht is achtergebleven.
"Er zijn echter twee uitzonderingen. Wanneer het keramiek ongeglazuurd is, kan er tijdens het afwassen vocht in het aardewerk komen. Dit vocht kan in de magnetron straling absorberen, waardoor het erg heet wordt," zo vertelt hij. Maar ook wanneer het keramiek wel geglazuurd is, kan dat problemen opleveren.