Wat is ondertrouw precies? Simpel gezegd is in ondertrouw gaan het aangeven van jullie voorgenomen huwelijk bij de gemeente. In Nederland is dit verplicht, zonder ondertrouw kan er dus geen huwelijk plaatsvinden.
U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap melding doen van uw voornemen. Dit kan bij de meeste gemeenten online. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente of neem contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand.
In ondertrouw gaan is eigenlijk het officieel maken van jullie trouwplannen. Wanneer je in ondertrouw gaat geef je aan de gemeente aan dat jullie gaan trouwen. Dit wordt tegenwoordig ook wel een melding voorgenomen huwelijk genoemd.
Waarom moet je in ondertrouw gaan? Het lijkt misschien een beetje onzin, maar in ondertrouw gaan heeft wel degelijk een functie. In de periode tussen de ondertrouw en jullie bruiloft wordt namelijk bekeken of jullie aan de wettelijke eisen voldoen om in het huwelijk te kunnen treden.
Eist het huwelijk dat gehuwden samenwonen, kan men trouwen of getrouwd blijven zonder samen te wonen? - Neen. Er dient natuurlijk wel sprake te zijn van een affectieve band tussen de gehuwden met de bedoeling een gemeenschappelijk leefproject aan te gaan en dit in stand te houden en geen schijnhuwelijk aan te gaan.
Als u gaat scheiden van tafel en bed, blijft u officieel getrouwd. Maar u moet wel hetzelfde regelen als bij een gewone scheiding. Bijvoorbeeld het verdelen van uw spullen en schulden. Als u kinderen heeft, moet u ook een ouderschapsplan maken.
Als fiscaal partners doe je samen aangifte en mag je inkomsten en aftrekposten verdelen, zoals onder meer aftrekposten van het huis, uitgaven voor specifieke zorgkosten of giften. Je bent elkaars fiscale partner vanaf het moment dat je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Sinds 2015 hoef je niet meer naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan, het kan namelijk gewoon online. Dat scheelt tijd en daarmee ook wel stress. Let wel op, ook online moet je je voorgenomen huwelijk tijdig melden. Vroeger was in ondertrouw gaan nog echt een feestje.
In principe doe je dat met een identiteitskaart of een paspoort. Kan je geen identiteitskaart of paspoort voorleggen, dan kan de ambtenaar van de burgerlijke stand elk ander document aanvaarden dat je identiteit bewijst. Bijvoorbeeld een rijbewijs of laissez passer met foto.
Helaas zijn er nog geen mogelijkheden om online te trouwen maar je kunt uiteraard wel heel veel op afstand regelen. Laten we beginnen bij het begin en dat is het plannen van je trouwdatum. Bij veel gemeenten (niet allemaal overigens) kun je dit eenvoudig digitaal regelen met behulp van iBurgerzaken.
Het gemiddelde bedrag van €15.000 is gebaseerd op een bruiloft met verschillende locaties, een receptie, een diner en een feest. Sommige bruidsparen geven een veelvoud uit van dit bedrag en anderen trouwen voor minder dan €1.000. Het gaat er niet om hoeveel geld je uitgeeft.
Vaak vindt het huwelijk plaats in een spreekkamer of aan de balie, slechts in een aantal gemeenten trouw je in de trouwzaal. Wanneer jullie gratis trouwen, mag je in ieder geval 2 getuigen meenemen. Soms kun je ook nog een beperkt aantal gasten uitnodigen. Er is geen muziek en ook geen toespraken.
Voor een wettelijk huwelijk moet ook worden betaald. De kosten variëren enorm en beginnen met 150 euro en kunnen oplopen tot 2000 euro. Je betaalt voor het papierwerk maar ook voor de locatie – het gemeentehuis of stadhuis. De prijzen variëren per dag en tijdstip.
Conclusie: kun je binnen één maand trouwen? Ja, dat kan. Het belangrijkste is dat je snel de trouwdatum vastlegt bij het gemeentehuis of de trouwlocatie en in ondertrouw gaat.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
Toestemming nodig van de officier van justitie
Een rechtsgeldig spoedhuwelijk kan binnen 24 uur geregeld worden, met toestemming van de officier van justitie. Als het moet, kan het zelfs nog iets sneller.
Gevolgen plannen schijnhuwelijk
een boete, taakstraf en/of gevangenisstraf voor u of uw partner; afwijzing van het verblijfsrecht op basis van een huwelijk met een ingezetene (voor de buitenlandse partner); intrekking van een verblijfsvergunning (voor de buitenlandse partner).
De kosten van een geregistreerd partnerschap zijn over het algemeen hetzelfde als de kosten van een huwelijk bij de gemeente. Vraag het nog even na bij je gemeente, want wat dit bedrag precies is verschilt per gemeente.
Een eenvoudige ceremonie bij geregistreerd partnerschap
Er wordt geen toespraak gehouden, al mag je vaak wel kort iets tegen elkaar zeggen, en de ceremonie duurt ergens tussen de tien minuten en een kwartier. Bij zo'n bescheiden ceremonie mogen vaak wel wat gasten aanwezig zijn (meestal 10 personen).
Langer dan twee jaar voor de trouwdatum beginnen met plannen heeft echter weinig zin. Probeer dus minimaal 8 maanden en maximaal 2 jaar voor de bruiloft te beginnen met de voorbereidingen.
U hebt minimaal 2 getuigen nodig om te kunnen trouwen. Het maximum aantal getuigen is 4. Deze aantallen gelden per huwelijk. U mag zelf bepalen hoe u de getuigen onderling verdeelt.
Wijzigingen in mijn situatie
Heeft u een WW-uitkering aangevraagd en verandert uw leefsituatie? Gaat u bijvoorbeeld trouwen of samenwonen? Of heeft u een huisgenoot gekregen of woont u (weer) alleen? Dan heeft dat geen gevolgen voor uw uitkering maar wel voor uw eventuele toeslag.
De partner krijgt automatisch gezag over toekomstige kinderen. Als jullie kinderen willen, dan kan trouwen ook een handige keuze zijn. De partner krijgt dan namelijk automatisch het gezag over zijn toekomstige kinderen. Wanneer je niet trouwt, moet de partner het kind eerst erkennen en het ouderlijk gezag aanvragen.
Gehuwden en wettelijk samenwonenden genieten de voordeligste tarieven qua successierechten en belastingen op de uitkering van de levensverzekering. Zo betalen ze geen erflasten op de gezinswoning (geldt voor alle gewesten).