Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend over een te hoge vitamine B1-inname. Daarom is er geen veilige bovengrens vastgesteld. Wij hanteren daarom een richtlijn van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag.
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine B1 voor volwassen vrouwen is tussen de 0,7 en 0,8 milligram (mg) per dag. Voor volwassenen mannen is dat nog iets meer; tussen de 0,9 en 1,2 milligram per dag.
Een ernstig gebrek aan vitamine B1 wordt beri-beri genoemd. Gevolgen voor het zenuwstelsel zijn onder andere gevoelloosheid of vreemde gevoelswaarnemingen in armen en benen, spierzwakte, neerslachtigheid, concentratieproblemen en geheugenstoornissen.
Thiamine (vitamine B1) is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Thiamine komt voor in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten.
Het is niet mogelijk om een overdosis van vitamine B te krijgen via de voeding, maar enkele andere oorzaken zijn wel bekend voor een overdosering van vitamine B. Enkele B-vitaminen veroorzaken toxiciteit of bijwerkingen wat dan mogelijk gepaard gaat met symptomen.
Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Je hebt vitamine B1 nodig om energie uit voedingsmiddelen te halen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je hersenen, zenuwen en spieren goed kunnen werken. Jouw lichaam kan vitamine B1 niet zelf maken. Daarom moet je het binnenkrijgen via je eten.
De adviesdosering Thiamine is 100 mg per dag tot tenminste zes maanden na het stoppen met drinken.
De beste vitamine B1 van 500 mg
Deze vitamine B1 (thiamine) van Solgar bevat 500mg thiamine per vegetarische tablet. Vitamine B1 is essentieel voor een gezond zenuwstelsel, gezonde spierfunctie en algemeen welzijn en ondersteunt het lichaam in de stress van het dagelijks leven.
De belangrijkste bronnen van vitamine B1 zijn vlees(waren) en brood en graanproducten. Vitamine B1 komt in voeding ook voor in zuivel, aardappelen en groente.
Vitamine B5
Op het moment dat je gaat afvallen, is vitamine B5 hard nodig. Deze vitamine zorgt ervoor dat vet uit het vetweefsel vrijkomt en wordt verbrand.
Vitamine B6
Naast het verminderen of stoppen van alcoholgebruik, is een vitamine B-complex als aanvulling wenselijk om de voorraad vitamines aan te vullen.
Wie kijkt naar volwassenen, ziet dan 0,1 milligram vitamine B1 per megajoule nodig is. Een volwassen man die niet overdreven actief is, heeft 11,5 megajoule aan energie nodig. Wat betekent dat 1,15 milligram B1 nodig is. Voor vrouwen gaat het om 8,5 megajoule en dus 0,85 milligram B1 per dag.
B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines, dit wilt zeggen dat ze in het vocht van voedingsmiddelen zitten. Ze worden direct in je bloed opgenomen, maar als je lichaam ze niet nodig heeft dan verlaten ze je lichaam direct weer via je urine.
Volwassenen. Volgens de GGZ-richtlijn 'Multidisciplinaire richtlijn stoornissen in het gebruik van alcohol' (2008): oraal: 50 mg 2×/dag, in combinatie met vitamine B-complex.
Het korsakov syndroom is aan een aantal symptomen te herkennen: Geheugenverlies: iemand kan zich dingen die kort geleden zijn gebeurd niet meer herinneren. Oude herinneringen blijven vaak beter bewaard. Moeite met tijd en plaats: iemand kan moeite hebben om gebeurtenissen in chronologische volgorde te plaatsen.
Als je veel alcohol drinkt gedurende langere tijd loop je het meeste risico op een tekort aan vitamine B1. In mindere mate blijkt regelmatig een laag gehalte aan: foliumzuur, vitamine B6, vitamine A, vitamine D, E en C. Soms zie je ook een laag gehalte aan: zink, koper en selenium.
De reacties van te veel vitamine B3 variëren van blozen, jeuk, nervositeit en hoofdpijn tot darmkrampen. Bij grote hoeveelheden kunnen misselijkheid, geelzucht en verhoogde leverenzymen voorkomen, een toxisch beeld dat hepatitis nabootst. De symptomen verdwijnen wanneer je stopt met de inname van vitamine B3.
Uit haar onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort, vooral bij patiënten die veel zout gebruiken en daardoor een sterker ontregeld RAAS hebben, sneller leidt tot nierschade. Ook blijkt uit haar studie dat vitamine D-tekort een groter risico op overlijden geeft.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen. Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen.