Heeft u steunzolen of draagt u speciale schoenen met 'antipronatie' zolen? Ons advies is om daar per direct mee te stoppen. Heeft uw podotherapeut vragen hierover, dan kunt u die naar ons verwijzen voor uitleg van de mechaniek van de enkel en voet. Orthopedische schoenen zijn fataal voor uw voeten en enkels!
Steunzolen en voeten trainen
En kun je er nog van afkomen als je ze jaren gebruikt? Als mensen last hebben van hun rug, of arm dan adviseert de fysiotherapie oefeningen. Zo worden de spieren weer sterker en verdwijnt de pijn. Bij voetklachten worden in veel gevallen gelijk de zolen uit de kast gehaald.
Oplossing voor een doorgezakte voet
Een op maat gemaakte steunzool kan de voet corrigeren en zorgen voor een betere verdeling van de druk van de voet. Een betere verdeling van de druk van de voet zorgt ervoor dat je minder pijn voelt, waardoor het lopen comfortabeler wordt.
De meeste mensen kunnen van hun doorgezakte voeten afkomen zonder steunzolen, want het lichaam kan de voetboog zelf omhoog houden. Bij veel mensen begint de doorgezakte voet al in de heupen. Een zwakke heup zorgt ervoor dat knieën naar binnen gaan staan en daardoor lijkt het dat de voet is doorgezakt.
We raden aan om de steunzolen in te lopen. Uw voeten moeten wennen aan de zooltjes, dit heeft invloed op de rest van uw lichaam. Neem 2 tot 4 weken de tijd om te wennen aan de steunzolen.
De eerste 7 tot 10 dagen kunt u wat last krijgen van spierpijn in bijvoorbeeld uw kuiten, de hamstrings of uw onderrug. Dit komt omdat de stand van het lichaam verandert en de gewrichtsvlakken, banden en spieren anders belast worden dan ze gewend zijn geweest. Een gemiddelde inlooptijd van twee weken is gebruikelijk.
Prijsverschil. Het zal u niet verbazen dat op maat gemaakte steunzolen duurder zijn dan standaard steunzolen. Voor het opmeten van uw voeten is speciale apparatuur nodig en het maken van zooltjes op kosten tijd. Dit resulteert over het algemeen in zooltjes die tussen de 200 en 300 euro kosten.
Orthopedische steunzolen geven de voet steun. Podologische zolen zijn functionele zolen, corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig. Podologische zolen worden vervaardigd uit duurzame materialen waardoor de gemiddelde levensduur tussen de 2 à 3 jaar ligt.
Pijn onder de voet in de buurt van de hak tijdens het staan, lopen en sporten kan wijzen op klachten van de peesplaat onder de voet. Dit wordt ook wel een fasciitis plantaris genoemd. Fasciitis plantaris is een blessure door overbelasting van het bindweefsel van de voetzool.
Een van de bekendste modellen is de New Balance 997. De New Balance 997 is ook een sneaker die veel comfort biedt en loopt ook erg fijn. De ideale sneaker dus als je steunzolen hebt.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heb je last van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van je voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen.
De merken Durea en Wolky maken vlotte sandalen die voldoende steun en hakhoogte geven aan een doorgezakte voet. Het grootste deel van hun collectie is voorzien van een uitneembaar voetbedje waardoor de sandalen geschikt zijn om te dragen met steunzolen.
Zacht leer of suède is het beste materiaal. Ook is het belangrijk dat er niet te veel naden op de schoen zitten op de plek van de hallux valgus. Dit kan zorgen voor irritatie op het gewricht waardoor deze nog gevoeliger kan worden. Kies een schoen die een niet te hoge hak heeft en een bredere pasvorm.
De kosten van steunzolen liggen gemiddeld tussen de 100 en 200 euro. Omdat de steunzool volledig is afgestemd op jouw voet, is het een maatwerk product. De prijzen kunnen dus flink verschillen per persoon. Denk bijvoorbeeld aan de maat, de vorm en het materiaal van de steunzolen.
Je krijgt een terugbetaling van 25 euro per podologische zool, ofwel 50 euro per paar en per jaar.
Een behandeling bij een podotherapeut kost ongeveer 25 euro. De vergoeding die je via een aanvullende verzekering krijgt, varieert meestal van 50 tot 1.000 euro per jaar. Dit kan dus een behoorlijk verschil maken in het aantal behandelingen dat je vergoed kunt krijgen.
Wie mag er orthopedische steunzolen en/of orthopedische schoenen voorschrijven? U dient langs te gaan bij een arts-specialist (algemeen chirurg, orthopedisch chirurg, reumatoloog, specialist in fysische geneeskunde en revalidatie, neuropsychiater of pediater).
Steun- of inlegzolen ondersteunen de gewrichten, banden en kapsels van de voet. Ze worden niet vergoed uit de basisverzekering, maar je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren. Je krijgt dan een vergoeding voor het aanmeten, de aanschaf en de reparatie van de steunzolen tot een maximum bedrag per jaar.
Toegevoegd na 57 seconden: Anders gezegd: Podologie houdt zich bezig met voeten, orthopedie met het hele steun- en bewegingsapparaat.
Gemiddeld ligt de prijs van een paar steunzolen zo tussen de 100 en 200 euro. De kosten voor steunzolen verschillen per persoon, omdat deze volledig op maat gemaakt worden voor jouw voet. Hierdoor kunnen de vorm en de materialen ook verschillend zijn.
Binnen de podologie wordt door Stichting Loop, onderscheid gemaakt tussen een 'podoloog' en een 'registerpodoloog'. Omdat iedereen zichzelf podoloog mag noemen, heeft Stichting LOOP de term 'registerpodoloog' in het leven geroepen. Sommige registerpodologen hebben een scholingsmodule afgerond welke HBO niveau heeft.