Schil de spruitjes, dit is erg veel werk. Als ik snel na het werk wil eten dan schil ik ze de avond van te voren al en bewaar ik ze in koud water. Schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Spoel de gesneden aardappels af, zodat al het zand weg is.
Hoe lang je spruitjes moet bakken, ligt eraan of je ze eerst kookt én aan hoe groot de spruiten zijn. Wanneer je ze vooraf kookt is de baktijd van spruitjes 2 tot 3 minuten. Doe je dit niet, dan bak je de groente 10 tot 15 minuten.
Je kunt je spruitjes van tevoren koken en ze opwarmen in de magnetron als je weinig ruimte op het fornuis hebt . Of je kunt gehalveerde of gevierendeelde spruitjes van tevoren koken en ze zachtjes opwarmen met wat boter in een pan. Ingrediënten die je aan gekookte spruitjes kunt toevoegen zijn geschaafde of gehakte amandelen, gehakte hazelnoten en natuurlijk kastanjes.
Stel de magnetron in op 750 watt en kook de spruitjes in 5 tot 8 minuten gaar. Hoe lang kun je gekookte spruitjes bewaren? Gekookte spruiten kun je, in een afgesloten bakje, 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.
Om deze spruitjes van tevoren te maken, kook je ze een dag van tevoren iets te kort — ze moeten nog een beetje knapperig zijn en er in het midden een beetje rauw uitzien. Verwarm ze opnieuw (waardoor ze helemaal gaar zijn) vlak voor het serveren in een grote koekenpan op het fornuis of in een beboterde, afgedekte ovenschaal in de oven.
Bewaar spruiten schoongemaakt altijd in de koelkast.
Kook de spruitjes ongeveer 7 minuten, prik er met een vork in; lukt dit dan zijn ze gaar.
Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
Ook wordt er in de meeste gevallen altijd iets verwijderd, waardoor de voedingswaarden ook sterk achteruit kunnen hollen. Neem geschoonde spruiten. Deze worden naast gewassen ontdaan van hun stronkjes en hun eerste beschermende blaadjes.
Reken ongeveer 200 g schoongemaakte spruiten per persoon.
Planten bevatten zetmeel dat voor de groei van de plant wordt omgezet in suikers. Door het bevriezen van de plantencellen stopt de groei, maar de omzetting in suiker gaat nog even door. Daardoor wordt de natuurlijke bittere smaak van de boerenkool (en spruitjes) wat zoeter.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De spruitjes zijn verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Plet ze nadien samen met de gekookte aardappelen tot een smeuïge puree. Kook je spruiten in melk als je sneller last hebt van maagzuur.Ook de typische spruitengeur wordt hierdoor getemperd en de spruitjes zijn hiernaast lekker romig.
Spruitjes schoonmaken
Begin het schoonmaken van de spruitjes door een klein plakje van de stronk te snijden. Op die manier kun je de buitenste blaadjes makkelijk verwijderen. In die blaadjes zit namelijk meer vuil en ze zijn vaak al wat beschadigd. Daarna spoel je de spruitjes onder stromend water.
A: Spruiten bevatten veel voedingsstoffen en helpen bij de stofwisseling. Het is een plantaardige eiwitbron die ook veel vezels bevat. Een dieet met veel eiwitten en vezels versnelt gewichtsverlies door u langer vol te houden en onnodige trek in eten te verminderen. Daarom zijn spruiten gunstig voor gewichtsverlies .
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Sommige groenten kan je toch beter mijden als je probeert af te vallen, dat blijkt uit een recente studie door PLOS Medicine. Sla, spruitjes en broccoli staan aan jouw kant tijdens je dieet, maar let op: andere groenten kunnen er voor zorgen dat je zelfs sneller bijkomt.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Spruitjes moeten ongewassen worden bewaard tot gebruik; overtollig water of vocht kan schimmel veroorzaken. Als uw groenten vochtig thuiskomen omdat ze in de supermarkt zijn besproeid, dep ze dan droog met een papieren handdoek.
Hoeveel heb je nodig? Je hebt per persoon 200 tot 275 gram nodig. Dat lijkt veel, maar er valt nog 25% af tijdens het schoonmaken.
Je kunt gerust je spruitjes weer lekker opwarmen. Als je ze opwarmt in de magnetron de volgende een klein beetje vocht erbij zodat ze niet uitdrogen.