Om sperziebonen na het schoonmaken langer te bewaren, kun je ervoor kiezen om ze in water te bewaren. Nadat je de bonen hebt schoongemaakt, plaats je ze in een kom met koud water. Dit helpt om ze fris en knapperig te houden. Zorg ervoor dat de bonen volledig ondergedompeld zijn in het water en bewaar ze in de koelkast.
"Als je de bonen met de beste smaak wilt, laat ze dan niet een nacht weken , maar begin ze te koken in heet water", zegt ze in "The Cuisines of Mexico" (Harper & Row: 1972).
Bewaar sperziebonen in een open plastic zak op een koele plaats of in de koelkast. Zo zijn ze een paar dagen houdbaar.
Sperziebonen zijn 3-5 dagen op een koele plaats of 1-2 dagen in de koelkast houdbaar. Sperziebonen kunnen bruine plekken krijgen en bederven als ze te koud worden bewaard.
Hele snijbonen kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Gesneden snijbonen kun je 1 dag in de koelkast bewaren, bij voorkeur dezelfde dag bereiden en eten. Snijbonen kun je eventueel ook 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Bewaar de snijbonen dan niet naast kiwi, peer, appel of banaan.
Om sperziebonen na het schoonmaken langer te bewaren, kun je ervoor kiezen om ze in water te bewaren. Nadat je de bonen hebt schoongemaakt, plaats je ze in een kom met koud water. Dit helpt om ze fris en knapperig te houden. Zorg ervoor dat de bonen volledig ondergedompeld zijn in het water en bewaar ze in de koelkast.
Invriezen is een beproefde conserveringsmethode die wordt gebruikt om de versheid van bederfelijke levensmiddelen te behouden. Het is een geweldige manier om bonen te beschermen tegen snuitkevers. U kunt de bonen gewoon in een diepvrieszak in de vriezer doen. Bonen kunnen ook worden ingevroren in ijsblokjesvormpjes.
Groene bonen moeten ongewassen in de groentelade van uw koelkast worden bewaard. Als ze in een zak zaten, bewaar ze dan in de zak wanneer u ze opbergt. Als ze in een klein bessendoosje van de markt zaten, doe ze dan in een herbruikbare opberg- of plastic zak voordat u ze in de koelkast bewaart.
Kun je rauwe sperziebonen roerbakken? Ja, rauwe sperziebonen kun je roerbakken of wokken, maar blancheren vooraf is aanbevolen om ze zachter en verteerbaarder te maken en de roerbaktijd te verkorten.
Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk. Zodra de bonen het kokend water raken, trekt het bruin weg en worden je bonen weer heldergroen.
Andere eetbare peulvruchten zijn volgens de plantkunde bijvoorbeeld: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, borlotti, limabonen, kidneybonen, sojabonen, snijbonen, peultjes, tuinbonen, sperziebonen en sugarsnaps. Het Voedingscentrum raadt ,in de Nieuwe Schijf van Vijf, aan deze iedere week te eten.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Als gekookte bonen en rijst per ongeluk een nacht buiten de koelkast zijn blijven staan, is de juiste actie om ze weg te gooien, omdat ze niet langer veilig zijn om te eten. Bederfelijke voedingsmiddelen die langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn bewaard , kunnen bacteriegroei herbergen, waardoor ze onveilig zijn om te consumeren .
Traditioneel weken – de beste methode voor het snelkoken van bonen
Laat de bonen 8 uur of een nacht weken. Giet de bonen af en gooi het weekwater weg . (LET OP: Koud water start maar voltooit het rehydratatieproces niet, dus de bonen zien er na het weken gerimpeld uit. Ze worden volledig gerehydrateerd tijdens het koken.)
Hoe weet ik of de sperziebonen uit blik/glas niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen.
Luchtdicht verpakt zijn ze tot 12 maanden in de vriezer houdbaar. Ondanks dat je sperziebonen rauw kunt invriezen, is het aan te raden ze eerst te blancheren (kort voorkoken). Dat zorgt ervoor dat textuur en kleur optimaal bewaard blijven.
Let wel, uit een pot of blik kunnen de sperziebonen direct gegeten worden, bij verse bonen kan dat niet. Ze zijn namelijk een beetje giftig, en ongekookt ook niet lekker. Dit gif, lectine, kan alleen onschadelijk gemaakt worden door de groente te verhitten.
Als de bonen slijmerig of plakkerig aanvoelen, is dat een duidelijk teken van bederf. Een slijmerige textuur duidt vaak op bacteriële groei , wat kan leiden tot door voedsel overgedragen ziekten als het wordt geconsumeerd. Naast slijmerigheid zijn ze bedorven en kunnen ze ook zacht of slap worden.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
Droog de sperziebonen grondig voordat u ze verpakt en invriest . Label de verpakking of container met de datum en inhoud. Gebruik de bevroren sperziebonen binnen 6 tot 8 maanden voor de beste kwaliteit.
Doe de bonen in een luchtdichte verpakking .
Als u gedroogde bonen langer dan een maand wilt bewaren, doe ze dan in een luchtdichte bewaarcontainer, zoals een mylarzak of een glazen pot. Bewaar de bonen op een koele, donkere, droge plek. Ze zouden drie jaar in de container moeten blijven.
Zet ze een paar dagen in de vriezer en bewaar ze in een afgesloten bak nadat je ze een nacht hebt laten drogen. De snuitkevers zullen er nog steeds zijn, maar meer als eetbaar eiwit dan als probleem. Als je op een zonnige plek woont, spreid de bonen dan uit over een schone doek en leg ze op een open plek.
Sperziebonen blijven 1 tot 2 dagen goed in de koelkast. Op de fruitschaal blijven ze zelfs 3 tot 5 dagen goed. Verse sperziebonen kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor het invriezen om de kleur en textuur te behouden.