Antwoord van Jeroen Meus. Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen. Alle soorten zuivel zoals melk, room, yoghurt en zure room moet je niet invriezen. Zuivel verliest zijn textuur (gaat schiften) EN smaak in de diepvries.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Niet alle soepen zijn goed te bewaren in de vriezer. Zo zijn die op zuivelbasis, na het invriezen minder lekker. Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn.
Mag je room invriezen? Restje room over? Bewaar het in de diepvriezer en laat voor gebruik ontdooien in de koelkast. Opkloppen lukt daarna niet meer (in het geval van slagroom) maar de room is wel nog perfect bruikbaar in saus of soep.
Volle room/slagroom
Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche! Hiermee zit je dus altijd goed.
Als de soep goed is afgekoeld, kun je deze in de koelkast zetten. Je kunt de pan in zijn geheel in de koelkast zetten, afgedekt met vershoudfolie. Je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. De soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar.
Vrijwel iedere soort soep kun je invriezen, maar bij sommige soorten kun je bepaalde ingrediënten het beste vers toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan de meeste groenten en vermicelli.
Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten. En er is een gouden regel: ruiken!
Het nadeel is dat slagroom in warme gerechten wel kan gaan schiften (de bestanddelen vallen dan uit elkaar). Dat gebeurt als het gerecht zuur is, zoals tomatensoep. Schiften kan worden voorkomen door de room eerst te verwarmen. Veel eenvoudiger is het te kiezen voor speciale kookroom.
Je kunt er altijd kookroom mee vervangen, alleen wordt het resultaat dan vetter en romiger. Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen.
Kookroom. Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Je kan slagroom perfect invriezen, als je hem dan later wil gebruiken kan je hem wel niet meer opkloppen voor een bij een dessert. De room is nog wel perfect te gebruiken in soepen & sauzen.
Roomsaus invriezen is goed mogelijk zolang de saus niet te lang op kamertemperatuur is geweest en daarna snel in de vriezer is geplaatst. In de vriezer kun je de roomsaus ongeveer 3 maanden bewaren.
Geklopte slagroom kan bij diepvriestemperatuur (-18 °C) maximaal 2 maanden bewaard worden. Na ontdooien zullen de toefjes iets minder luchtig zijn, maar nog prima ogen en smaken op gebak, koffie en chocolademousse.
Kun je crème fraîche in soep invriezen? Absoluut, maar ook hier geldt: bewaar alleen verse producten constant op een temperatuur lager dan -18°C graden. De beste manier om smaak- en textuur te behouden is door de ingrediënten separaat in te vriezen.
Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Hoe Vermicellisoep invriezen? Vermicellisoep invriezen is dus mogelijk, maar je moet de soep wel eerst goed laten afkoelen. Bij voorkeur eerst een half uurtje in de koelkast zetten en dan pas invriezen. Beter is het dus om de soep zonder vermicelli in te vriezen en pas bij het opwarmen weer vermicelli toe te voegen.
Antwoord van Jeroen Meus
Wanneer je (te)veel soep hebt bereid, dan doe je best kaas of room in het deel dat je zal opeten. De rest van de soep kan je bewaren (koelen of invriezen), nadien kort koken en aansluitend (opnieuw) kaas of room toevoegen wanneer je ze een tweede keer serveert.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Is het nog lekker op smaak ook! Aardappelsoep is vanwege het hoge zetmeelgehalte ook niet al te lekker na invriezen. Soepen op basis van room of melk kunnen schiften maar hoeven dan nog niet verpest te zijn; roer in dat geval flink met een garde tijdens het opwarmen.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Slagroom bevat ten minste 35% melkvet, hetzelfde geldt voor crème fraîche. De laatste is aangezuurd met met melkzuurbacteriën waardoor crème fraîche een fris-zure smaak heeft.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Grote kans dat jouw soep meer op een dikke puree lijkt als je het uit de vriezer hebt ontdooid. Logisch, want de vaste bestanddelen nemen vaak het vocht op. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door een kop hete bouillon door de soep te roeren, samen met een kneepje citroensap. Dat doet vrijwel iedere soep goed!