Als je gewone zuivel vervangt door Arla Skyr biedt je namelijk meer eiwitten wat goed aansluit op de wensen van de gast. Tevens kun je de Skyr opkloppen waardoor je 30% meer massa maakt.
Ze zijn warm het allerlekkerste! Je kan ze ook kort opwarmen in de magnetron voor het opeten. Maar niet gevreesd; ook koud zijn ze lekker en niet droog!
Het hoge eiwitgehalte maakt skyr ook erg geschikt voor sporters: het ondersteunt het spierherstel en de spieropbouw.
Magere kwark en Skyr zijn namelijk goed vergelijkbaar. Al kiezen veel mensen vaak toch voor Skyr, omdat deze iets zoeter qua smaak is. Al met al is Skyr dus een gezonde optie!
De ene fabrikant schaart het onder yoghurt, en de ander onder kwark. Vaak is het een mengsel tussen de twee. Het grootste verschil is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat dan 'gewone' yoghurt en kwark doordat er meestal eiwitpoeder wordt toegevoegd.
Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten.
Deze soort yoghurt bevat meer vet en calorieën dan gewone volle. Er wordt immers room aan toegevoegd, waardoor hij gemiddeld 10% vet bevat. Daardoor kun je deze soort yoghurt scheppen en gebruiken om zure room of crème fraîche te vervangen.
Als sporter word je niet voor niks aan de magere kwark (naturel) gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
De uitslag is als volgt: de naturel skyr van Weerribben kwam als slechtste uit de bus. Bijna niemand vond die lekker, terwijl het nota bene verreweg de duurste is. Op de derde plaats eindigde de naturel skyr van LIDL, op de tweede plaats de naturel skyr van Arla en de winnaar van deze test was de naturel skyr van ALDI.
Skyr is gemaakt van magere yoghurt en komt uit Scandinavië. Het lijkt erg op kwark, maar bevat nog meer eiwit dan magere kwark. Magere kwark bevat gemiddeld 9 gram eiwit per 100 gram, Skyr bevat maar liefst met 11 gram per 100 gram. Met een scoop eiwitpoeder maak je het een super herstelsnackje voor na het sporten.
Gelijk na een zware of lange inspanning (training of wedstrijd) extra eiwitten voor spierherstel. Mik op 20 gram eiwitten, mag iets minder voor lichtere personen. Magere kwark (circa 200 gram) of skyr is praktisch.
Een hogere eiwitinname dan de eiwitbehoefte leidt niet tot meer spiergroei. Een overschot aan eiwitten wordt gebruikt als brandstof of wordt opgeslagen in de vorm van vet. Dit kan zorgen voor een ongewenste toename in lichaamsgewicht.
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Na opkloppen bereik je tot wel 30% meer volume. Deze stand blijft behouden in de koeling tot wel 2 dagen.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Griekse yoghurt helpt je bij gezond afvallen. Daar zorgen de verzadigende eiwitten en gezonde vetten in dit zuivelproduct voor. Door de eiwitten heb je namelijk lange tijd een aangenaam 'vol' gevoel, waardoor je minder snel naar iets eetbaars grijpt [30].
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
Naast kwark is er nog een zuivelproduct wat je eigenlijk niet mag overslaan als je serieus aan de slag wilt gaan met je spieropbouw: Griekse yoghurt. Deze voeding die je in allerlei recepten kunt toepassen bevat nog meer eiwitten dan magere (Franse) kwark: 15 gram per 100 gram.
Skyr Naturel
Skyr is de variant met het hoogste eiwitgehalte in deze lijst en is de favoriet van Mignon! Dit betekent dat je met minder yoghurt sneller je eiwitgehalte haalt. Naast de vele eiwitten (die goed zijn voor spierbehoud en -opbouw) heeft Skyr ook bijna geen vetten en is het heel mild en stevig van smaak.
Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam, en voor sporters zijn ze van cruciaal belang voor spieropbouw, herstel en het behoud van spiermassa. Kwark is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten.Met een aanzienlijk hoog eiwitgehalte per portie helpt kwark sporters om hun dagelijkse eiwitbehoefte te halen.
Kwark wordt namelijk bereid van magere melk, waardoor je magere kwark krijgt.Aan volle kwark wordt nog room aan toegevoegd om het vetgehalte op peil te brengen (Vandaar ook die lekkere romige smaak). Het verschil zit dan ook in het vetgehalte, eiwitten en koolhydraten.
In Nederland wordt een variant van Skyr verkocht als yoghurt. Het wordt gemaakt door magere melk te combineren met yoghurtculturen en stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Ongeklopte slagroom om dingen romig te maken, zoals soep of quiche, kun je vervangen door andere soorten room. Die kookroom die je nog altijd in de kast hebt staan, werkt bijvoorbeeld prima. In quiches kun je slagroom ook vervangen door een scheutje volle melk.
En net als andere zuivelproducten bevat het veel vitamines zoals vitamine B2 en B12, en mineralen zoals calcium. Calcium is een belangrijke bouwstof voor tanden en botten. Ten slotte zitten er in skyr probiotica, dat zijn goede bacteriën die een positief effect hebben op je darmgezondheid.