Schapenmelk is wat betreft voedingswaarde vergelijkbaar met koemelk en zou dus prima in een gezond voedingspatroon passen. Alleen is het vetgehalte van schapenmelk wel een flink stuk hoger: zo'n 50%.
Melk van schapen bevat een hoger eiwitgehalte en bevat twee keer zoveel caseïne. Ook het vetgehalte is hoger. Daarbij bevat schapenmelk meer gezonde vetzuren. De melk bevat meer calcium en vitamine D.
Aan de hand van de buitenlandse gegevens kan gesteld worden dat het gemiddelde vetgehalte in schapenmelk, gevonden in de buitenlandse literatuur, ligt tussen de 60 en 82g/kg.
Lactose komt van nature voor in moedermelk en dierlijke melksoorten zoals koemelk, schapenmelk, geitenmelk en paardenmelk. Ook in producten waarin dierlijke melksoorten zijn verwerkt, kan lactose voorkomen. In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit minder lactose.
Het is goed voor iedereen om regelmatig geitenmelk te drinken. Maar mensen met een allergie of intolerantie voor koemelk, een hoog cholesterol, bloedarmoede of osteoporose hebber er echt veel baat bij.”
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Geitenmelk bevat meer vitamines en mineralen dan koemelk
Er zit bijvoorbeeld ongeveer evenveel calcium, magnesium, fosfor en zink in. Wel zit er in geitenmelk minder jodium. Ook de vitamines zijn grotendeels vergelijkbaar. In geitenmelk zit wat minder foliumzuur en vitamine B12 dan in koemelk.
Schapenmelk geen oplossing voor lactose-intolerantie
Een belangrijke reden waarom sommige mensen op zoek zijn voor een alternatief voor koemelk, is een lactose-intolerantie. Voor dit probleem biedt schapenmelk geen uitkomst. Uit onderzoek blijkt zelfs dat deze melk meer lactose bevat dan koeienmelk.
Geiten- en schapenkaas was lange tijd een in aanbod te verwaarlozen delicatesse. Maar intussen groeit het besef dat geiten- en schapenmelk gezonder is dan koemelk en is het ook voor mensen met een koemelkallergie in vele gevallen een oplossing.
Omgezet in kaas levert een kilo schapenmelk ons minimaal 2,20 euro op. ' De melkprijs bij een fabriek schommelt tussen de 1,25 en 1,80 euro per kilo, afhankelijk van de gemaakte afspraken en of de melk biologisch is.
Schapenyoghurt is natuurlijk en vol van smaak. Schapenmelk bevat veel eiwit en heeft schapenyoghurt een bijzondere textuur. De schapenyoghurt is vergelijkbaar met die van kwark. Schapenyoghurt heeft een verrassende zoet-frisse smaak: het frisse van yoghurt met het zoete van schapenmelk is gewoon erg lekker.
Buffelmelk is rijk aan eiwitten, calcium, ijzer, fosfor, vitamine A en andere verbindingen maar ook een opvallend hoger vetgehalte dan traditionele koeienmelk. Buffelmelk heeft voordelen voor de gezondheid, onder ander door het hoge percentage, goed opneembaar, calcium.
Schapenkaas bevat veel vitamine D. Vitamine D heb je nodig voor een normale werking van je immuunsysteem, het helpt tegen ontstekingen en het zorgt ervoor dat je normaal je spieren kunt gebruiken.
Als je lactose-intolerant bent, kun je deze harde kazen zonder problemen eten: Alle Hollandse harde kazen (Goudse, Edammer, boeren-, geiten- en schapenkaas)
In geitenmelk zit bijna evenveel lactose als in koemelk. Geitenmelk is daarom geen optie bij een lactose-intolerantie. Wel wordt yoghurt vaak beter verdragen.
Melk staat in de winkel als magere, halfvolle en volle melk. Deze benaming hangt samen met het vetpercentage. Magere melk bevat het minst vet en volle melk het meest.
Reststoffen belasten onze darmen en kunnen tot slijmvorming leiden. Deze reststoffen zijn beduidend lager bij geitenkaas, dan bij de kaas van de koe. Dat maakt ook dat je zonder problemen dagelijks geitenkaas kunt eten, wat je eigenlijk met kaas van de koe beter niet kunt doen.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Geitenkaas bevat minder verzadigd vet dan gewone koeienkaas, maar is niet vetvrij. Honderd gram geitenkaas bevat ongeveer 268 calorieën en 21,2 gram vet. Een Goudse kaas bevat 385 calorieën en 31 gram vet per honderd gram. Een aanzienlijk verschil.
Omdat steeds meer mensen last hebben van lactose-intolerantie of koemelkallergie, zijn er verschillende plantaardige en dierlijke alternatieven op de markt gekomen en kamelenmelk is daar één van.
Geitenyoghurt is gemaakt van geitenmelk en bevat ongeveer evenveel vet, eiwit en koolhydraten als volle yoghurt gemaakt van koemelk. Omdat geitenyoghurt meer dan 1,1 gram verzadigd vet per 100 gram bevat staat het niet in de Schijf van Vijf.
Mensen met lactose-intolerantie kunnen slecht tegen koemelk. Kamelen melk kan dan een betere optie zijn aangezien het minder lactose bevat. Kamelenmelk heeft ook een ander eiwitprofiel dan koemelk en lijkt beter te worden verdragen door mensen met een allergie voor koemelk.
Waarom bevatten Kabrita kunstvoeding glucose siroop? Glucose siroop wordt in Kabrita geitenmelk flesvoeding gebruikt als 'drager' voor belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels.
In de eetmeter app van voedingscentrum staat onder het kopje kaas het volgende: “Het is niet erg om een keer geen kaas te eten, je kunt de kaas ook vervangen door melk en melkproducten of een zuivelvervanger.”
Geitenkaas past in een verantwoord voedingspatroon. Zo bevat geitenkaas vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en D. Ook andere belangrijke stoffen – zoals calcium, kalium en fosfor – zijn van nature in geitenkaas aanwezig.