U kunt op elke barbecue een gerecht roken, het maakt dus niet uit of u een gas-, elektrische of houtskoolbarbecue gebruikt. Wel is het van belang dat uw barbecue een deksel heeft. Rook kan namelijk alleen maar smaak afgeven als het niet goed kan ontsnappen.
Het grote voordeel van een elektrische barbecue is dat hij een snelle en gelijkmatige temperatuur afgeeft. Hierdoor wordt het grillen van eten een stuk gemakkelijker. Ook is deze barbecue uitermate geschikt om op een (klein) balkon of zelfs binnen te gebruiken.
Roken in een houtskool bbq noem je warm roken. Je doet dit door indirect te grillen op 95 tot 110 graden. Zorg er bij roken voor dat de rook die vrijkomt uit het rookhout zo lang mogelijk in contact komt met het voedsel in de barbecue. Een gesloten deksel is daarvoor essentieel.
Voordeel met een elektrische barbecue
Geen vieze handen van houtskool en geen gedoe met gasflessen. De temperatuur is met een knop in te stellen, dus gerechten worden gecontroleerd bereid. Ook is een elektrische barbecue nog eens milieuvriendelijk, omdat er geen luchtvervuilende stoffen vrijkomen.
De bak onder het element wordt gevuld met water, hier worden de vleesvetten in opgevangen. Dit zorgt voor vermindering van rook en geurtjes. Het krachtige verwarmingselement van 2000 watt zorgt ervoor dat de barbecue snel warm is en gereed voor gebruik. U kunt dus snel beginnen met barbecueën.
Vind je het belangrijk om overal te kunnen barbecueën dan is een elektrische barbecue iets voor jou, omdat je hem vrijwel overal kunt aansluiten. Ben je er meer voor om toch de gezellige barbecue sfeer te hebben, maar gezonder te barbecueën en snel aan de slag te kunnen dan kun je beter kiezen voor een gas barbecue.
De temperatuur van de barbecue dient rond de 120 graden te zijn.
Gebruik je een elektrische barbecue? Een gemiddelde elektrische barbecue heeft een vermogen van 2.200 watt. Wanneer je 1,5 uur grilt op vol vermogen, kost dat zo'n 3,3 kWh aan elektriciteit. Bij een barbecue op gas zal er 0,5 tot 1,2 kilogram gas nodig zijn bij een barbecuemaaltijd van 1,5 uur.
Hoe werkt een elektrische bbq? Je steekt de stekker van de bbq in het stopcontact, verstelt de temperatuurknop en vervolgens gaat het verwarmingselement warmte uitstralen.
Bij het barbecuen op houtskool komen ook schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. De rook kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een aandoening aan de luchtwegen (bijvoorbeeld astma) De rookontwikkeling kan bovendien overlast veroorzaken.
Bij de eerste variant komt de temperatuur niet boven de 25 graden Celcius en wordt het voedsel dus niet gegaard. Dit wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld het roken van zalm. Bij warm roken gaar je het voedsel juist wel, op ongeveer 90-100 graden Celsius. Ideaal voor gerookt buikspek, gerookte kip of pulled pork!
Plaats de zalm indirect op de bbq en houd de temperatuur op 110 graden. Voeg meteen een handje rookhout (bijvoorbeeld appel of cederhout) toe aan de kolen. Herhaal dit ieder kwartier tot de zalm een temperatuur kerntemperatuur van 50 graden heeft bereikt. Meet deze temperatuur tussendoor met een kernthermometer.
De Pulse 2000 is een krachtige elektrische barbecue. Met een vermogen van 2200 Watt de krachtigste elektrische barbecue op de markt. Dit ding zou echt heet kunnen worden. Een temperatuur van 325 graden moet zelfs haalbaar zijn.
Tristar BQ-2816 Barbecue
De Tristal bbq is dan ook de beste elektrische bbq volgens de consumentenbond. De uitstekende robuste bbq heeft handige geïntegreerde handvatten en een extra lange snoer voor meer bewegingsruimte.
Elektrische barbecues verbruiken over het algemeen redelijk veel. Denk hierbij aan ongeveer 2000 watt. Om te weten hoeveel ampère de barbecue gebruikt, deel je het aantal wattages door 230.
Pas op voor rook
Bij het barbecueën op houtskool en briketten is vaak sprake van onvolledige verbranding. Dit veroorzaakt rook met roet en fijnstof. Ook druipt regelmatig vet op de kolen. Door de vlammen die hierbij ontstaan, brandt het vlees (gedeeltelijk) aan.
Houtskool(as) hoort bij het restafval. De as en overgebleven kolen van de barbecue mogen niet in de gft-container, omdat dit het composteerproces verstoort.
Laat de barbecue minstens 24 uur staan om af te koelen. Kolen gloeien echt nog heel lang door, twijfel hier niet aan! Geen tijd of geduld? Strooi dan voorzichtig zand over de kolen of briketten om deze te laten doven.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
De meeste gebruikte en bekende methode is de directe, waarbij hamburgers, saté en speklapjes boven de hete kolen op temperatuur worden gebracht. Bij de indirecte methode wordt het deksel gebruikt, waardoor de barbecue alsware als (rook)oven gebruikt kan worden.
Je kunt op 2 manieren grillen met de plankjes: op directe of indirecte hitte. Bij de directe methode gaan je plankjes 1 tot enkele keren mee (afhankelijk van de dikte en houtsoort) en krijg je een intensere rooksmaak. Bij de indirecte methode gaan je plankjes langer mee, maar krijg je een mildere rooksmaak.
De hoeveelheid hangt natuurlijk af van welke temperatuur je wilt bereiken. Wil je een steak bereiden dan wil je de hoogst mogelijke temperatuur van rond de 250°C en het liefst hoger dit bereik je door 2 lagen kolen op het kolenrooster te leggen. Ga je voor kip of vis dan voldoet een temperatuur van rond de 180°C.
Barbecueën gebeurt vaak op kleinere schaal, het gezelschap bestaat gemiddeld uit 7 tot 8 personen. 69% van de Nederlanders heeft een BBQ, ruim de helft barbecuet maximaal 5x per jaar, 40% doet het vaker.