Bij middeling kijkt de Belastingdienst naar uw gemiddelde inkomsten. Het gaat om uw inkomen uit 3 jaar achter elkaar. Over dit gemiddelde berekent de Belastingdienst hoeveel belasting u moet betalen.
Middeling is een regeling van de Belastingdienst om mensen met een wisselend inkomen tegemoet te komen. Zij betalen namelijk in bijna alle gevallen meer belasting dan wanneer het inkomen over de gehele periode gelijk zou zijn. Door belasting middelen krijg je al snel honderden euro's belasting terug.
Middelen kan alleen over 3 aaneengesloten jaren. Er geldt een drempelbedrag van € 545. U moet op tijd middeling aanvragen: binnen 36 maanden nadat de laatste definitieve aanslag van de 3 middelingsjaren vaststaat. Een definitieve aanslag staat vast als de bezwaartermijn van 6 weken verstreken is.
Middeling kan tot 3 jaar na de definitieve aanslag inkomstenbelasting. Je kunt om middeling vragen vanaf 6 weken na de datum die op je definitieve aanslag staat. Vanaf dan heb je 3 jaar de tijd om middeling van je inkomen aan te vragen.
Middelen van uw inkomen in box kan zinvol zijn als: Uw inkomen (sterk) wisselt, bijvoorbeeld een eenmalige ontslaguitkering, sabbatical, hoge winst/bonus uitkering of afkoop alimentatie.
Heeft toepassing van middeling invloed op toeslagen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag? Nee, je 'toetsingsinkomen' voor toeslagen verandert niet door toepassing van middeling. Middeling heeft daarom geen invloed op toeslagen.
U kunt uw verzoek tot middeling schriftelijk indienen bij uw belastingkantoor. U kunt dan eerst een formulier voor middeling invullen. Dat stuurt u dan naar uw belastingkantoor.
Afschaffing middelingsregeling
De regering stelt dat er relatief weinig gebruik wordt gemaakt van de middelingsregeling en schaft daarom deze regeling af. Slecht nieuws voor sectoren met sterk wisselende inkomens.
Uit de wetsgeschiedenis blijkt voorts dat de drempel met name is opgenomen omdat er anders een te groot verschil zou ontstaan tussen iemand die net over de grens voor teruggaaf komt en een ander die de grens juist niet haalt. Het beroep van X is ook voor het overige ongegrond.
Hebt u te veel of ten onrechte loon of een uitkering gekregen? Dan moet u dat terugbetalen. Terugbetaling van te veel of ten onrechte ontvangen loon of uitkering noemen wij 'negatief loon'. U krijgt misschien de belasting terug die over de terugbetaalde inkomsten is ingehouden.
De snelste manier om te zien of u belasting terugkrijgt, is door de aangifte in te vullen. U kunt de gegevens gebruiken die wij daarin vooraf invullen. Controleer alle gegevens en verbeter ze als dat nodig is. Vul uw aangifte verder helemaal in en u ziet meteen wat u terugkrijgt.
U krijgt geld terug als u in de loop van het jaar te veel belasting betaalde. Bijvoorbeeld als: er te veel loonheffing is ingehouden. u recht hebt op bepaalde heffingskortingen of aftrekposten, waarmee nog geen rekening is gehouden.
Hoeveel loonheffing krijg ik terug? Hoeveel loonheffing je terugkrijgt, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Om erachter te komen hoeveel loonheffing je terugkrijgt, vul je jouw belastingaangifte in. Houd er rekening mee dat je niet altijd geld terugkrijgt, soms moet je ook geld betalen.
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting.
Staat de aanslag of aanslagen die betrekking hebben op het middelingstijdvak onherroepelijk vast? Dan krijgt u de beslissing binnen 8 weken na ontvangst van uw verzoek. Een aanslag staat vast als de bezwaartermijn van 6 weken verstreken is.
Sinds 1870 heft Monaco geen inkomstenbelasting meer op zijn inwoners. Dit geldt zowel voor mensen met Monegaskische nationaliteit als iedereen die buiten Monaco is geboren. Helaas moeten inwoners van Monaco met Franse nationaliteit wel inkomstenbelasting betalen.
Er kan geen definitieve aanslag worden opgelegd als eerdere aangiftes nog niet zijn afgerond. Tussen 1 maart en 1 mei, de officiële aangifteperiode, kreeg de Belastingdienst ruim 9,3 miljoen aangiften binnen. Op de laatste dag ontving de Belastingdienst nog 347 duizend aangiften, een record.
In 2021 zijn er nog maar twee belastingschijven. Tot € 68.507 betaalt u 37,05% aan belasting en over het meerdere 49,50%. Een lager belastingpercentage in 2019 betekent ook een lagere aftrek van de hypotheekrente.
Inkomensmiddeling gaat altijd over 3 aaneengesloten jaren, dit wordt ook wel het middelingstijdvak genoemd. Je mag meerdere keren middelen, maar er mag nooit overlap zijn met een ander middelingstijdvak. Het is dus verstandig om een middelingstijdvak zo te kiezen dat je zoveel mogelijk belasting terugkrijgt.
Het tarief van de kansspelbelasting is 29% (tot 1 oktober 2021 was dit 30,1%). Wanneer wij de kansspelbelasting berekenen, houden wij er geen rekening mee hoeveel u hebt ingezet. Het bedrag dat u moet betalen, kan dus hoger zijn dan uw winst.
Het verzamelinkomen is het totaal van uw jaarinkomen uit de 3 'boxen' van de Belastingdienst. Dit is de indeling ervan: Box 1: Inkomsten uit werk, of een uitkering, en de eigen woning. Box 2: Inkomsten uit aandelen en dividenden.
Twee banen betekent in de meeste gevallen meer inkomen, u verdient immers meer geld. Maar als het zo is dat u ook veel meer belasting gaat betalen en netto nauwelijks wat overhoudt, dan is een tweede baan erg onaantrekkelijk.