Pleegouders kunnen familieleden of bekenden zijn, maar ook mensen die zich opgegeven hebben om pleegouder te worden. Ze zijn door de pleegzorgorganisatie voorbereid en gescreend. Niet iedereen kan zomaar pleegouder worden. Iedereen die pleegouder wil worden, wordt eerst gescreend.
Hoe lang duurt het voordat je pleeggezin bent? Het voorbereidingstraject duurt ongeveer een half jaar. In die periode informeren we u over de verschillende mogelijkheden en wat u kunt verwachten van het pleegouderschap.
Tot slot moet je wel een stabiele leefsituatie hebben. Er zijn geen voorwaarden aan de samenstelling van je gezin. Je kunt gehuwd of alleenstaand zijn, wel of geen kinderen hebben. Het is belangrijk dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden.
Je kunt niet zelf een pleegkind kiezen. Wel kun je aan de intakemedewerker aangeven naar welke leeftijdscategorie je voorkeur uitgaat.
Iedereen die pleegouder wil worden, wordt eerst gescreend. Daarna volgt een voorbereidingstraject en een zorgvuldige selectie. Alle pleegouders krijgen begeleiding van een pleegzorgbegeleider van de pleegzorgorganisatie. Soms is de pleegzorgbegeleider dezelfde persoon als de hulpverlener in je gezin.
U verzorgt en voedt het kind op als uw eigen kind. Maar de ouders of voogd hebben het gezag over het kind. U moet als pleegouder het kind minimaal 1 jaar hebben verzorgd en opgevoed. U moet toestemming hebben gekregen van de ouders om het pleegkind op te nemen in uw gezin.
Vanaf 18 jaar zijn pleegkinderen volgens de wet volwassen. Toch kan de pleegzorg na de 18e verjaardag nog doorlopen, afhankelijk van wat de behoefte is. De afspraak is dat pleegzorg standaard door mag gaan tot een pleegkind 21 jaar is. Verlengen tot 23 jaar kan ook nog, dit heet verlengde pleegzorg.
U heeft een pleegkind
Heeft u een pleegkind? Dan kunt u kinderbijslag krijgen als u aan de volgende voorwaarden voldoet: er niemand anders kinderbijslag krijgt voor het kind. u de kosten voor het kind betaalt.
Wil je bijvoorbeeld meer betekenen voor een ander? Misschien is het pleegouderschap iets voor jou. Als pleegouder vang je een kind op dat (tijdelijk) niet thuis kan wonen en bied je hem of haar een veilige plek in jouw gezin. Zo maak je een echt verschil in het leven van een kind.
In de praktijk ontvangen gezinshuisouders in Jeugdzorg-gezinshuizen gemiddeld een dagvergoeding van 95 tot 100 euro per dag per kind. Voor aanvullende behandelingen, zoals gedragsobservatie en gedragstherapie, wordt globaal genomen 1000 tot 3000 euro per traject vergoed.
Als pleegouder kun je ook de voogd van je pleegkind worden. Dit heet pleegoudervoogdij. Als pleegoudervoogd behoud je je pleegcontract en ben je de wettelijk vertegenwoordiger van je pleegkind. Bij pleegoudervoogdij horen verschillende rechten en plichten, afhankelijk van de situatie.
In gezinshuizen wonen kinderen en jongeren tot 21 jaar die uit huis zijn geplaatst. Gezinshuizen zijn kleinschalig: maximaal 6 kinderen. Het gezinshuis staat vaak in een gewone wijk. De kinderen wonen er samen met 1 of 2 gezinshuisouders, die een zo gewoon mogelijk thuis bieden.
Sommige pleeggezinnen denken dat zij zelf kunnen bepalen waar ze de pleegzorgvergoeding voor gebruiken, maar dit is niet helemaal het geval. Dit financiële steuntje in de rug is namelijk bedoeld om normale en terugkerende kosten voor het opvoeden van pleegkinderen te bekostigen.
In 2021 verbleven 22.748 kinderen en jongeren in een pleeggezin. Dat zijn er 345 minder dan in 2020. Toen ging het om 23.093 pleegkinderen. Het betreft het aantal unieke pleegkinderen dat voor kortere of langere tijd in een pleeggezin heeft gewoond.
Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je de voogdij hebben en moet er wel een hulpvraag zijn. Naar aanleiding daarvan wordt een officiële indicatie gesteld. Je krijgt dan te maken met Bureau Jeugdzorg, die een instantie inschakelt om te bekijken of je de kleinkinderen kunt bieden wat ze nodig hebben.
Je bent al voogd, maar nog geen pleegouder
Ook als je geen pleegouder bent, kun je de voogdij over een kind hebben. Als voogd kun je dan alsnog pleegouder worden. Om als voogd pleegouder te worden, is een jeugdhulpbesluit pleegzorg van de gemeente nodig. De gemeente beoordeelt of dit in het belang van het kind is.
Bij pleegzorg wordt, namens de organisatie, met de pleegouders een pleegcontract aangegaan. Bij een scheiding zal dit contract gewijzigd worden van beide pleegouders naar de hoofdopvoeder. Momenteel wordt onderzocht of er een tweede pleegcontract mogelijk is, wanneer er sprake is van co-'pleegouderschap.
Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing
Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen. er vaak ruzie is tussen ouder(s).
Bij vrijwillige pleegzorg staan ouders achter de plaatsing van het kind in een pleeggezin. Bij gedwongen pleegzorg staan ouders hier niet achter en is de plaatsing opgelegd door de rechter. De rechter komt tot dit besluit wanneer de veiligheid en de ontwikkeling van het kind in het geding zijn.
Wat is Crisispleegzorg? Crisispleegzorg is een onderdeel van Kenter Jeugdhulp. Bij acute zorgen over de veiligheid van een kind thuis, wordt een kind zo spoedig mogelijk op een veilige plek binnen het netwerk of een crisispleeggezin ondergebracht.
Weekendpleegzorg en Vakantiepleegzorg
Je neemt in de weekenden of de vakanties een pleegkind in huis. Deze vorm is ter ondersteuning van het gezin, pleeggezin, gezinshuis of woongroep. De frequentie verschilt. Voor de meeste kinderen zal het eens per maand of twee keer per maand zijn.