Bij een IUI-behandeling wordt het sperma rechtstreeks in de baarmoeder ingebracht met een dun buisje. Daarna is het de bedoeling dat het sperma de eicel bevrucht om tot een zwangerschap te leiden. Bij een ivf-behandeling wordt de eicel uit de baarmoeder gehaald en handmatig bevrucht in een petrischaal.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Ongezonde leefstijl, zoals roken en alcohol maar ook ongezond eten, beïnvloeden je vruchtbaarheid negatief. Als je wat ouder bent duurt het zwanger worden vaak wat langer. Overgewicht (zowel bij mannen als vrouwen) vermindert de vruchtbaarheid, probeer een gezond(er) gewicht te krijgen.
Soms is opname in het ziekenhuis nodig. Als er te veel eiblaasjes zijn gegroeid, raadt de arts u af om zwanger te raken. Dan zal de IUI niet doorgaan en krijgt u het advies om geen gemeenschap te hebben. Van de hormonen die gebruikt worden bij IUI is geen verhoogd risico op het ontstaan van kanker bekend.
IUI is een eenvoudige en pijnloze techniek, die slechts enkele minuten duurt, waarbij zowel sperma van de partner als donorsperma gebruikt kan worden. Als het om sperma van de partner gaat, is de reden voor de behandeling vaak verminderde zaadkwaliteit of een te laag aantal zaadcellen.
Resultaten. De slaagkans hangt af van meerdere factoren, onder meer de leeftijd van de vrouw en de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem. De kans op een zwangerschap bedraagt gemiddeld 10% per cyclus. De meeste zwangerschappen vallen voor tijdens de eerste 3 behandelingen.
U kunt zelfinseminatie tijdens het vrijen toepassen. De kans dat, bij een regelmatige eisprong en normale hoeveelheid zaad, met deze methode een zwangerschap ontstaat, is vergelijkbaar met de zwangerschapskans via gemeenschap en is ongeveer 15% per maand.
U kunt in aanmerking komen voor IVF als bij u en/of uw partner er sprake is van: afgesloten of verwijderde eileiders; uitblijvende zwangerschap gedurende langere tijd zonder dat er een oorzaak is gevonden.
Om de beste opbrengst aan sperma te krijgen kan het verstandig te zijn om gedurende twee dagen voor de IUI geen zaadlozing te hebben.
Dit is een algemeen klinisch onderzoek, met speciale aandacht naar tekenen van hormoondeficiëntie of andere problemen die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. De fertiliteitsarts zal ook een gynaecologisch onderzoek uitvoeren naar eventueel afwijkingen van de reproductieve organen.
Bij de man zal het sperma onderzocht worden op de hoeveelheid en kwaliteit van de zaadcellen. Aan de hand van onder andere het gesprek, je leeftijd en de uitslag van het zaadonderzoek kan een inschatting gemaakt worden hoe groot de kans is dat je spontaan zwanger wordt.
De kans op een zwangerschap groeit wanneer jullie vaker vrijen op de meest vruchtbare dagen van de vrouw. Deze dagen zijn vanaf drie dagen voor de eisprong tot de dag van de eisprong. Je maakt de kans op een zwangerschap het grootst als je op de dagen rond je eisprong om de dag vrijt.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
IUI leidt gemiddeld bij 1 op de 10 behandelingen tot een zwangerschap. Na zes behandelingen is de kans dat u zwanger bent geraakt, ongeveer 35 procent. De meeste vrouwen zijn dus na zes behandelingen nog niet zwanger.
De meeste vrouwen zullen eerder symptomen ervaren van het zwangerschapshormoon (HCG) dat wordt aangemaakt vanaf de innesteling. Symptomen kunnen zijn: je misselijk voelen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Sommige vrouwen ervaren ook lichte rugpijn of steekjes in hun baarmoeder.
Ongeveer 1 op de 10 behandelingen resulteert in een doorgaande zwangerschap. De resultaten van IUI lijken ten opzichte van IVF/ICSI erg laag te liggen. Toch is IUI vaak een goede optie, omdat het veel eenvoudiger is dan IVF/ICSI en omdat het binnen enkele maanden vaker achter elkaar kan worden uitgevoerd.
HOE VAAK MOET IK NAAR HET ZIEKENHUIS KOMEN? Het aantal keren dat u naar het ziekenhuis moet komen, is afhankelijk van uw cycluslengte, het wel of niet gebruiken van stimulerende medicijnen en de groeisnelheid van uw eiblaasjes. Gemiddeld bedraagt het aantal bezoeken inclusief de dag van inseminatie twee tot vier.
De basisverzekering vergoedt de eerste 3 behandelingen. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico. Verder goed om te weten: Bij vrouwen van 38 tot 43 jaar worden bij alle behandelingen één of twee embryo's teruggeplaatst.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Als je je vruchtbare dagen niet wilt berekenen (is tenslotte niet echt 'romantisch') maar toch zwanger wilt worden, kun je de regel aanhouden dat je ongeveer om de 2 à 3 dagen seks hebt.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.