Veel mensen denken dat ricotta in het rijtje hoort met mozzarella, mascarpone en andere romige kaassoorten. Dat klopt niet, want strikt genomen is ricotta geen kaas. De letterlijke vertaling van het Italiaanse woord “ricotta” is “dubbel gekookt”, en dat is geen toeval.
Verse mozzarella biedt een heerlijk milde en zoute smaak dat lijkt op ricotta.De algehele consistentie is echter heel anders. Deze stevige textuur van mozzarella is niet geschikt voor koude gerechten of desserts. Mozzarella is echter geweldig voor hartige gerechten waar de kaas zal smelten.
Ricotta vervangen: hoe doe je dat? Ricotta kun je – afhankelijk van het recept – vervangen door cottage cheese of kwark. Als je het vegan wilt houden, kun je kiezen voor een andere frisse, zachte plantaardige kaas, of dikke plantaardige zuivel.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Een eetlepel (15 gram) telt 0,11 gram zout, 0,3 gram suiker, 2,5 gram vet en 30 kilocalorieën. Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12.
Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. R Ricotta betekent letterlijk 'opnieuw gekookt'. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte. Je kunt ricotta in veel verschillende recepten gebruiken: zowel voor hartige gerechten als zoete gerechten.
Ricotta wordt vaak beschouwd als een van de gezondste kazen: het bevat alle negen essentiële aminozuren en is rijk aan eiwitten, calcium en selenium, evenals andere belangrijke vitaminen en mineralen.
Verschil ricotta en hüttenkäse
Maar heel officieel maak je hiermee eigenlijk hüttenkäse (cottage cheese dus). Ricotta wordt officieel namelijk gemaakt van restjes wei die overblijven na het maken van andere kaas. Cottage cheese bijvoorbeeld. Dit is heel verse kaas gemaakt van gestremde melk.
Ricotta in plaats van mascarpone
Scheelt een heleboel vetten en calorieën. Ricotta is daarnaast ook nog eens eiwitrijker dan mascarpone. Wat wil je nog meer?
Ricotta smaakt wat scherper dan mascarpone, die dan weer een zachte en melkachtige smaak heeft. Het grootste verschil zit 'm in het vetgehalte: ricotta heeft er eentje van zo'n 10%; bij mascarpone ligt dat percentage een stuk hoger: drie of vier keer zoveel.
Deze verse kaas bevat erg weinig vet en zout, dus als vervanger van mayonaise of crème fraîche bijzonder geschikt. Je kunt de ricotta opkloppen waardoor hij iets romiger wordt en de korrelige structuur verliest. Heerlijk bij een plateau vol met crudités of als basis voor een tomatensalade met basilicum.
De kaas kan ook alleen worden gegeten, of op brood gesmeerd, bijvoorbeeld op bruschetta's. Tot slot kan je er heel wat lekkere desserts of taarten mee bereiden.
Kun je ricotta vervangen door roomkaas? Om ricottakaas te gebruiken voor dipsauzen, meng gelijke hoeveelheden ricotta en yoghurt of Griekse yoghurt. Om ricotta als roomkaasvervanger in andere recepten te gebruiken, kun je gewoon dezelfde hoeveelheid ricotta gebruiken als de roomkaas die in het recept wordt gevraagd.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar.
Neem in plaats van mozzarella eens gorgonzola en laat de pesto weg.
Mozzarella heeft geen sterke smaak en als ingredient in iets, merk je het niet echt als het er niet in zit. In gerechten waar het heel prominent is zoals op pizza kun je het vervangen door jonge kaas.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon. Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Mozzarella bevat inderdaad meer vet dan jonge kaas 30+, maar wel minder vet dan kaas 48+. Bovendien is vet niet per definitie ongezond. Het bevat wel meer calorieën dan koolhydraten en eiwitten, maar zorgt daarentegen voor een langer verzadigd gevoel.
Goudse kazen, cheddar (gerijpt), Emmentaler en andere harde Zwitserse kazen en Parmezaanse kaas zijn geschikt om te eten. Vermijd heel jonge kazen en bijvoorbeeld kaas als feta, die bevatten juist veel lactose.
Hoe kan je ricotta vervangen? Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is het in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product dan zelf maken of, afhankelijk van het recept, vervangen door cottage cheese of kwark.
De zachte Italiaanse kaas wordt tijdens het productieproces verhit, waarbij eventuele schadelijke bacteriën gedood worden. Hierdoor kan je de kaas zonder problemen eten tijdens je zwangerschap. Ricotta wordt gemaakt van wei, het sap dat overblijft bij het maken van gewone kazen.
Kun je ricotta vervangen door Monchou? Het beste antwoord. Hüttenkäse is geschikt als vervanger, en om er kaastaart mee te maken.
Ricotta Kaas
Ricotta Cheese is een andere Italiaanse kaas die een verse kaas is (zoals roomkaas en mascarpone). Ricotta heeft een mildere smaak dan roomkaas en heeft niet dezelfde gladde textuur als roomkaas. Om ricottakaas te gebruiken voor dipsauzen, meng gelijke hoeveelheden ricotta en yoghurt of Griekse yoghurt.
Ja, cottage cheese is een gezondere keuze en wordt vaak gegeten door mensen die willen afvallen. Het is een goede bron van eiwitten, wat belangrijk is voor de opbouw en het herstel van spieren. Hüttenkäse bevat, zeker voor een kaassoort, weinig vet en weinig calorieën.
Cottage cheese is een heel jonge, ongerijpte kaas. Een andere benaming is ook wel hüttenkäse. Het wordt gemaakt van wrongel. Dat is wat ontstaat wanneer stremsel of zuursel aan melk wordt toegevoegd en waardoor eiwitten in de melk samenklonteren.