,,Je kunt verse sperziebonen natuurlijk rauw bewaren, zonder ze vooraf te koken, maar dan gaat de textuur wel achteruit tijdens het invriezen. Hou er rekening mee dat ze dan maar enkele weken goed blijven in de vriezer.”
Laat ze heel goed uitlekken en wrijf ze desnoods droog in een keukenhanddoek. De beste manier om boontjes in te vriezen is de boontjes te vacumeren maar u kunt ze natuurlijk ook in een diepvrieszakje doen. Wrijf dan zoveel mogelijk lucht uit de diepvrieszak. Boontjes worden altijd wat slapper na het invriezen.
Gesneden snijbonen kun je 1 dag in de koelkast bewaren, bij voorkeur dezelfde dag bereiden en eten. Snijbonen kun je eventueel ook 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Bewaar de snijbonen dan niet naast kiwi, peer, appel of banaan.
Je kunt snijbonen het beste blancheren wanneer je ze langer dan één maand in de vriezer wilt bewaren. Na het afspoelen kun je ze circa 3 minuten koken, en laten afkoelen onder een koude kraan. Als de snijbonen zijn afgekoeld plaats je ze verspreid op een bord of schaal tot ze zijn ingevroren.
Verpak de snijbonen altijd in luchtdichte diepvrieszak of een bakje wat goed kan worden afgesloten en geschikt is voor de vriezer. Het beste kun je de snijbonen achter in de vriezer plaatsen en de vriezer moet een temperatuur hebben van -18 graden of lager. Hoe lager de temperatuur, hoe langer je ze kunt bewaren.
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen: allemaal giftig als je ze rauw eet. Ze bevatten lectine, en van teveel lectine word je misselijk, met buikpijn, koorts en diarree. Blijf je dan nog gewoon dooreten, dan kun je uiteindelijk zelfs je nieren en je darmen beschadigen. Altijd koken dus!
Spoel de snijbonen goed af onder de koude kraan. Snijd de bonen. Dit is niet noodzakelijk, maar wel een uitstekende manier om zoveel mogelijk smaak uit de bonen te halen.
Snijbiet is erg kwetsbaar en kun je maar kort bewaren. Bij voorkeur dezelfde dag gebruiken. Blancheer de groente kort voor invriezen.
Kun je stamppot invriezen? Natuurlijk kun je stamppot ook invriezen. Ook dan is het aan te raden om de stamppot in een goed luchtdicht bakje te doen en vervolgens binnen twee uur in de vriezer te plaatsen. Je kunt de stamppot dan tot drie maanden bewaren.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Houd ze knapperig
Het allerbelangrijkste advies is misschien wel om de groente niet te laten ontdooien voor het bereiden. De boon wordt dan slap en waterachtig. Beter is het om de diepgevroren sperzieboon direct in een pan kokend water of een gloeiend hete wok te gooien. Zo geniet je van lekker knapperige boontjes.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je sperziebonen een korte periode (2 á 3 minuten) in kokend water gaart. Hierna spoel je de boel af met ijskoud water, of een ijsbad. Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden snijbonen worden slap, beschimmelen en verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Maar bovenal is snijbiet een ware vitaminebom. Vooral vitamine K, A en C zijn in deze groente bijzonder goed vertegenwoordigd. Je kunt zowel de bladeren als de stelen eten. Rauw, gekookt, of bijvoorbeeld gemixt in een vers groentesapje.
Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ziplock zakje of plastic bakje. Bewaar de spinazie vervolgens bij een temperatuur van minimaal -18°C graden. De ingevroren spinazie kun je nu maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
De snijboon zit vol vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor het goed verlopen van de stolling van je bloed en het speelt een rol bij de opname van calcium in je botten, waardoor het helpt je botten sterk te houden. Snijbonen zijn ook erg rijk aan vezels. Ze bevatten maar liefst 4,1 gram vezel per 100 gram.
Kook de snijbonen zonder deksel, afhankelijk van de dikte in 6 min. gaar (de snijbonen moeten nog frisgroen zijn). Prik met een vork in een snijboon om te checken of ze beetgaar zijn. Spoel de bonen af onder koud stromend water, zodat ze niet doorkoken.
Je kunt deze pittige salade zowel warm als koud eten maar hij is het lekkerst als de snijbonen op kamertemperatuur zijn. Lekker met een gekookt ei en een geroosterde boterham, maar ook zeker geschikt als bijgerecht of tussendoortje.
Rauwe peulvruchten bevatten het giftige planteneiwit lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, kun je misselijk worden en buikpijn, koorts en diarree krijgen. Uiteindelijk kan lectine zelfs de darmen en nieren beschadigen. Koken maakt lectine onschadelijk.
In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Lectine is een giftige stof en kan nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Bij een acute hoge inname kan het leiden tot braken, koorts en diarree. Bij een regelmatige te hoge inname kan het de darmwand beschadigingen en groeivertraging veroorzaken [1].