Houd een plantafstand van 15 cm en graaf de bollen 10 cm diep in de grond. Poot de krokusbollen begin juni zodat je de stampers in september kunt oogsten. Droog de stampers op keukenpapier op een warme plek voor 1 tot 3 dagen. Saffraan koel bewaren in luchtdichte bakjes voor maximaal 5 jaar.
Saffraan wordt gewonnen uit de bloem van de krokusplant (Crocus sativus). De saffraandraadjes zijn de gedroogde uiteindes van de stempels van de saffraanbloem. Iedere bloem bevat drie stempels die met de hand worden geoogst en gedroogd. Er zijn 150.000 bloemen nodig om een kilo saffraandraadjes te produceren.
Het wordt gebruikt om gerechten te kleuren (en smaak te geven), zoals visgerechten, groentes, maar vooral rijst. In de Nederlandse keuken wordt saffraan gebruikt in drop en thee en in de Aziatische keuken in marinades. Verder geeft het smaak aan tabak, dranken, medicijnen en snoepjes.
Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig.
Deze krokus, die niet in het wild voorkomt, werd al in de oudheid geteeld. Uit deze krokus wordt saffraan gewonnen.
Want je kunt ze zelf kweken. Denk niet meteen om een handeltje op te zetten in het kweken van saffraankrokussen, want dat kan je weleens ontgoochelen. Voor één kilogram saffraan heb je namelijk al gauw 200.000 planten nodig.
Maar kun je saffraan in Nederland kweken? Hoewel saffraan uit een droger en warmer klimaat komt, kun je het ook makkelijk in ons klimaat kweken. De krokusbollen zijn winterhard en kunnen temperaturen van wel -10°C overleven.
Saffraan is duur
De belangrijkste reden waarom saffraan duurder is dan andere specerijen, is het feit dat het productieproces van deze specerij niet geautomatiseerd kan worden. Saffraan wordt gewonnen uit de draden / stigma's die zich in de bloemen van saffraan crocus of crocus sativus plant bevinden.
Saffraan is een krachtige antioxidant
Opmerkelijke saffraan-antioxidanten zijn onder andere crocin, crocetine en safranal. Crocine en crocetine kunnen antidepressieve eigenschappen hebben, hersencellen beschermen tegen progressieve schade, ontstekingen verbeteren , eetlust verminderen en helpen bij het afvallen.
Warm water test
Doe een beetje saffraan in kokend water en wacht 5 minuten. Als de kleur van de saffraandraadjes na 5 minuten niet wit wordt, geeft dit aan dat deze origineel is. Als dit in minder dan 5 minuten gebeurt, betekent dit dat de saffraan nep is.
Saffraan thee is tevens de beste manier om optimaal gebruik te maken van saffraan. Het menselijk lichaam absorbeert de stoffen veel beter in thee dan in gerechten als Paella en Risotto. Houd je aan de maximum van 1.5 gram saffraandraadjes per dag.
Het beste kun je de draadjes eerst even laten weken in koud water. Zo geven ze hun smaak nog beter af. In de recepten hieronder is te zien dat je saffraan zowel in hartige als in zoete gerechten kunt gebruiken. Zo wordt saffraan zoet gebruikt in bijvoorbeeld Perzische rijstepap en in bepaalde types Indiase burfi.
Kurkuma wordt ook wel aangeduid als Indiase geelwortel, koenier (Surinaams-Nederlands), koenjit (Nederlands-Indisch), kunyit (Indonesisch). Het werd vroeger ook wel tarmeriek genoemd, hetgeen een anglicisme is, vanaf het Engelse woord turmeric. Vanwege de gele kleur wordt het ook wel Indiase saffraan genoemd.
Voedingsmiddelen zoals saffraan kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Echter zijn er uit diverse studies waarbij tests zijn uitgevoerd op mensen geen significante of gevaarlijke bijwerkingen gevonden bij dosering onder de 1.5 gram per dag.
Het wordt per gram aangeboden en verpakt in mooie potjes en doosjes. De prijs is ongeveer 3 euro per gram. Dat komt overeen met de prijs in Iran.
Saffraan is het duurste specerij ter wereld.
De smaak van saffraan lijkt een beetje op die van honing, maar is net wat bitterder. Door saffraan aan je gerecht toe te voegen krijgt het gerecht, een warm aroma. Het aroma is subtiel aanwezig, maar wel een echte toevoeging.
Saffraan komt van de stamper van een mooie paarse krokus die vooral groeit in Iran, maar ook in Marokko, Spanje, Griekenland en India. Voor 1 kg saffraan moet je twee voetbalvelden vol krokussen hebben! Dat verklaart meteen waarom saffraan absoluut de duurste specerij ter wereld is.
Bovendien bloeit de bloem maar 8 dagen per jaar en gaat het vervolgens om het kruid van de stampers. Daar heeft iedere bloem er maar 3 van. En wil je gebruik maken van één gram saffraan? Dan heb je daar 150 saffraan krokussen voor nodig!
Verstegen Saffraan heel bestellen | ah.nl.
Alle planten bloeien in een tijdspanne van één of twee weken. Ruwweg 150 bloemen samen brengen maar 1 g droge saffraan op; om 12 g gedroogde (of 72 g vochtige en vers geoogste) saffraan te produceren is 1 kg bloemen nodig; 0,45 kg levert 5,7 g gedroogde saffraan op.
Door de arbeidsintensieve teelt is saffraan duurder dan goud. Voor een kilo gedroogde saffraan zijn zo'n 150.000 bloemen nodig. Toch wordt er volop mee gekookt. Het zit in heerlijke Spaanse paella, maar ook in risotto en andere gerechten.
Saffraan kun je gemakkelijk 3 jaar bewaren, op voorwaarde dat hij goed beschermd wordt tegen vocht en licht. Zorg dus goed voor die kostbare draadjes!
Het assortiment van Delicious Vanilla bestaat uit verschillende hoeveelheden saffraandraden, afkomstig uit Iran. Hoewel dit specerij ook in andere landen geproduceerd wordt, komt 90% er van uit Iran. Deze Perzische saffraan is de meest intense ter wereld en wordt daarom gezien als de beste kwaliteit.