Een goede tweede manier die ook goed werkt, is de rauwe melk een dag laten staan in een tap met een kraantje, zodat de room bovenop komt drijven en de magere melk naar beneden zakt.Deze tap ik dan af en kan opgeklopt worden. Welke melk klop jij op? .
Alle schadelijke bacteriën worden gedood, en de melkeiwitten ondergaan een minimale verandering. Ze zijn nog relatief 'rauw', dus niet gedenatureerd, en hebben daardoor minder neiging om te gaan schuimen. Daarom dat deze melk, zeker als het halfvolle is, minder geschikt is voor cappuccino.
Rauwe volle melk schuimt het beste omdat het het hoogste melkvetgehalte heeft. Het zit vol gezonde vetten, probiotica en is extreem voedingsrijk.
Kaas van rauwe melk
Deze kaas wordt ook wel rauwmelkse kaas genoemd. Je vindt in de supermarkt steeds meer binnenlandse én buitenlandse rauwmelkse kazen. Dit zijn vaak kazen gemaakt van gefermenteerde rauwe melk. Bij de kaasboer en biologische winkel vind je vaak wél echte rauwmelkse kazen.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Er kunnen een paar redenen zijn waarom uw melk niet goed schuimt. Controleer eerst de temperatuur van uw melk . Koude melk schuimt het beste wanneer deze is opgewarmd tot ongeveer 150°F (65°C). Wanneer de melktemperatuur niet precies goed is, schuimt deze mogelijk niet zo effectief.
Plaats een pan op het vuur en laat de melk opwarmen totdat er flink wat damp vanaf komt maar zorg dat het niet begint te koken. Zet het vuur uit en houdt de pan wat schuin, begin dan met een garde op hoge snelheid een 'klopbeweging' te maken. Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe dikker je schuim zal worden.
Risico's rauwe melk
In rauwe melk (rauwe room en colostrum) kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, salmonella en E.coli. De bacteriën komen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk. Je loopt het risico op een bacteriële voedselinfectie, die je behoorlijk ziek kan maken.
Als u uw vingertop in het drankje kunt steken zonder dat het pijn doet, is het veilig om rauwe zuivel toe te voegen zonder dat dit de voordelen schaadt of denatureert.
Rauwe melk kan ziekteverwekkers bevatten die niet door geur of smaak opgemerkt kunnen worden. Het drinken van rauwe melk wordt daarom afgeraden voor kwetsbare groepen. Dit maakt rauwe melk niet per definitie onveilig. Door de melk goed te koelen en snel te consumeren verklein je de kans op ziekteverwekkers.
Het beste is om te beginnen met verse halfvolle melk rechtstreeks uit de koelkast. Giet halfvolle melk in je melkkan, waarbij je genoeg ruimte aan de bovenkant overlaat zodat de vloeistof niet tot de bodem van de schenktuit komt (je hebt die ruimte nodig zodat de melk schuim kan maken!).
Wat zijn de risico's van rauwmelkse kaas? Het niet verhitten van de melk kan ervoor zorgen dat kaas listeriabacteriën bevat. De aanwezigheid van deze bacterie kan leiden tot de infectie Listeriose. Voor gezonde mensen met een sterk afweersysteem is dit meestal geen probleem.
Je kunt iedereen gebruiken. Gekookte melk heeft een gekookte smaak en wordt beschouwd als beter vanuit hygiënisch oogpunt vanwege de temperatuurbehandeling. Of je rauwe of gekookte melk gebruikt, hangt volledig af van de smaak die je aan je milkshake wilt geven .
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Officieel is rauwe melk 3 dagen houdbaar. Toch hoef je wat ons betreft de melk op de vierde dag niet meteen weg te gooien. Ruik, kijk en proef eerst. Als de melk bedorven is, zullen je zintuigen dit eerlijk vertellen.
In de supermarkt vind je ook speciale opschuimmelk. Alleen is het verschil tussen volle melk en opschuimmelk niet groot. Deze melk bevat wat meer suiker en smaakt dus zoeter.
Dit komt door het eiwitgehalte. Zonder eiwit zou melk op water lijken , dat wil zeggen dat er geen kans is op schuimen.
JA, DAT KAN JE !
Je kunt absoluut rauwe zuivelproducten toevoegen aan hete thee of koffie! Het wordt niet lang genoeg heet om enzymen of bacteriën te vernietigen, zoals het pasteurisatieproces van melk dat doet.
Over koken met melk
Waarom melk dan toch kan overkoken? Tijdens het verhitten ontstaan luchtbelletjes die eerst een tijdlang worden tegengehouden door een concentratie aan melkeiwitten aan het oppervlak (ook bekend als het typisch 'velletje' dat op de melk verschijnt).
In hun onderzoek kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat de kans om een voedselinfectie op te lopen bij het drinken van rauwe melk wel 100 keer zo groot is als bij het drinken van gepasteuriseerde melk. Dat brengt ze ertoe te adviseren geen rauwe melk te drinken.
Onderzoeken wijzen op gezondheidsvoordelen
Het grootste gezondheidsvoordeel van rauwe melk is het positieve effect op het voorkomen van eczeem, astma en allergieën, zo blijkt uit meerdere publicaties. Ook heeft het een positief effect op de darmflora en het immuunsysteem.
Met het koken van de melk dood je alle goede bacteriën die onze melk bevat. Daarbij haal je de structuur uit elkaar.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Het is eigenlijk heel makkelijk om het in de magnetron te maken. Het enige wat je hoeft te doen is 2% of magere melk in een pot ongeveer 30 seconden in de magnetron te doen, het deksel te sluiten en de pot zo hard mogelijk te schudden tot de melk schuimig is en ongeveer in volume is verdubbeld . Je krijgt lepels vol schuim, plus warme melk om in je latte te gieten.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.