Het verbruik van gas verschilt per BBQ. Daarnaast verschilt het verbruik ook door de hoge en lage temperaturen die je gebruikt tijdens het barbecueën. Bij een BBQ-keuken zal dit ongeveer 600 gr/u zijn, dit is echter wel bij vol vermogen.Bij kleinere gasbarbecues zal dit een stuk lager zijn, denk hierbij aan 200 gr/u.
Gemiddeld verbruik voor een gasbarbecue is 3 kilo. Gemiddeld verbruik voor een terrasheater is 5 kilo.
Gebruik je een gasfles om te koken voor vier personen, dan verbruik je ongeveer 70 gram per uur. Een propaanfles van 10,5 kg gaat zo dus ongeveer een half jaar mee. Gebruik je de fles alleen om te barbecueën, dan kan de fles wel jaren meegaan.
Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee. Meer mogelijkheden: koken, bakken, wokken, direct en indirect grillen, een gasbarbecue biedt vele mogelijkheden om uw maaltijd te bereiden.
Wanneer je een vlam ziet, sluit je het deksel van je gasbarbecue en laat je hem een 10 à 15 minuten opwarmen. Bij het eerste gebruik dien je je toestel nog een extra 5 à 10 minuten te laten opwarmen met open deksel. Pas daarna leg je voedsel op je rooster en kan het echte werk beginnen!
Met een 10kg gasfles propaan doet u dan ongeveer 21 uur (10.000 delen door 465 = 21 uur).
Om te barbecueën wordt butaan-/propaangas gebruikt. Propaangas wordt het vaakst gebruikt om de gasfles voor de BBQ mee te vullen.
Resultaat? De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
In een fles van 5 kilogram zit ongeveer 10 liter gas.
Zo kan je met de 10 kg gasfles maar liefst 24 uur barbecueën!
Met 190 gram butaan zou je ongeveer anderhalf uur moeten kunnen koken. In de praktijk zal dit korter of langer zijn afhankelijk van de temperatuur.
Voor een gasflessenkast in een gebouw (brandveiligheidsopslagkast volgens EN 14470-2) geldt tevens : - Maximaal totale hoeveelheid van aanwezige flessen mag 500 liter zijn.
Deze zijn in verschillende GAMMA bouwmarkten verkrijgbaar. Voor elk product in onze webshop kun je checken of jouw lokale GAMMA het op voorraad heeft, of een andere GAMMA in jouw regio. Klik dus eerst een gasfles aan, en klik daarna de oranje knop 'check voorraad bouwmarkt'.
Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas. Het voordeel van butaangas is echter weer dat het een hogere verbrandingswaarde heeft dan propaan!
Gemiddeld gezien kan je met fles propaangas van 10,5kg tussen de 10 en 27 uren warmte opwekken. Dit hangt uiteraard af van de gekozen stand op de terrasverwarmer. Deze verbruikt tussen een 5kW en 13kW aan energie.
Je zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit de deksel en zorgt voor de juiste grilltemperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat. Vervolgens is het een kwestie van je gerechten direct boven het vuur op de grill leggen en de barbecue doet zijn werk.
Houtskoolbarbecue: spelen met vuur
Barbecueën op kolen zorgt dan ook voor een betere smaak, maar op gas proef je meer het vlees. Een nadeel aan een houtskoolbarbecue is het opwarmen en het op peil krijgen van de temperatuur. Het duurt minimaal 30 minuten in tegenstelling tot 5 minuten bij een gasbarbecue.
Briketten zijn de betere keuze omdat ze geen vonken veroorzaken. Daarnaast moet je er voor zorgen bij het aansteken geen steekvlam te veroorzaken of door 'blazen' in het vuur vonken te verspreiden. De gas BBQ daarentegen kent deze risico's niet en is eenvoudig aan te steken en te regelen.