Je kunt een hartige taart met verse spinazie gewoon weer opwarmen. Als je hem maar snel na de eerste bereiding afkoelt, kun je hem prima bewaren in een luchtdichte bak.
Kun je spinazie opnieuw opwarmen? Geen zorgen, die lekkere spinazietaart mag je dus gerust weer opwarmen morgen. Maar zet hem na de maaltijd wel meteen in de koelkast, en laat hem niet nog uren uitdampen. Als je dat doet, is het niet gevaarlijk om spinazie opnieuw op te warmen.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
Serveer de hartige taart meteen of eet hem koud. Vers is de spinazietaart het lekkerste, maar je kunt hem max.2 dagen in de koelkast bewaren.
Ann: “Kun je een quiche terug opwarmen en blijft die dan krokant?” Ja, dat kan. We zouden 'm wel ontvormen en gewoon op het rooster in de oven opwarmen, 15 à 20 minuten op 160°C. Zorg er wel voor dat de bodem van je quiche goed stevig is.
Bak de quiche dan af zoals je normaal zou doen. Verwarm de volgende dag je oven voor op 170°C en warm de quiche in 25 minuten op. Tot de binnenkant goed warm is. Je kan dit controleren door er eens een prikker in te steken en te voelen of deze warm is.
Het probleem stelt zich pas wanneer die bladgroenten opnieuw verwarmd worden: de nitraten worden dan omgezet in nitrieten. Daarover is er veel minder een consensus: volgens sommige onderzoeken zouden die stoffen kankerverwekkend zijn.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Je kunt volgens de expert voedselveiligheid spinazie gewoon in de magnetron opwarmen. Het is zoals eerder beschreven wel belangrijk om restjes die je later wilt opeten snel te laten afkoelen en in de koelkast te bewaren. Wil je het langer dan twee dagen bewaren? Bewaar het dan in de vriezer.
Je kunt spinazie op verschillende manieren bereiden. Je kunt je spinazie bereiden in een pan met kokend water of in een lage pan. Je spinazie opwarmen in de magnetron is ook een goede optie en je kunt er ook voor kiezen om je spinazie te wokken.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Kan je quiche invriezen
Yes je kan een hartige taart invriezen. Snijd hem in punten en vries ze afzonderlijk in (wij gebruiken diepvrieszakjes hiervoor). Laat hem ontdooien in de koelkast en warm hem vervolgens weer op in de oven op 180 graden.
Dit hoort zo. De quiche is lauwwarm het lekkerst en smaakt goed met een frisse salade. Je kunt de quiche ook helemaal laten afkoelen, bewaren in de koelkast en hem op een later tijdstip weer opwarmen. Doe er dan aluminiumfolie overheen en zet de temperatuur van de oven op 160 graden.
Warm je maar een stukje quiche op, dan kun je zeker ook je airfryer gebruiken. Leg je stukje quiche voor ongeveer 12 minuten (afhankelijk van de grootte) in een voorverwarmde heteluchtfriteuse op 180°C. Quiche opwarmen in de microgolfoven is een minder goed idee, omdat hij z'n knapperigheid dan snel zal verliezen.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Spinazie en andere bladgroenten
Bladgroenten bevatten een hoge concentratie aan nitraten, die bij elke nieuwe verhitting telkens meer nitrieten (een schadelijke stof) produceren.
Wanneer het lijkt alsof de melk geschift is is dat eigenlijk de vaste stof van de kokosmelk die gescheiden is van het vocht. Dit kan op zich geen kwaad. Wanneer je de kokosmelk opwarmt zal het opnieuw een lopend geheel worden.
Hierdoor voorkom je dat er te veel nitriet gevormd kan worden. Bewaar bereide spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast. In de vriezer kun je bereide spinazie in een afgesloten bakje tot 3 maanden bewaren. Wist je dat spinazie tot de bladgroenten behoort en boordevol gezonde voedingsstoffen zit?
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Tijd 15-40 minuten afhankelijk van de grootte en/of hoogte van de taart. Een punt hartige taart kan evt.in de magnetron opgewarmd worden in 1 1/2-2 minuten op vol vermogen (700 Watt), hele taart lukt niet, bodem wordt slap.
Antwoord: Ja, in de koelkast hou je de Hartige taart ongeveer nog een dag goed. Je kunt overgebleven Hartige taart ook prima invriezen.
Je kunt een quiche, of andere hartige taart, zo'n twee dagen in de koelkast bewaren. Zorg er dan wel voor dat de hartige taart is afgedekt. Een hartige taart kun je ook invriezen: dan blijft de quiche drie maanden houdbaar.