Conclusie. Hoewel je in theorie gerust elke dag (volkoren)pasta mag eten, raden we je toch aan om doorheen de week voldoende te wisselen van koolhydratenbron: volkorenpasta, -couscous of -brood, zilvervliesrijst, quinoa, havermout, enz.
Ja, pasta past prima in een gezond dieet. Uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon is afgestemd op je totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Omdat pasta rijk is aan vezels, B-vitamines en mineralen past het goed in een gezond voedingspatroon.
Onderzoekers zijn van mening dat drie keer per week pasta eten, erg gezond voor je is.
De onderzoekers ontdekten dat het eten van pasta tot drie keer per week er niet voor zorgt dat je kilo's aankomt. Sterker nog, het bewijs suggereert dat het je misschien helpt om een bescheiden hoeveelheid gewicht te verliezen. Wacht, wat? Zijn geraffineerde koolhydraten zoals pasta niet gewoon vijand nummer één voor diëtisten?
Het Voedingscentrum adviseert 75 tot 100 gram ongekookte pasta, rijst of andere granen per persoon als basis voor je warme maaltijd. Op de meeste verpakkingen staat dit ook zo aangegeven. Dit staat ook op de meeste verpakkingen. Die 75 tot 100 gram is dus een algemene richtlijn.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Witte rijst, brood en pasta
Rijst, brood, pasta en snacks gemaakt van wit meel missen hun gezonde vezels, vitaminen en mineralen. Geraffineerde granen worden snel omgezet in suiker, wat je lichaam opslaat als vet. Een dieet met veel geraffineerde granen kan buikvet veroorzaken, wat volgens onderzoeken verband houdt met hartziekten en diabetes type 2 .
Voor mensen met darmproblemen zoals het prikkelbare darmsyndroom, introduceert een portie van meer dan ½ kopje tarwepasta fructanen die maagklachten kunnen veroorzaken. Glutenvrije, boekweit- of quinoapasta bevatten waarschijnlijk minder fermenteerbare korteketenkoolhydraten (FODMAP's).
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Voor volwassen vrouwen tussen de 19 en 50 jaar komt een dagmenu uit op ongeveer 1.900 à 2.000 kilocalorieën (kcal). Dit is de gemiddelde energiebehoefte per dag.
Brood, gepasteuriseerde melk, pasta en kaas wordt door die consumenten gezien als ultra-bewerkt voedsel, terwijl deze producten in NOVA-groep 1 en 3 vallen.
Sommige mensen eten bewust geen pasta of aardappelen meer omdat ze die voedingsmiddelen als dikmakers beschouwen. Maar klopt dat wel? Nee, op zich zijn pasta en aardappelen géén dikmakers.
Wanneer je pasta eet, zet je lichaam de koolhydraten om in serotonine , wat je humeur kan verbeteren en je gelukkiger kan maken. Pasta is ook een geweldige bron van B-vitamines, waarvan bekend is dat ze een rol spelen bij het reguleren van je humeur en het verminderen van stress.
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Deze resultaten geven aan dat pasta een sterk eiwitnetwerk heeft dat langzaam wordt verteerd en dat bovendien de zetmeelkorrels beschermt tegen enzymatische werking.
In feite is volkoren of volkorenpasta de beste optie voor gewichtsverlies, omdat volkorenpasta langer duurt om te verteren dan pasta gemaakt van geraffineerd meel. Langzamere vertering betekent dat de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt na consumptie, waardoor uw lichaam geen overtollig vet kan opslaan.
Overgewicht is het resultaat van het consumeren van te veel calorieën, meer dan je nodig hebt. Niet van het consumeren van één specifiek voedingsmiddel zoals pasta. Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten.
Volkorenpasta
Ook wel volkorenpasta genoemd, dit type pasta houdt de zemelen, het endosperm en de kiem van het graan bij elkaar. Het zit vol vezels, vitaminen en mineralen. Dit zorgt ervoor dat je je langer vol voelt en voorkomt dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Het bevat ook iets meer dan 8 gram proteïne per kopje gekookt.
In het recente onderzoek ontdekten de onderzoekers dat drie porties pasta per week – in de juiste porties en portiegroottes – de ‘optimale hoeveelheid’ was om de gezondheidsvoordelen te oogsten.
Eet weinig producten met veel vet, suikers of zout. Denk aan frisdrank, fastfood, bewerkt vlees, alcoholische dranken en snoep. Eet gevarieerd en verdeel je eet- en drinkmomenten over een dag. Met gezonde voeding blijf je energiek en beperk je het risico op ziektes.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Voldoende kraanwater drinken heeft dus meerdere voordelen. Het is goed voor je hart, brein en gezondheid. Ook bestaat ons lichaam gemiddeld voor 70% uit water. Een belangrijk deel daarvan zit in het bloed en in de hersenen.