Meld diefstal van je auto direct bij de politie en je autoverzekeraar. De verzekeraar kan je verzekering dan (tijdelijk) stopzetten. Afhankelijk van je verzekering krijg je een vergoeding voor een vervangende auto. Je kunt ook bellen naar het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV).
Voertuiggegevens online bekijken
Gegevens van een voertuig bekijkt u in het kentekenregister op de website van de RDW. Daar ziet u of het voertuig als gestolen staat geregistreerd. Maar bijvoorbeeld ook wat de vervaldatum is voor de apk.
35 procent van alle gestolen personenauto's is binnen een dag gevonden. Na jaren van daling lijkt de hoeveelheid diefstallen weer in de lift te zitten. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) over de eerste zes maanden van 2022.
Licht je verzekeraar in
Bij een Beperkt Casco en All Risk verzekering is diefstal wel gedekt. Je vult dan een schadeformulier in om de kosten van de verzekeraar vergoed te krijgen. Meestal vraagt de verzekeraar om een bewijs van aangifte bij de politie. Verzekeraars houden meestal een wachtperiode van 30 dagen aan.
Diefstal uit je auto wordt niet altijd vergoed door je autoverzekering. Heb je enkel een WA-dekking dan wordt diefstal uit de auto bijvoorbeeld niet vergoed. Met een WA beperkt casco of allrisk dekking krijg je wel een vergoeding. De schade aan de auto die door de dief is veroorzaakt, wordt vergoed.
De gestolen auto check is een online tool die je gebruikt om te controleren of een voertuig geregistreerd staat als zijnde gestolen. De tool checkt bij de RDW alsook bij de Politie of de auto of motor gestolen is.
In Den Haag, Rotterdam en vooral in Amsterdam worden de meeste auto's gestolen. Vooral in het aantal diefstallen van elektrische en hybride voertuigen zien we een forse stijging. Dit jaar (2023) zijn er 27% meer auto's gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar.
Sommige schades hebben geen invloed op jouw schadevrije jaren. Zoals ruitschade, diefstal van of uit je auto en brand-, storm- en hagelschade.
Straffen voor diefstal auto
Volgens de orientatiepunten die door rechters worden gehanteerd, kan voor een autodiefstal een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 weken worden opgelegd, maar in de praktijk maken we dat niet mee. In de meeste gevallen moet u denken aan een werkstraf van ongeveer 80 uur.
Het traceren van een auto is alleen toegestaan als:Het is eigen voertuig is; stel dat u deze uitleent aan iemand anders, is het toegestaan dat u de auto kunt traceren. Het een bedrijfsvoertuig is waarbij overeenstemming is met de medewerkers dat de auto is voorzien van een GPS tracker.
De locatie van uw voertuigen wordt via een tracking unit (in het voertuig) via een gps satelliet doorgeseind. En deze spitstechnologie biedt heel wat toepassingen en voordelen: Uiteraard is een auto traceren bijzonder handig als hij is gestolen. De locatie ervan is meteen bekend, en de politie kan uitrukken.
Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook de gegevens over de locatie, de datum en het tijdstip bewaard. Met behulp van deze gegevens is het mogelijk om de aanwezigheid van een voertuig op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats vast te stellen ten behoeve van de opsporing van strafbare feiten.
De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.
Op diefstal met geweld of bedreiging met geweld, (waar straatroof onder valt) staat een gevangenisstraf van maximaal 9 jaar of een geldboete tot €78.000. Wanneer een diefstal met geweld gepleegd wordt met 2 of meerdere personen, in de nacht of in een woning, dan wordt de maximale straf 12 jaar.
Hoeveel schadevrije jaren verlies je na schade? Wanneer je schade rijdt en deze claimt bij je autoverzekering, val je altijd terug in schadevrije jaren. Per geclaimde schade val je tegenwoordig bij elke verzekeraar 5 tredes terug op de bonus-malus ladder.Je komt echter nooit lager uit dan -5 schadevrije jaren.
Je verliest schadevrije jaren door schade te claimen bij de autoverzekeraar. Eén schade kost je vijf schadevrije jaren. Wanneer je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Schadevrije jaren vervallen één tot vijf jaar nadat er geen autoverzekering meer op je naam staat. Het verschilt per verzekeraar hoe ver er terug wordt gekeken, maar bij de meeste verzekeraars wordt een periode van drie jaar gehanteerd.
De populairste kleuren zwart, blauw en zilvergrijs – samen goed voor 80 procent van de verkopen – maken dan ook de meeste kans om te worden gestolen. De kleuren geel of rood verkleint de kans op diefstal. Roze heeft de kleinste kans op diefstal.
Er is door Kiwa ( een bedrijf voor testen, inspecteren en certificeren van alarmsystemen ) een website gemaakt waarop u met een paar drukken op de knop kunt zien hoe diefstalgevoelig uw type auto is: www.diefstalmeter.nl. Het zijn schrikbarende cijfers. Dieven gaan tegenwoordig zo geraffineerd te werk.
Waarom worden juist de Toyota RAV4 en Toyota C-HR gestolen? Met de populariteit van een auto stijgt helaas ook de populariteit bij criminelen. Als de vraag naar een auto groot is, dan stijgen vaak ook de diefstalcijfers. Wereldwijd was de Toyota RAV4 in 2022 de bestverkochte personenauto.
De camera maakt een foto en 'vertaalt' dat dit naar een bepaald kenteken. Als het kenteken wordt herkend in de database, is er een zogenoemde 'hit'. Dat betekent dat de personen, gekoppeld aan het kenteken, bijvoorbeeld een openstaande boete hebben, gezocht worden of om een andere reden bij de politie bekend zijn.
Er zijn vorig jaar 11 procent meer personenauto's gestolen dan in 2021. In 2022 werden er bijna 6000 ontvreemd, tegen ruim 5400 een jaar eerder. Maar vergeleken met eerdere jaren is er een lichte daling te zien: in 2019 verdwenen er 7100 auto's en in 2020 ruim 6400.
Wilt u aangifte doen, maar wil de politie niet meewerken? Dat is erg vervelend. De politie is in de meeste gevallen verplicht om uw aangifte op te nemen. Als u vindt dat de politie niet meewerkt bij uw aangifte, kunt bij de politie zelf een klacht indienen.
Op de Nationale Opsporingslijst staan mensen die dringend gezocht worden door de politie. Herkent u hen of kent u hun huidige verblijfplaats? Vul dan het formulier in dat bij de zaak hoort.